Na obiad piekę schab z musztardą francuską. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Ten schab z piekarnika nie ma nic wspólnego z suchą podeszwą, jaką znałeś do tej pory. Kruchy, soczysty i pełen głębokiego smaku, po pierwszym kęsie trudno będzie uwierzyć, że zrobiłeś go sam. Sekret tkwi w prostym, ale genialnym składniku, który zmienia wszystko.

Schab pieczony z musztardą francuskąSchab pieczony z musztardą francuską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ten przepis na schab pieczony z musztardą francuską to inny wymiar klasyki. Dzięki marynacie z musztardy, octu balsamicznego i ziół mięso staje się kruche, miękkie i pełne smaku. Nie potrzebujesz folii, rękawa ani cudowania, bo wszystko dzieje się w jednej brytfannie. Wychodzi pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. jako domowa wędlina na kanapki.


W tym przepisie kluczowe jest połączenie prostoty z detalem, który podkręca smak o kilka poziomów wyżej. Nie ma tu przypadkowych przypraw ani zbędnych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak zrobić schab pieczony z musztardą francuską?

Skoro już znasz zalety tego przepisu, to pora go przygotować. Trochę się natrudzisz, ale schab pieczony z musztardą francuską jest tego wart.


Składniki (ok. 6 porcji):

  • 1 kg schabu (z tłuszczykiem, nie odtłuszczaj go na siłę),
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 6 łyżek oleju (rzepakowego lub ryżowego),
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • 1 czubata łyżeczka brązowego cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ocet, musztardę, cukier, zioła, sól i pieprz. Kiedy wszystko się połączy, wlej olej cienką strużką, cały czas mieszając - powinna powstać tłusta emulsja.
  2. Schab pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm, ale nie rozbijaj, nie odcinaj też tłuszczu.
  3. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  4. Wyjmij mięso z lodówki na 20 minut przed pieczeniem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół). Piecz bez przykrycia przez 40-50 minut, w zależności od grubości kotletów. Mięso ma być lekko przypieczone na wierzchu, a w środku soczyste.
  6. Zostaw mięso na 10 minut, niech soki się ustabilizują. To sprawi, że schab nie będzie suchy.

Schab pieczony z musztardą francuską podawaj z ziemniakami, pieczonymi burakami lub zasmażaną kapustą. Na zimno też da się zjeść i to będzie rewelacja do chleba, jako domowa wędlina.

Wybrane dla Ciebie
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟