Przepisy na najprostsze dania z włoskiej kuchni. Wychodzą idealne za każdym razem
Kawałek pieczywa zanurzony w oliwie i do tego listek świeżej bazylii. Obok pokrojony pomidor. Już prościej się nie da. Żadnych sztućców, paluchami. A że oliwa ścieka po brodzie? Nic takiego. Wytrze się. Włoskie jedzenie może być mało skomplikowane, ale na tym polega jej urok.
Spaghetti, ciabatta, focaccia – to tylko niektóre dania, które mogą oczarować niejednego wybrednego smakosza. Pod warunkiem, że są zrobione z odpowiednich składników. Najlepiej oryginalnych, włoskich i świeżych. Przy tak prostych w przyrządzeniu daniach trudno coś zepsuć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jak zrobić ciabattę?
Zacznijmy od prostych przekąsek jak ciabatta. Niby nic takiego, na pierwszy rzut oka zwykła biała bułka, ale robiona z sercem smakuje wyśmienicie. Gotowy do wypieku? Zaczynamy!
Składniki na 4 ciabatty:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (można też kupić oryginalną do ciabatty),
- 1,5 łyżeczki soli,
- 15 g drożdży instant,
- 400 ml letniej wody.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz drożdże. Można to zrobić ręcznie lub w mikserze.
- Zrób zagłębienie na środku i wlej 300 ml wody. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Dolej pozostałą część wody. Teraz musisz ciasto pieczołowicie "wymasować". To najtrudniejsza część przepisu, jeśli robisz to ręcznie. Im dłużej ciasto wyrabiasz, tym lepiej. Zazwyczaj trzeba poświęcić na to ok. 10 minut. Ciasto powinno być luźne, ale jednolite.
- Teraz gotowe ciasto przełóż do miski wcześniej wysmarowanej oliwą. Przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Gotowe ciasto połóż na blat obficie oprószony mąką i postaraj się uformować z niego prostokąt (nie będzie to łatwe, bo ciasto będzie się "rozłazić", więc trzeba to robić dość szybko, dodając przy tym mąkę). Potem podziel całość na cztery części.
- Następnie każdą część formuj na płaski prostokąt lub kształt zbliżony do owalu. Nie musi być to idealna figura. Ważniejszy jest smak.
- Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny.
- Na koniec wstaw wyrośnięte bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20-25 minut.
Ciabatta pasuje do wszystkiego – tak jak każdy rodzaj pieczywa. To odpowiednik francuskiej bagietki. Idealna na kanapki.
Focaccia a ciabatta
W podobny sposób możemy upiec focaccię. Używamy tych samych składników i w podobnych proporcjach. Różnica polega na tym, że focaccię formujemy na płaski chleb, a ciabattę jako bułkę z niezwykle chrupiącą skórką. Ta pierwsza ma gęstszą konsystencję od ciabatty i jest bardziej "zapychająca".
Do focaccii wystarczy dodać obficie oliwę, nieco ziół i np. czosnek, żeby mieć pożywne i sycące danie. Tak robili starożytni Grecy, bo ten rodzaj pieczywa znany jest już od wieków.
Jak zrobić bruschettę z pomidorami i bazylią?
We włoskiej kuchni nic się nie może zmarnować. Jeśli zostało nam trochę ciabatty, to możemy z niej zrobić jeszcze typową włoską przekąskę – bruschettę z pomidorami i bazylią. Jest dziecinnie prosta w wykonaniu.
Składniki:
- ciabatta pokrojona na kromeczki o grubości ok. 2 cm,
- oliwa z oliwek (najlepiej extra vergine),
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę,
- 1 łyżka stołowa drobno posiekanej świeżej bazylii,
- czerwona cebulka posiekana w drobną kostkę,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielone.
Sposób przygotowania:
- Kromki pieczywa grillujemy z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące – to trwa ok. 2-3 minut.
- Każdą kromkę smarujemy oliwą i kładziemy na nie czosnek.
- Pokrojone pomidory i cebulę mieszamy w misce z posiekaną bazylią.
- Dodajemy ocet, oliwę, sól i pieprz do smaku.
- Nakładamy na grzanki i gotowe!
Spaghetti aglio e olio - przepis krok po kroku
Jeśli po tych smakowitych wypiekach czujesz wciąż głód, to zostań jeszcze w kuchni. Nie na długo. Możesz spróbować jeszcze prostszego dania. To spaghetti aglio e olio – w tłumaczeniu czosnek i oliwa.
Składniki:
- 400 g makaronu typu spaghetti,
- 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
- 6 ząbków czosnku, cienko pokrojonych,
- 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
- 1/4 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do wrzącej wody wrzuć makaron. Gotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni z oliwą podsmaż płatki czosnku oraz chili (jeśli lubisz pikantne danie). Uważaj, żeby czosnku nie przypalić, bo będzie wtedy gorzki i zepsuje smak potrawy.
- Dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Niektórzy dodają odrobinę wody pozostałą z gotowania makaronu, żeby uzyskać lepszą konsystencję, ale nie jest to obowiązkowe.
- Dopraw całość solą, posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
- Spaghetti aglio e olio przełóż na talerze, a na wierzch dodaj odrobinę startego parmezanu.
Przygotowanie tego klasycznego włoskiego makaronu jest szybkie, łatwe i przyjemne. Poradzą sobie z tym nawet ci, którzy gotują okazjonalnie.