WAŻNE
TERAZ

Wszystko jasne. Polska poznała rywala w barażu!

Przepisy na najprostsze dania z włoskiej kuchni. Wychodzą idealne za każdym razem

Kawałek pieczywa zanurzony w oliwie i do tego listek świeżej bazylii. Obok pokrojony pomidor. Już prościej się nie da. Żadnych sztućców, paluchami. A że oliwa ścieka po brodzie? Nic takiego. Wytrze się. Włoskie jedzenie może być mało skomplikowane, ale na tym polega jej urok.

Poznaj przepisy na najprostsze dania kuchni włoskiejPoznaj przepisy na najprostsze dania kuchni włoskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 성민 정

Spaghetti, ciabatta, focaccia – to tylko niektóre dania, które mogą oczarować niejednego wybrednego smakosza. Pod warunkiem, że są zrobione z odpowiednich składników. Najlepiej oryginalnych, włoskich i świeżych. Przy tak prostych w przyrządzeniu daniach trudno coś zepsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Jak zrobić ciabattę?

Zacznijmy od prostych przekąsek jak ciabatta. Niby nic takiego, na pierwszy rzut oka zwykła biała bułka, ale robiona z sercem smakuje wyśmienicie. Gotowy do wypieku? Zaczynamy!

Składniki na 4 ciabatty:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (można też kupić oryginalną do ciabatty),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 15 g drożdży instant,
  • 400 ml letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz drożdże. Można to zrobić ręcznie lub w mikserze.
  2. Zrób zagłębienie na środku i wlej 300 ml wody. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Dolej pozostałą część wody. Teraz musisz ciasto pieczołowicie "wymasować". To najtrudniejsza część przepisu, jeśli robisz to ręcznie. Im dłużej ciasto wyrabiasz, tym lepiej. Zazwyczaj trzeba poświęcić na to ok. 10 minut. Ciasto powinno być luźne, ale jednolite.
  4. Teraz gotowe ciasto przełóż do miski wcześniej wysmarowanej oliwą. Przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Gotowe ciasto połóż na blat obficie oprószony mąką i postaraj się uformować z niego prostokąt (nie będzie to łatwe, bo ciasto będzie się "rozłazić", więc trzeba to robić dość szybko, dodając przy tym mąkę). Potem podziel całość na cztery części.
  6. Następnie każdą część formuj na płaski prostokąt lub kształt zbliżony do owalu. Nie musi być to idealna figura. Ważniejszy jest smak.
  7. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny.
  8. Na koniec wstaw wyrośnięte bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 20-25 minut.

Ciabatta pasuje do wszystkiego – tak jak każdy rodzaj pieczywa. To odpowiednik francuskiej bagietki. Idealna na kanapki.

Ciabatta, którą bez problemu zrobisz w domu
Ciabatta, którą bez problemu zrobisz w domu © Adobe Stock | Liudmyla

Focaccia a ciabatta

W podobny sposób możemy upiec focaccię. Używamy tych samych składników i w podobnych proporcjach. Różnica polega na tym, że focaccię formujemy na płaski chleb, a ciabattę jako bułkę z niezwykle chrupiącą skórką. Ta pierwsza ma gęstszą konsystencję od ciabatty i jest bardziej "zapychająca".

Do focaccii wystarczy dodać obficie oliwę, nieco ziół i np. czosnek, żeby mieć pożywne i sycące danie. Tak robili starożytni Grecy, bo ten rodzaj pieczywa znany jest już od wieków.

Jak zrobić bruschettę z pomidorami i bazylią?

We włoskiej kuchni nic się nie może zmarnować. Jeśli zostało nam trochę ciabatty, to możemy z niej zrobić jeszcze typową włoską przekąskę – bruschettę z pomidorami i bazylią. Jest dziecinnie prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • ciabatta pokrojona na kromeczki o grubości ok. 2 cm,
  • oliwa z oliwek (najlepiej extra vergine),
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
  • 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę,
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanej świeżej bazylii,
  • czerwona cebulka posiekana w drobną kostkę,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielone.

Sposób przygotowania:

  1. Kromki pieczywa grillujemy z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące – to trwa ok. 2-3 minut.
  2. Każdą kromkę smarujemy oliwą i kładziemy na nie czosnek.
  3. Pokrojone pomidory i cebulę mieszamy w misce z posiekaną bazylią.
  4. Dodajemy ocet, oliwę, sól i pieprz do smaku.
  5. Nakładamy na grzanki i gotowe!

Spaghetti aglio e olio - przepis krok po kroku

Jeśli po tych smakowitych wypiekach czujesz wciąż głód, to zostań jeszcze w kuchni. Nie na długo. Możesz spróbować jeszcze prostszego dania. To spaghetti aglio e olio – w tłumaczeniu czosnek i oliwa.

Oto jak można szybko przygotować spaghetti aglio e olio
Oto jak można szybko przygotować spaghetti aglio e olio © Adobe Stock | Henrique

Składniki:

  • 400 g makaronu typu spaghetti,
  • 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 6 ząbków czosnku, cienko pokrojonych,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo starty parmezan (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącej wody wrzuć makaron. Gotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni z oliwą podsmaż płatki czosnku oraz chili (jeśli lubisz pikantne danie). Uważaj, żeby czosnku nie przypalić, bo będzie wtedy gorzki i zepsuje smak potrawy.
  3. Dodaj odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Niektórzy dodają odrobinę wody pozostałą z gotowania makaronu, żeby uzyskać lepszą konsystencję, ale nie jest to obowiązkowe.
  4. Dopraw całość solą, posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
  5. Spaghetti aglio e olio przełóż na talerze, a na wierzch dodaj odrobinę startego parmezanu.

Przygotowanie tego klasycznego włoskiego makaronu jest szybkie, łatwe i przyjemne. Poradzą sobie z tym nawet ci, którzy gotują okazjonalnie.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯