Uboga wersja najpopularniejszego dania świata. Najlepszą rozpoznasz po dziurach

Wygląda prawie jak pizza, podobnie smakuje, ale ciastu nieco się "przytyło". Wierzch również ma skromny, bo dodaje się zazwyczaj oliwki, rozmaryn albo pomidorki koktajlowe. Nic więcej. Poznaj focaccię - uboższą, ale równie smaczną wersję pizzy.

Wyrośnięte ciasto na focaccię - klasyk kuchni włoskiejWyrośnięte ciasto na focaccię - klasyk kuchni włoskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Focaccia nie musi szukać poklasku. Jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych włoskich wypieków. W Polsce nie jest jednak aż tak bardzo popularna. Stanowi jednak smaczną alternatywę jako przekąska czy nawet danie główne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Focaccia z patelni z łososiem

Focaccia jak pizza z PRL-u

To bardzo bliska kuzynka pizzy. Ale od klasycznego włoskiego przysmaku dużo ją dzieli. Focaccia jest od niej o wiele grubsza i ma bardziej chlebową konsystencję. Niektórzy używają jej jako podstawę do pizzy. Jeszcze kilkanaście lat temu wiele pizz w Polsce podawano właśnie na grubym cieście i "na bogato", co pokazywaliśmy w przepisie na pizzę jak z PRL-u. Klasyczna włoska focaccia nie ma zbyt wielu składników. Podstawą jest dobra oliwa, oliwki i zioła - przede wszystkim bazylia, oregano czy gałązka rozmarynu na wierzchu. Niektórzy jednak dodają do niej podobne składniki jak do pizzy, ale czy to jest jeszcze klasyczna focaccia? Poniżej najprostszy, klasyczny przepis, jak zrobić focaccię. Po przekrojeniu widać charakterystyczne dziurki w wyrośniętym cieście.

Focaccia z dodatkami - pyszna pochwała prostej kuchni włoskiej
Focaccia z dodatkami - pyszna pochwała prostej kuchni włoskiej © Adobe Stock | Belaya Katerina

Przepis na focaccię na suchych drożdżach

Naszą focaccię możemy jeść jak pizzę, można ją pokropić na kawałki i dodać do zupy lub sałatki zamiast grzanek. Taka focaccia będzie bardzo dobrze smakować moczona w oliwie czosnkowej lub ziołowej. Możemy ją także potraktować jak niebanalne pieczywo i zrobić z niej najbardziej banalną kanapkę. Ale za to jaką smaczną.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (można użyć specjalnej mąki do pizzy),
  • 7 g drożdży instant,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Pozostaw w cieple na 5-10 minut.
  2. W większym naczyniu wymieszaj mąkę z solą. Dodaj oliwę z oliwek, a następnie mieszankę drożdżową. Mieszaj delikatnie składniki – najlepiej dłońmi, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Na stolnicy lub oprószonym mąką blacie zagniataj ciasto, najlepiej przez co najmniej kwadrans, aż będzie elastyczne i gładkie. Im dłużej to robimy – tym ciasto będzie lepsze.
  4. Ciasto umieszczamy w dużej misce i przykrywamy ściereczką w ciepłym miejscu. Mamy od tej pory do półtorej godziny czasu dla siebie. Ciasto powinno wtedy podwoić swoją objętość.
  5. Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy delikatnie dłońmi. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny.
  6. Wierzch ciasta smarujemy obficie oliwą, dodajemy ewentualnie oliwki, pomidorki koktajlowe, zioła.
  7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220-230 stopni Celsjusza) na 20-25 minut.
  8. Po wyjęciu możemy focaccię ozdobić świeżą gałązką rozmarynu lub liśćmi bazylii.
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża