Uboga wersja najpopularniejszego dania świata. Najlepszą rozpoznasz po dziurach

Wygląda prawie jak pizza, podobnie smakuje, ale ciastu nieco się "przytyło". Wierzch również ma skromny, bo dodaje się zazwyczaj oliwki, rozmaryn albo pomidorki koktajlowe. Nic więcej. Poznaj focaccię - uboższą, ale równie smaczną wersję pizzy.

Wyrośnięte ciasto na focaccię - klasyk kuchni włoskiejWyrośnięte ciasto na focaccię - klasyk kuchni włoskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Focaccia nie musi szukać poklasku. Jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych włoskich wypieków. W Polsce nie jest jednak aż tak bardzo popularna. Stanowi jednak smaczną alternatywę jako przekąska czy nawet danie główne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Focaccia z patelni z łososiem

Focaccia jak pizza z PRL-u

To bardzo bliska kuzynka pizzy. Ale od klasycznego włoskiego przysmaku dużo ją dzieli. Focaccia jest od niej o wiele grubsza i ma bardziej chlebową konsystencję. Niektórzy używają jej jako podstawę do pizzy. Jeszcze kilkanaście lat temu wiele pizz w Polsce podawano właśnie na grubym cieście i "na bogato", co pokazywaliśmy w przepisie na pizzę jak z PRL-u. Klasyczna włoska focaccia nie ma zbyt wielu składników. Podstawą jest dobra oliwa, oliwki i zioła - przede wszystkim bazylia, oregano czy gałązka rozmarynu na wierzchu. Niektórzy jednak dodają do niej podobne składniki jak do pizzy, ale czy to jest jeszcze klasyczna focaccia? Poniżej najprostszy, klasyczny przepis, jak zrobić focaccię. Po przekrojeniu widać charakterystyczne dziurki w wyrośniętym cieście.

Focaccia z dodatkami - pyszna pochwała prostej kuchni włoskiej
Focaccia z dodatkami - pyszna pochwała prostej kuchni włoskiej © Adobe Stock | Belaya Katerina

Przepis na focaccię na suchych drożdżach

Naszą focaccię możemy jeść jak pizzę, można ją pokropić na kawałki i dodać do zupy lub sałatki zamiast grzanek. Taka focaccia będzie bardzo dobrze smakować moczona w oliwie czosnkowej lub ziołowej. Możemy ją także potraktować jak niebanalne pieczywo i zrobić z niej najbardziej banalną kanapkę. Ale za to jaką smaczną.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (można użyć specjalnej mąki do pizzy),
  • 7 g drożdży instant,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Pozostaw w cieple na 5-10 minut.
  2. W większym naczyniu wymieszaj mąkę z solą. Dodaj oliwę z oliwek, a następnie mieszankę drożdżową. Mieszaj delikatnie składniki – najlepiej dłońmi, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Na stolnicy lub oprószonym mąką blacie zagniataj ciasto, najlepiej przez co najmniej kwadrans, aż będzie elastyczne i gładkie. Im dłużej to robimy – tym ciasto będzie lepsze.
  4. Ciasto umieszczamy w dużej misce i przykrywamy ściereczką w ciepłym miejscu. Mamy od tej pory do półtorej godziny czasu dla siebie. Ciasto powinno wtedy podwoić swoją objętość.
  5. Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy delikatnie dłońmi. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny.
  6. Wierzch ciasta smarujemy obficie oliwą, dodajemy ewentualnie oliwki, pomidorki koktajlowe, zioła.
  7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220-230 stopni Celsjusza) na 20-25 minut.
  8. Po wyjęciu możemy focaccię ozdobić świeżą gałązką rozmarynu lub liśćmi bazylii.
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀