Uboga wersja najpopularniejszego dania świata. Najlepszą rozpoznasz po dziurach
Wygląda prawie jak pizza, podobnie smakuje, ale ciastu nieco się "przytyło". Wierzch również ma skromny, bo dodaje się zazwyczaj oliwki, rozmaryn albo pomidorki koktajlowe. Nic więcej. Poznaj focaccię - uboższą, ale równie smaczną wersję pizzy.
Focaccia nie musi szukać poklasku. Jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych włoskich wypieków. W Polsce nie jest jednak aż tak bardzo popularna. Stanowi jednak smaczną alternatywę jako przekąska czy nawet danie główne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Focaccia z patelni z łososiem
Focaccia jak pizza z PRL-u
To bardzo bliska kuzynka pizzy. Ale od klasycznego włoskiego przysmaku dużo ją dzieli. Focaccia jest od niej o wiele grubsza i ma bardziej chlebową konsystencję. Niektórzy używają jej jako podstawę do pizzy. Jeszcze kilkanaście lat temu wiele pizz w Polsce podawano właśnie na grubym cieście i "na bogato", co pokazywaliśmy w przepisie na pizzę jak z PRL-u. Klasyczna włoska focaccia nie ma zbyt wielu składników. Podstawą jest dobra oliwa, oliwki i zioła - przede wszystkim bazylia, oregano czy gałązka rozmarynu na wierzchu. Niektórzy jednak dodają do niej podobne składniki jak do pizzy, ale czy to jest jeszcze klasyczna focaccia? Poniżej najprostszy, klasyczny przepis, jak zrobić focaccię. Po przekrojeniu widać charakterystyczne dziurki w wyrośniętym cieście.
Przepis na focaccię na suchych drożdżach
Naszą focaccię możemy jeść jak pizzę, można ją pokropić na kawałki i dodać do zupy lub sałatki zamiast grzanek. Taka focaccia będzie bardzo dobrze smakować moczona w oliwie czosnkowej lub ziołowej. Możemy ją także potraktować jak niebanalne pieczywo i zrobić z niej najbardziej banalną kanapkę. Ale za to jaką smaczną.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (można użyć specjalnej mąki do pizzy),
- 7 g drożdży instant,
- 350 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Pozostaw w cieple na 5-10 minut.
- W większym naczyniu wymieszaj mąkę z solą. Dodaj oliwę z oliwek, a następnie mieszankę drożdżową. Mieszaj delikatnie składniki – najlepiej dłońmi, aż powstanie jednolite ciasto.
- Na stolnicy lub oprószonym mąką blacie zagniataj ciasto, najlepiej przez co najmniej kwadrans, aż będzie elastyczne i gładkie. Im dłużej to robimy – tym ciasto będzie lepsze.
- Ciasto umieszczamy w dużej misce i przykrywamy ściereczką w ciepłym miejscu. Mamy od tej pory do półtorej godziny czasu dla siebie. Ciasto powinno wtedy podwoić swoją objętość.
- Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozciągamy delikatnie dłońmi. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny.
- Wierzch ciasta smarujemy obficie oliwą, dodajemy ewentualnie oliwki, pomidorki koktajlowe, zioła.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220-230 stopni Celsjusza) na 20-25 minut.
- Po wyjęciu możemy focaccię ozdobić świeżą gałązką rozmarynu lub liśćmi bazylii.