Nie zalewam schabowych mlekiem. Sięgam po produkt, który poprawia smak i dba o jelita
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, który najczęściej pojawia się po niedzielnym rosole. Samo rozbicie mięsa to nie wszystko, dobrze też zadbać także o marynowanie. Warto sięgnąć wtedy po fermentowany napój.
Dźwięk rozbijanego mięsa roznosi się po klatce schodowej w wielu polskich blokach. Na schabowe chętnych nigdy nie brakuje, to jedno z flagowych dań naszych mam i babć. W przeciwieństwie do kotletów z piersi kurczaka schab często trafia do mleka oraz cebuli, by zmiękczyć włókna i dodać aromatu. Warto jednak postawić na małą zmianę w tradycyjnym przepisie i zastąpić mleko kefirem. Schabowe będą jeszcze delikatniejsze i kruche.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Schabowe w kefirze
Przygotowanie idealnego schabowego tylko na pozór wydaje się być proste. Jeśli do tej pory wychodziły twarde jak podeszwa, najpewniej zapominałeś o moczeniu. Z pomocą przychodzi kefir. W przeciwieństwie do mleka jest kwaśny, jak na fermentowany produkt przystało. Dzięki temu reaguje z enzymami zawartymi w kefirze działa jak naturalny "rozmiękczacz" mięsa. Delikatnie rozbija włókna mięśniowe, przez co nasze schabowe wychodzą idealnie kruche i delikatne.
Kefir jest bogaty w żywe kultury bakterii probiotycznych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowych jelit. Choć część z nich może ulec zniszczeniu podczas smażenia, wstępne wchłonięcie przez mięso i jego struktura mogą pomóc w dostarczeniu pewnej dobroczynnych składników. Nawet jeśli same bakterie nie przetrwają obróbki cieplnej w całości, to ich metabolity, takie jak kwas mlekowy, wpływają korzystnie na strukturę mięsa i jego łatwość trawienia. To dobry sposób na to, by nieco podrasować tradycyjny obiad.
Przepis na kruche schabowe
Mięso najlepiej marynować przez 24 godziny, aby wydobyć z kefiru jak najwięcej. Jeśli jednak goni cię czas, zrób to przez przynajmniej dwie godziny.
Składniki
- 1 kg schabu,
- sól i pieprz,
- mąka,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- bułka tarta.
Marynowanie:
- 3 cebule,
- 600 ml kefiru,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij. O
- Do miski wlej kefir, dodaj sól, pieprz oraz granulowany czosnek i wymieszaj.
- Dorzuć pokrojoną w krążki cebulę i mięso. Wymieszaj, aby kefir dobrze pokrył schab.
- Przykryj folią lub talerzykiem i odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej, aby schab spędził w marynacie całą noc.
- Przygotuj trzy talerze. Do jednego wsyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka z mlekiem, do trzeciej wsyp bułkę.
- Schabowe wyjmij z marynaty i oprósz solą i pieprzem.
- Panieruj i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
Gotowe kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami. Latem warto sięgnąć po prostą surówkę z młodej kapusty albo ogórki małosolne. Smacznego!