Nie zalewam schabowych mlekiem. Sięgam po produkt, który poprawia smak i dba o jelita

Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, który najczęściej pojawia się po niedzielnym rosole. Samo rozbicie mięsa to nie wszystko, dobrze też zadbać także o marynowanie. Warto sięgnąć wtedy po fermentowany napój.

Kotlety będą kruche i delikatneKotlety będą kruche i delikatne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | adriano barioli
Ewa Malinowska

Dźwięk rozbijanego mięsa roznosi się po klatce schodowej w wielu polskich blokach. Na schabowe chętnych nigdy nie brakuje, to jedno z flagowych dań naszych mam i babć. W przeciwieństwie do kotletów z piersi kurczaka schab często trafia do mleka oraz cebuli, by zmiękczyć włókna i dodać aromatu. Warto jednak postawić na małą zmianę w tradycyjnym przepisie i zastąpić mleko kefirem. Schabowe będą jeszcze delikatniejsze i kruche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Schabowe w kefirze

Przygotowanie idealnego schabowego tylko na pozór wydaje się być proste. Jeśli do tej pory wychodziły twarde jak podeszwa, najpewniej zapominałeś o moczeniu. Z pomocą przychodzi kefir. W przeciwieństwie do mleka jest kwaśny, jak na fermentowany produkt przystało. Dzięki temu reaguje z enzymami zawartymi w kefirze działa jak naturalny "rozmiękczacz" mięsa. Delikatnie rozbija włókna mięśniowe, przez co nasze schabowe wychodzą idealnie kruche i delikatne.

Kotlet schabowy z ziemniakami i ćwikłą
Kotlet schabowy z ziemniakami i ćwikłą © Adobe Stock

Kefir jest bogaty w żywe kultury bakterii probiotycznych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowych jelit. Choć część z nich może ulec zniszczeniu podczas smażenia, wstępne wchłonięcie przez mięso i jego struktura mogą pomóc w dostarczeniu pewnej dobroczynnych składników. Nawet jeśli same bakterie nie przetrwają obróbki cieplnej w całości, to ich metabolity, takie jak kwas mlekowy, wpływają korzystnie na strukturę mięsa i jego łatwość trawienia. To dobry sposób na to, by nieco podrasować tradycyjny obiad.

Przepis na kruche schabowe

Mięso najlepiej marynować przez 24 godziny, aby wydobyć z kefiru jak najwięcej. Jeśli jednak goni cię czas, zrób to przez przynajmniej dwie godziny.

Składniki

  • 1 kg schabu,
  • sól i pieprz,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • bułka tarta.

Marynowanie:

  • 3 cebule,
  • 600 ml kefiru,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij. O
  2. Do miski wlej kefir, dodaj sól, pieprz oraz granulowany czosnek i wymieszaj.
  3. Dorzuć pokrojoną w krążki cebulę i mięso. Wymieszaj, aby kefir dobrze pokrył schab.
  4. Przykryj folią lub talerzykiem i odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej, aby schab spędził w marynacie całą noc.
  5. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wsyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka z mlekiem, do trzeciej wsyp bułkę.
  6. Schabowe wyjmij z marynaty i oprósz solą i pieprzem.
  7. Panieruj i smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Gotowe kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami. Latem warto sięgnąć po prostą surówkę z młodej kapusty albo ogórki małosolne. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża