Joanna Brodzik wskazała częsty błąd. To przez to rosół wychodzi niesmaczny

W niedzielne południa aromat rosołu wypełnia nasze mieszkania. Kultową zupę łatwo jednak zepsuć i zamienić w niesmaczny, mało aromatyczny wywar. Joanna Brodzik w rozmowie z Filipem Borowiakiem zdradziła, jak zrobić rosół idealny.

Ewa MalinowskaFilip Borowiak

Rosół to nieodzowny towarzysz niedzielnych obiadów, rozpoczyna weselną ucztę, stanowi preludium dla tradycyjnych schabowych, czy też wspiera w walce z przeziębieniem. Doskonale wie o tym Joanna Brodzik. Aktorka i pisarka wskazała najczęstszy błąd, jaki popełniamy podczas gotowania tej zupy. Wielu Polaków robi to nagminnie, pozbawiając rosół nie tylko smaku, ale również właściwości odżywczych. Na szczęście ten błąd szybko można wyeliminować.

Joanna Brodzik wydała książkę

Joanna Brodzik to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich aktorek, znana rozpoznawalnych polskich aktorek, znana z ról w serialach takich jak "Kasia i Tomek" oraz "Magda M.". Gwiazda jest również pasjonatką jedzenia, a swoje zamiłowanie do dobrych smaków postanowiła przekuć w książkę. Tak właśnie powstało "Umami. Opowieści i przepisy". To pełna humoru podróż po świecie smaków, wzbogacona o niezawodne receptury - od klasycznych dań naszej kuchni po fascynujące specjały z różnych stron świata. Można tam znaleźć przepisy na kleftiko pachnące Cyprem, tort Jadziny czy też schab z jałowcem.

Hitem okazał się kurczak z 40 ząbkami czosnku, starofrancuski, średniowieczny przepis, który został mi podarowany przez Bogusława Lindę - opowiada Joanna Brodzik.

Idealny rosół według Joanny Brodzik

W książce znanej aktorki znalazło się też miejsce dla uwielbianego przez pokolenia Polaków rosołu. Nie brakuje tam podpowiedzi, jak łączyć odpowiednie mięsa i zrobić buliony skrojone na miarę potrzeb. Okazuje się, że ten rozdział książki w szczególności upodobali sobie przedstawiciele płci męskiej.

Totalnie mnie rozczula, jak wielu facetów gotuje rosół i jak wielu z nich jest w związku emocjonalnym z tym faktem. Trzymajcie panowie tak dalej. Proszę gotować rosoły dla swoich kobiet i dzieci - podkreśla Joanna Brodzik.

Aktorka wskazała również, jaki jest największy błąd, jaki popełniamy przy gotowaniu rosołu. Bez wahania odpowiedziała, że jest to szumowanie. Przy dobrej jakości mięsie ze sprawdzonego źródła to błąd, który pozbawia rosół smaku oraz cennych właściwości odżywczych w postaci białka.

Szumowanie, czyli zbieranie piany, jest absolutnie niedopuszczalne. Jeśli gotujesz rosół z najlepszego mięsa, na jakie cię stać, nigdy nie zbieraj szumowiny. To pierwsze białko - zaznacza gwiazda.

Joanna Brodzik radzi, by zupę po prostu posolić i zamieszać. Smak opadnie wtedy na dno i zostanie w całym bulionie. Ugotowany rosół wystarczy przecedzić, by pozbyć się mniej estetycznych fragmentów pływających w zupie.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Aktorka stawia na różne rodzaje mięsa, czasem jest ich nawet pięć. Nie oznacza to jednak, że nie da się uzyskać smacznego rosołu bez wkładki.

Można zrobić rosół bez mięsa, na pieczonych warzyw. Tajemnica tkwi w tym, by dodać dobrej jakości, aromatyczny olej rzepakowy. Skropcie to odrobiną sosu sojowego i wtedy jest już szansa, że brak mięsa nie będzie tak bardzo dotkliwy - radzi Joanna Brodzik.

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia