Miałam wyrzucić, ale dodałam do rosołu. Jeszcze nigdy nie był tak smaczny

Niby łatwo jest zrobić dobry rosół. Wystarczą odpowiednie składniki i ogromne pokłady cierpliwości. Ale wiesz, że można jeszcze lepiej? Jest jeden składnik, który tak podbija smak, że całkowicie zapomnisz o klasycznym rosole. Ja go dodałam i jestem bardzo zadowolona.

Zobacz przepis na rozgrzewający rosół z dodatkiem imbiru Rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Większość Polaków traktuje ją jak odpad i wyrzuca bez zastanowienia. Tymczasem wystarczy wrzucić ją do garnka z rosołem, żeby zwykła domowa zupa zyskała głębię, jakiej nie da żaden sklepowy bulion. Skórka z parmezanu, bo o niej mowa, to kuchenny złoty strzał, który odmieni smak tradycyjnego rosołu. A wystarczy tylko odrobina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Skórka parmezanu w rosole? To może się udać

Choć wygląda niepozornie, skórka parmezanu to naturalna bomba smaku. Podczas dojrzewania sera w skórce kumulują się sól, wapń i związki odpowiedzialne za charakterystyczny, wyrazisty aromat. Włosi od lat dorzucają ją do zup i sosów, w Polsce zaś ten trik nadal jest mało znany. A szkoda, bo to tani i genialny sposób na głęboki, serowy posmak bez grama sztucznych dodatków.

Podczas gotowania skórka powoli oddaje do wywaru swój aromat, a do tego pozwala ograniczyć ilość zwykłej soli. To szczególnie przydatne, jeśli gotujesz dla dzieci, starszych osób albo po prostu chcesz, żeby rosół był smaczny, ale nie przesolony. Dodatkowo to świetny sposób na zero waste: skórkę można zamrozić i używać wtedy, kiedy jest potrzebna.

Jak zrobić rosół ze skórką z parmezanu?

Składniki:

  • kilogram mięsa drobiowego (np. kurczaka),
  • 2 marchewki (ok. 200 g),
  • pietruszka (ok. 100 g)1/2 korzenia selera (ok. 100 g),
  • por,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka parmezanu (ok. 30 g),
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • 2 l wody.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj mięso i warzywa. Mięso opłucz, a marchewkę, pietruszkę, seler oraz por umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Cebulę przekrój na pół (możesz ją lekko opalić nad palnikiem, aby zyskała dodatkowy aromat).
  2. Przełóż mięso do garnka, dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalej całość zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. Podczas gotowania zbieraj szumowiny.
  4. Na około 30 minut przed końcem gotowania dorzuć skórkę parmezanu. Przykryj ponownie garnek i gotuj dalej na małym ogniu, skórka odda aromat, ale nie nada zupie goryczy.
  5. Po zakończeniu gotowania wyjmij mięso i warzywa, a rosół odcedź przez sito. Usuń skórkę parmezanu oraz pozostałe przyprawy. Dopraw rosół solą do smaku.
  6. Podawaj gorący rosół z makaronem lub kluskami, posypany pozostałą natką pietruszki.

Otrzymasz w ten sposób esencjonalny, aromatyczny rosół, który zachwyci nawet wymagających domowników.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia