Miałam wyrzucić, ale dodałam do rosołu. Jeszcze nigdy nie był tak smaczny

Niby łatwo jest zrobić dobry rosół. Wystarczą odpowiednie składniki i ogromne pokłady cierpliwości. Ale wiesz, że można jeszcze lepiej? Jest jeden składnik, który tak podbija smak, że całkowicie zapomnisz o klasycznym rosole. Ja go dodałam i jestem bardzo zadowolona.

Zobacz przepis na rozgrzewający rosół z dodatkiem imbiru Rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Większość Polaków traktuje ją jak odpad i wyrzuca bez zastanowienia. Tymczasem wystarczy wrzucić ją do garnka z rosołem, żeby zwykła domowa zupa zyskała głębię, jakiej nie da żaden sklepowy bulion. Skórka z parmezanu, bo o niej mowa, to kuchenny złoty strzał, który odmieni smak tradycyjnego rosołu. A wystarczy tylko odrobina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Skórka parmezanu w rosole? To może się udać

Choć wygląda niepozornie, skórka parmezanu to naturalna bomba smaku. Podczas dojrzewania sera w skórce kumulują się sól, wapń i związki odpowiedzialne za charakterystyczny, wyrazisty aromat. Włosi od lat dorzucają ją do zup i sosów, w Polsce zaś ten trik nadal jest mało znany. A szkoda, bo to tani i genialny sposób na głęboki, serowy posmak bez grama sztucznych dodatków.

Podczas gotowania skórka powoli oddaje do wywaru swój aromat, a do tego pozwala ograniczyć ilość zwykłej soli. To szczególnie przydatne, jeśli gotujesz dla dzieci, starszych osób albo po prostu chcesz, żeby rosół był smaczny, ale nie przesolony. Dodatkowo to świetny sposób na zero waste: skórkę można zamrozić i używać wtedy, kiedy jest potrzebna.

Jak zrobić rosół ze skórką z parmezanu?

Składniki:

  • kilogram mięsa drobiowego (np. kurczaka),
  • 2 marchewki (ok. 200 g),
  • pietruszka (ok. 100 g)1/2 korzenia selera (ok. 100 g),
  • por,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka parmezanu (ok. 30 g),
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • 2 l wody.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj mięso i warzywa. Mięso opłucz, a marchewkę, pietruszkę, seler oraz por umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Cebulę przekrój na pół (możesz ją lekko opalić nad palnikiem, aby zyskała dodatkowy aromat).
  2. Przełóż mięso do garnka, dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zalej całość zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. Podczas gotowania zbieraj szumowiny.
  4. Na około 30 minut przed końcem gotowania dorzuć skórkę parmezanu. Przykryj ponownie garnek i gotuj dalej na małym ogniu, skórka odda aromat, ale nie nada zupie goryczy.
  5. Po zakończeniu gotowania wyjmij mięso i warzywa, a rosół odcedź przez sito. Usuń skórkę parmezanu oraz pozostałe przyprawy. Dopraw rosół solą do smaku.
  6. Podawaj gorący rosół z makaronem lub kluskami, posypany pozostałą natką pietruszki.

Otrzymasz w ten sposób esencjonalny, aromatyczny rosół, który zachwyci nawet wymagających domowników.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa