Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę

Dawniej gospodynie znały jeden sposób na podkręcenie smaku rosołu i nie był to zdrowy wybór. Na szczęście z biegiem czasu wzrosła świadomość dotycząca składu kostek rosołowych czy mieszanek z dodatkiem przypraw. Okazuje się, że smak bulionu można podkręcić na wiele różnych sposobów, również dodatkiem skórki włoskiego sera.

Smak rosołu można podkręcić sposobami w duchu zero wasteSmak rosołu można podkręcić sposobami w duchu zero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Rosół to jednocześnie najprostsza i najbardziej skomplikowana potrawa na świecie. W różnych tradycjach kulinarnych przykłada się bardzo dużą wagę do każdego ze składników. Liczy się temperatura gotowania oraz kolejność dodawania przypraw. Jednak najważniejsza jest jakość mięsa. Świeży, nieprzerośnięty kurczak z mniejszych hodowli sprawi, że rosół wyjdzie klarowny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Lista dodatków, które poprawiają smak rosołu

Jednak jeśli masz mniej czasu na gotowanie lub po prostu lubisz ostrzejsze nuty, możesz sięgnąć po kilka sprawdzonych sposobów na wzbogacenie smaku zupy. Magda Gessler pod koniec gotowania dodaje do bulionu 2 goździki, ale podobny efekt możesz osiągnąć, wrzucając 2-3 plasterki imbiru.

Dla wzmocnienia słonego smaku możesz użyć sosu sojowego. Wystarczą 1-2 łyżki przyprawy w płynie, aby bulion nabrał wyrazu. Dodatkiem, który poprawi smak rosołu, może być także kurkuma – wpłynie ona nie tylko na odczucia na podniebieniu, ale także podkręci kolor zupy.

Zarówno kurkuma, jak i goździki czy imbir, to przyprawy, które doskonale smakują, a także wspierają odporność organizmu. Potrafią podnieść na nogi w czasie niejednej paskudnej infekcji – działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, a do tego poprawiają przemianę materii.

Nieoczywisty składnik, który wzbogaci smak zupy

Ten dodatek może być dla ciebie zaskoczeniem, ale jest bardzo ciekawy i pozwala na wykorzystanie resztek, które w ten sposób zyskują nawet życie. Wiele osób odcina twarde skórki od parmezanu. Zamiast je wyrzucać, możesz je schować do zamrażarki. Gdy przyjdzie czas gotowania rosołu, włóż skórki do garnka razem z warzywami i porcją kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥