Czesi robią inną panierkę do schabowego. Bułka tarta może się schować
Przechadzając się po ulicach czeskich miast, możemy zauważyć, że w menu restauracji jest kilka dań wspólnych z polską kuchnią. Jednym z nich jest kotlet schabowy, który nie jest uwielbiany tylko w Polsce, ale jest również bardzo znany u naszych sąsiadów. Oczywiście w nieco innej wersji – Czesi mają swoją panierkę do schabowego, która na pewno was zachwyci.
Kotlet schabowy urósł wręcz do rangi dobra narodowego polskiej kuchni. Polacy go uwielbiają – to stały element menu na weselach, chrzcinach, w restauracjach, a także w naszych domach, jako część tradycyjnych obiadów. Wielu z nas zna przepis na schabowego na pamięć i nie odczuwa potrzeby zaglądania do internetu. Nawet taki klasyk może jednak zostać lekko zmieniony – na przykład pod wpływem inspiracji z innego kraju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Niecodzienny dodatek do panierki
Podstawą klasycznego schabowego jest mięso wieprzowe i panierka z jajka, mąki i bułki tartej. Dzięki tym trzem składnikom panierki kotlet dobrze się smaży na oleju, nabierając apetycznego koloru. Niektórzy zastępują bułkę tartą i mąkę pokruszonymi płatkami kukurydzianymi inspirując się panierką z popularnego fast foodu. Czesi mają swój sposób na panierkę do kotletów schabowych i dodają do niej… ziemniaki.
W czeskiej kuchni, ziemniaki nie są tylko dodatkiem do kotleta, ale również jego częścią. Mimo tego, że może brzmieć to abstrakcyjnie, warto jest spróbować tego sposobu i obserwować podczas obiadu, czy twoja rodzina wyczuje czeski akcent w schabowym.
Sposób na ziemniaki w schabowym
Ziemniaki należy obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – tak jak do placków ziemniaczanych. Do startych ziemniaków dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Brzmi prosto i takie właśnie jest, a równocześnie wzbogaca smak potrawy.
Przepis na schabowego w panierce z dodatkiem ziemniaków
Składniki:
- 800 g schabu bez kości,
- 2 duże ziemniaki,
- 2-3 łyżki mąki,
- jajko,
- szczypta soli, pieprz,
- przyprawa słodka papryka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso na kotlety, delikatnie je rozbij tłuczkiem i lekko posól. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, po czym dodaj do nich jajko, mąkę oraz przyprawy: sól, pieprz i słodką paprykę.
- Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Tak przygotowaną mieszanką obtaczaj kotlety, a następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki.