Smak i chrupkość panierki podbijam tym składnikiem. Moje kotlety nie mają sobie równych

Często znacznie większą wagę przykładamy do mięsa, a trochę zapominamy o panierce. A jednak te dwa czynniki mają taki sam wpływ na smak kotletów. Dlatego warto zadbać o to, by "otoczka" była idealna.

Panierka ma wpływ na smak kotleta schabowegoPanierka ma wpływ na smak kotleta schabowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Dorota Gepert

Przepis na panierkę? Przecież to tylko jajko, mąka, bułka tarta. Nie zawsze poświęcamy jej wystarczająco dużo uwagi. Jednak jest ona tak samo ważna, jak mięso. Ma wpływ na smak i wygląd kotletów. To dzięki niej zachowują soczystość i są chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Co zrobić, by panierka się dobrze trzymała?

Kotlety, których panierka się nie trzyma, a w dodatku jest nasączona tłuszczem, nie wyglądają apetycznie. Dlatego trzeba pamiętać, by przed panierowaniem dokładnie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Kiedy jest wilgotne, panierka łatwo się odkleja, co wpływa na estetykę i smak dania.

Bardzo ważne jest też odpowiednie smażenie. Mięso powinno trafić na patelnię na dobrze rozgrzany tłuszcz, co pozwala na szybkie zrumienienie panierki i jej lepsze przyleganie do kotleta. Zbyt niska temperatura? Panierka szybko nasiąka tłuszczem i odpada.

Jak urozmaicić smak panierki?

A co ze składem panierki? Wcale nie musi być on niezmienny. Dodaję do niej ziarenka sezamu, które często wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, ale świetnie pasują także do swojskich schabowych. Nadają one kotletom lekko orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z mięsem, zarówno wieprzowym, jak i drobiowym.

Sezam to nie tylko smaczny dodatek, lecz także źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy z grupy B, mające wpływ na dobrą kondycję organizmu. W jego składzie są też przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają szybkiemu starzeniu.

Schabowe w sezamowej panierce

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości (lub piersi kurczaka),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • pół szklanki ziaren sezamu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab oczyść, potnij go w plastry o grubości około 2 cm, a potem rozbij tłuczkiem. Kotlety dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Przygotuj trzy talerze: w pierwszym umieść mąkę pszenną, w drugim roztrzepane jajka, a w ostatnim bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
  3. Rozbite mięso obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
  4. Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"