Smak i chrupkość panierki podbijam tym składnikiem. Moje kotlety nie mają sobie równych
Często znacznie większą wagę przykładamy do mięsa, a trochę zapominamy o panierce. A jednak te dwa czynniki mają taki sam wpływ na smak kotletów. Dlatego warto zadbać o to, by "otoczka" była idealna.
Przepis na panierkę? Przecież to tylko jajko, mąka, bułka tarta. Nie zawsze poświęcamy jej wystarczająco dużo uwagi. Jednak jest ona tak samo ważna, jak mięso. Ma wpływ na smak i wygląd kotletów. To dzięki niej zachowują soczystość i są chrupiące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych
Co zrobić, by panierka się dobrze trzymała?
Kotlety, których panierka się nie trzyma, a w dodatku jest nasączona tłuszczem, nie wyglądają apetycznie. Dlatego trzeba pamiętać, by przed panierowaniem dokładnie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Kiedy jest wilgotne, panierka łatwo się odkleja, co wpływa na estetykę i smak dania.
Bardzo ważne jest też odpowiednie smażenie. Mięso powinno trafić na patelnię na dobrze rozgrzany tłuszcz, co pozwala na szybkie zrumienienie panierki i jej lepsze przyleganie do kotleta. Zbyt niska temperatura? Panierka szybko nasiąka tłuszczem i odpada.
Jak urozmaicić smak panierki?
A co ze składem panierki? Wcale nie musi być on niezmienny. Dodaję do niej ziarenka sezamu, które często wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, ale świetnie pasują także do swojskich schabowych. Nadają one kotletom lekko orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z mięsem, zarówno wieprzowym, jak i drobiowym.
Sezam to nie tylko smaczny dodatek, lecz także źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy z grupy B, mające wpływ na dobrą kondycję organizmu. W jego składzie są też przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają szybkiemu starzeniu.
Schabowe w sezamowej panierce
Składniki:
- 400 g schabu bez kości (lub piersi kurczaka),
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- pół szklanki ziaren sezamu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Schab oczyść, potnij go w plastry o grubości około 2 cm, a potem rozbij tłuczkiem. Kotlety dopraw solą oraz pieprzem.
- Przygotuj trzy talerze: w pierwszym umieść mąkę pszenną, w drugim roztrzepane jajka, a w ostatnim bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
- Rozbite mięso obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
- Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę.