WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Siekam i dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą 1000x smaczniejsze od zwykłych

Kotlety mielone z dodatkami w masie to sposób na sprytne przemycenie warzyw, a przede wszystkim dodatkowego smaku. Na wiosnę do mięsa wieprzowo-wołowego dodaję posiekaną drobno młodą kapustę. Żeby całość była soczysta i nie za zbita, pamiętam o jednej zasadzie.

Kotlety mielone z młodą kapustą to pyszny wiosenny obiadKotlety mielone z młodą kapustą to pyszny wiosenny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kotlety mielone z młodą kapustą to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Kapusta jest bogata w witaminy i minerały, a dodatek mięsa zapewnia sytość. To idealne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młodą kapustę wkładam do piekarnika z kawałkami mięsa. Rodzina błaga o dokładki

Jak kupić dobrą młodą kapustę?

Maj to start sezonu na młodą kapustę, która zdecydowanie zachwyca teksturą, jak i smakiem. Kapusta powinna być świeża, z jędrnymi i jasnozielonymi liśćmi. Warto również zwrócić uwagę na wielkość główki – średniej wielkości kapusta jest zazwyczaj najlepsza. Młoda kapusta powinna być zwarta, ale nie zbyt twarda. Jeśli kapusta jest zbyt miękka, może to oznaczać, że jest przejrzała.

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą

Te kotlety świetnie smakują z ziemniakami lub kaszą. Możesz je również podać z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub pieczeniowym. Spróbuj także z dodatkiem świeżego koperku, który podkreśli smak kapusty.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe),
  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od posiekania kapusty i cebuli. Kapustę sparz wrzątkiem na sitku, aby zmiękła, a cebulę podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, podsmażoną cebulą i przyprawami.
  3. Dodaj posiekaną kapustę i dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej