Nasi sąsiedzi robią placki ziemniaczane inaczej. Kluczem do sukcesu jest jeden składnik

Placki ziemniaczane to danie znane i lubiane w wielu krajach, szczególnie w Polsce i Czechach. Choć kuchnie tych dwóch narodów mają ze sobą sporo wspólnego, czeskie wersje tej potrawy wyróżniają się pewnym sekretem, dzięki któremu są niezwykle chrupiące i pełne smaku.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Złociste, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku – placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które budzą wspomnienia domowej kuchni i dzieciństwa. Choć składniki są banalnie proste – ziemniaki, cebula, jajko i odrobina mąki – efekt potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Można je podawać na słono, z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym czy gulaszem, ale równie dobrze smakują na słodko – z cukrem, śmietaną albo musem jabłkowym. To danie, które łączy pokolenia i smaki – i mimo upływu lat wciąż nie wychodzi z mody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Co dodać do placków ziemniaczanych, by masa nie ciemniała?

Każdy, kto choć raz przygotowywał placki ziemniaczane, zna ten problem: świeżo starte ziemniaki bardzo szybko zaczynają ciemnieć. W ciągu kilku minut masa traci swój jasny, świeży wygląd i przybiera nieapetyczny, szarobrązowy odcień. To naturalna reakcja – winna jest oksydaza polifenolowa, enzym obecny w ziemniakach, który w kontakcie z tlenem inicjuje proces utleniania.

Najczęściej problem pojawia się wtedy, gdy przygotowujemy większą ilość masy – na przykład dla całej rodziny – i nie smażymy placków od razu. Im dłużej masa stoi, tym bardziej ciemnieje. Ale jest prosty i bardzo skuteczny sposób, by temu zapobiec.

Dodanie kwaśnej śmietany to nie tylko smakowy trik, ale też sposób na zachowanie świeżości i koloru masy ziemniaczanej. Kwas mlekowy zawarty w śmietanie obniża pH mieszaniny, co z kolei hamuje działanie enzymu odpowiedzialnego za ciemnienie. Dzięki temu ziemniaczana masa pozostaje jasna, kremowa i dużo bardziej apetyczna, nawet jeśli musi chwilę poczekać przed smażeniem.

Wystarczy dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany do gotowej masy, dokładnie wymieszać i… problem z głowy. Dodatkowo śmietana wzbogaca smak placków i nadaje im delikatniejszą konsystencję.

Przepis na placki ziemniaczane

Choć placki ziemniaczane to jedno z najprostszych dań, ich smak potrafi być naprawdę wyjątkowy – zwłaszcza gdy zadbamy o detale. Dodatek kwaśnej śmietany nie tylko poprawia konsystencję i smak, ale też sprawia, że masa nie ciemnieje i dłużej wygląda świeżo.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • kawałek cebuli (ok. 1/4),
  • 30–40 g wędzonego boczku
  • 1 małe jajko lub pół dużego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw kroję boczek w drobną kostkę i wrzucam na suchą patelnię. Smażę go na małym ogniu, aż będzie złocisty i chrupiący. Odsączam na papierowym ręczniku i zostawiam chwilę do przestygnięcia.
  2. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach, to samo robię z cebulą. Lekko odciskam nadmiar płynu.
  3. Dodaję jajko, mąkę, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i boczek. Wszystko dokładnie mieszam.
  4. Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju – czasem używam też łyżeczki tłuszczu wytopionego z boczku, by podkręcić smak.
  5. Nakładam cienkie porcje ciasta i smażę z obu stron, aż placki będą złociste i chrupiące. Odsączam na papierowym ręczniku.
  6. Podaję od razu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany. Tłuste, chrupiące, słone – idealne comfort food na chłodniejszy dzień.

Dodatek boczku do placków ziemniaczanych to częsty zwyczaj u naszych sąsiadów – Czesi bardzo chętnie wzbogacają swoje placki właśnie wędzonym mięsem. Dzięki temu ich placki mają mocniejszy, głębszy smak i często występują w wersji "na bogato" – z majerankiem i czosnkiem.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯