Wyrośnięte bułeczki na kwaśnej śmietanie. Smakują o niebo lepiej niż z piekarni

Marzysz o domowych bułeczkach, które smakują o niebo lepiej niż te z piekarni? Wypróbuj przepis na bułki na kwaśnej śmietanie – puszyste, delikatne i pełne smaku.

Domowe bułki na kwaśnej śmietanie są wyrośnięte i chrupiąceDomowe bułki na kwaśnej śmietanie są wyrośnięte i chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ff25
Karol Wiak

Nic nie smakuje tak, jak domowe pieczywo, a świeżo upieczone bułki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Chociaż piekarnie oferują wiele pysznych wypieków, to domowe bułki na kwaśnej śmietanie mają coś wyjątkowego – są miękkie, puszyste i pełne smaku, który można uzyskać tylko w domowej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Bułki na kwaśnej śmietanie - domowe pieczywo lepsze niż z piekarni

Nic nie smakuje tak, jak domowe pieczywo, a bułki na kwaśnej śmietanie to prawdziwa perełka wśród wypieków. Ich miękka, puszysta struktura oraz delikatny smak sprawiają, że nie sposób im się oprzeć.

Dlaczego warto przygotować bułki w domu? Przede wszystkim dlatego, że domowe bułki nie mają porównania z tymi dostępnymi w sklepach. Bez konserwantów, tylko z naturalnych składników, takich jak mąka, drożdże czy kwaśna śmietana – to idealna alternatywa dla pieczywa kupowanego w supermarketach. Takie bułki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a także dużo tańsze, niż te z piekarni.

Przepis na bułki na kwaśnej śmietanie

Przygotowanie bułek na kwaśnej śmietanie jest prostsze, niż może się wydawać. Dzięki kilku składnikom, które masz w swojej kuchni, stworzysz pyszne, puszyste pieczywo.

Składniki:


Zaczyn:

  • 100 ml wody,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru,
  • 9 g drożdży świeżych.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • 90 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotuj zaczyn. W ciepłej wodzie (nie gorącej!) rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na kilka minut, aż zaczyn zacznie delikatnie bulgotać i podrośnie.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz kwaśną śmietanę. Wlej przygotowany zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaj olej i kontynuuj mieszanie, aż ciasto stanie się jednolite i lekko lepiące.
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na około godzinę, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu krótko przegnieć ciasto, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie podziel je na pięć równych części, formuj z nich kulki i lekko spłaszczaj.
  5. Ułóż uformowane bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra-dół) i piecz bułki przez około 18 minut, aż staną się złociste i chrupiące z wierzchu.
  7. Po upieczeniu przełóż bułki na kratkę, aby ostygły. Na początku będą chrupiące, ale po chwili stwardnieją i staną się miękkie w środku. Smacznego!

Te bułki na kwaśnej śmietanie są nie tylko pyszne, ale i niezwykle łatwe do przygotowania. Ich puszysta konsystencja sprawia, że na pewno zachwycą każdego, kto je spróbuje. Co więcej, pozostają świeże przez kilka dni, więc możesz je przygotować na zapas. To doskonały sposób na zaspokojenie ochoty na domowe pieczywo w każdej chwili.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇