Wyrośnięte bułeczki na kwaśnej śmietanie. Smakują o niebo lepiej niż z piekarni

Marzysz o domowych bułeczkach, które smakują o niebo lepiej niż te z piekarni? Wypróbuj przepis na bułki na kwaśnej śmietanie – puszyste, delikatne i pełne smaku.

Domowe bułki na kwaśnej śmietanie są wyrośnięte i chrupiąceDomowe bułki na kwaśnej śmietanie są wyrośnięte i chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ff25
Karol Wiak

Nic nie smakuje tak, jak domowe pieczywo, a świeżo upieczone bułki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Chociaż piekarnie oferują wiele pysznych wypieków, to domowe bułki na kwaśnej śmietanie mają coś wyjątkowego – są miękkie, puszyste i pełne smaku, który można uzyskać tylko w domowej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Bułki na kwaśnej śmietanie - domowe pieczywo lepsze niż z piekarni

Nic nie smakuje tak, jak domowe pieczywo, a bułki na kwaśnej śmietanie to prawdziwa perełka wśród wypieków. Ich miękka, puszysta struktura oraz delikatny smak sprawiają, że nie sposób im się oprzeć.

Dlaczego warto przygotować bułki w domu? Przede wszystkim dlatego, że domowe bułki nie mają porównania z tymi dostępnymi w sklepach. Bez konserwantów, tylko z naturalnych składników, takich jak mąka, drożdże czy kwaśna śmietana – to idealna alternatywa dla pieczywa kupowanego w supermarketach. Takie bułki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a także dużo tańsze, niż te z piekarni.

Przepis na bułki na kwaśnej śmietanie

Przygotowanie bułek na kwaśnej śmietanie jest prostsze, niż może się wydawać. Dzięki kilku składnikom, które masz w swojej kuchni, stworzysz pyszne, puszyste pieczywo.

Składniki:


Zaczyn:

  • 100 ml wody,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru,
  • 9 g drożdży świeżych.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • 90 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotuj zaczyn. W ciepłej wodzie (nie gorącej!) rozpuść cukier i drożdże. Odstaw na kilka minut, aż zaczyn zacznie delikatnie bulgotać i podrośnie.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz kwaśną śmietanę. Wlej przygotowany zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaj olej i kontynuuj mieszanie, aż ciasto stanie się jednolite i lekko lepiące.
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto na około godzinę, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu krótko przegnieć ciasto, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie podziel je na pięć równych części, formuj z nich kulki i lekko spłaszczaj.
  5. Ułóż uformowane bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra-dół) i piecz bułki przez około 18 minut, aż staną się złociste i chrupiące z wierzchu.
  7. Po upieczeniu przełóż bułki na kratkę, aby ostygły. Na początku będą chrupiące, ale po chwili stwardnieją i staną się miękkie w środku. Smacznego!

Te bułki na kwaśnej śmietanie są nie tylko pyszne, ale i niezwykle łatwe do przygotowania. Ich puszysta konsystencja sprawia, że na pewno zachwycą każdego, kto je spróbuje. Co więcej, pozostają świeże przez kilka dni, więc możesz je przygotować na zapas. To doskonały sposób na zaspokojenie ochoty na domowe pieczywo w każdej chwili.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem