PrzepisŚniadaniePulchne bułeczki na majonezie. Przepis dała mi kuzynka i od razu stał się hitem

Pulchne bułeczki na majonezie. Przepis dała mi kuzynka i od razu stał się hitem

Pyszne domowe bułeczki na śniadanie mogą "zrobić dzień". Sprawiają, że humor poprawia się od razu, a na twarzy pojawia się uśmiech. Ich przygotowanie nie jest trudne, zapewniała mnie kuzynka i miała rację.

Domowe bułeczki są idealne na śniadanie
Domowe bułeczki są idealne na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla wielu z nas śniadanie bez dobrego pieczywa się nie liczy. To podstawa pysznych kanapek, najlepszy dodatek do jajka na miękko, jajecznicy czy sałatek. Można kupić dobrej jakości chleb czy bułki, jednak te upieczone w domu zawsze będą miały przewagę. Można je podać wprost z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Bułeczki idealne na śniadanie

Moja kuzynka od lat serwuje wspaniałe weekendowe śniadania. To chwila, kiedy bliscy mogą dłużej posiedzieć przy stole, nikt się nie śpieszy, jest czas na rozmowy. I właśnie na takie okazje piecze domowe bułeczki. Przepis na nie ponoć pochodzi z Ukrainy, a do ciasta dodaje się pewien nieoczywisty dodatek. Dzięki niemu bułeczki są niezwykle pulchne.

Składnik, który zapewnia pulchność

Ten dodatek to majonez. Każdy, kto śledzi trendy w cukiernictwie, nie będzie zdziwiony. Stosuje się go często do ciast. W końcu majonez to tłuszcz i jajka, dlatego zapewnia wypiekom puszystość, a także odpowiednią wilgotność. Dzięki niemu dłużej też zachowują świeżość. Akurat w przypadku tych bułeczek trudno się o tym przekonać, bo naprawdę szybko znikają ze stołu.

Powstają z ciasta drożdżowego, które świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Można przygotować je z twarogiem, makiem, czekoladą. Jednak nawet bez żadnych dodatków smakują świetnie. Podstawa to pulchne, mięciutkie ciasto.

Bułeczki pluszki

Składniki:

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych,
  • 350 ml ciepłego mleka,
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego, opcjonalnie do słodkiej wersji,
  • 4 łyżki majonezu,
  • szczypta soli.

Ulubione dodatki: mak, konfitura, twaróg, czekolada.

Dodatkowo: jajko do posmarowania.

Sposób przygotowywania:

  1. Przygotuj zaczyn, jeśli używasz świeżych drożdży: w ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na około 10 minut.
  2. Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Potem dodaj jajka, majonez, zaczyn lub suche drożdże i ciepłe mleko.
  3. Wyrabiaj ciasto, ręcznie lub przy pomocy urządzenia, aż będzie elastyczne. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Z ciasta odrywaj małe kawałki i rozwałkowuj je na placki. Nakładaj nadzienie, jeśli używasz. Następnie formuj bułeczkę — możesz zwijać w roladkę, a pośrodku robić dziurkę i w ten sposób tworzyć kształt ślimaczka.
  5. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układaj ich ciasno, bo jeszcze urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  6. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
bułkidrożdżowe bułkidomowe pieczywo

Wybrane dla Ciebie