Pulchne bułeczki na majonezie. Przepis dała mi kuzynka i od razu stał się hitem

Pyszne domowe bułeczki na śniadanie mogą "zrobić dzień". Sprawiają, że humor poprawia się od razu, a na twarzy pojawia się uśmiech. Ich przygotowanie nie jest trudne, zapewniała mnie kuzynka i miała rację.

Domowe bułeczki są idealne na weekendowe śniadanieDomowe bułeczki są idealne na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dla wielu z nas śniadanie bez dobrego pieczywa się nie liczy. To podstawa pysznych kanapek, najlepszy dodatek do jajka na miękko, jajecznicy czy sałatek. Można kupić dobrej jakości chleb czy bułki, jednak te upieczone w domu zawsze będą miały przewagę. Można je podać wprost z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Bułeczki idealne na śniadanie

Moja kuzynka od lat serwuje wspaniałe weekendowe śniadania. To chwila, kiedy bliscy mogą dłużej posiedzieć przy stole, nikt się nie śpieszy, jest czas na rozmowy. I właśnie na takie okazje piecze domowe bułeczki. Przepis na nie ponoć pochodzi z Ukrainy, a do ciasta dodaje się pewien nieoczywisty dodatek. Dzięki niemu bułeczki są niezwykle pulchne.

Składnik, który zapewnia pulchność

Ten dodatek to majonez. Każdy, kto śledzi trendy w cukiernictwie, nie będzie zdziwiony. Stosuje się go często do ciast. W końcu majonez to tłuszcz i jajka, dlatego zapewnia wypiekom puszystość, a także odpowiednią wilgotność. Dzięki niemu dłużej też zachowują świeżość. Akurat w przypadku tych bułeczek trudno się o tym przekonać, bo naprawdę szybko znikają ze stołu.

Powstają z ciasta drożdżowego, które świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Można przygotować je z twarogiem, makiem, czekoladą. Jednak nawet bez żadnych dodatków smakują świetnie. Podstawa to pulchne, mięciutkie ciasto.

Bułeczki pluszki

Składniki:

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 8 g suchych drożdży lub 30 g świeżych,
  • 350 ml ciepłego mleka,
  • 60 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego, opcjonalnie do słodkiej wersji,
  • 4 łyżki majonezu,
  • szczypta soli.

Ulubione dodatki: mak, konfitura, twaróg, czekolada.

Dodatkowo: jajko do posmarowania.

Sposób przygotowywania:

  1. Przygotuj zaczyn, jeśli używasz świeżych drożdży: w ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na około 10 minut.
  2. Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Potem dodaj jajka, majonez, zaczyn lub suche drożdże i ciepłe mleko.
  3. Wyrabiaj ciasto, ręcznie lub przy pomocy urządzenia, aż będzie elastyczne. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Z ciasta odrywaj małe kawałki i rozwałkowuj je na placki. Nakładaj nadzienie, jeśli używasz. Następnie formuj bułeczkę — możesz zwijać w roladkę, a pośrodku robić dziurkę i w ten sposób tworzyć kształt ślimaczka.
  5. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układaj ich ciasno, bo jeszcze urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  6. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇