Czerstwe bułki nie muszą wylądować w koszu. W kilka chwil zrobisz z nich mięciutkie knedle
Jak wykorzystać czerstwe, twarde bułki w inny sposób, niż przerobienie ich na bułkę tartą? To bardzo proste. I bardzo pyszne. Kiedy poznasz przepis na knedle bawarskie, wszystko zrozumiesz. Oto pomysł na doskonałą przekąskę dla całej rodziny!
13.02.2024 | aktual.: 14.03.2024 14:35
Sporo ostatnio rozmawialiśmy o regionalnych kuchniach Polski. Bujność ich kulinarnych propozycji wprawia nas w zachwyt za każdym razem, gdy o tym pomyślimy, ale nie oznacza to, że za granicami kraju nie znajdziemy równie ciekawych potraw. Dzisiaj chcemy odwiedzić niemiecką Bawarię i poznać tamtejszą kuchnię. Nic dziwnego, że pierwsze, co wpadło nam w oko, to knedle bawarskie — Semmelnknödel
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kuchnia bawarska słynie z kilku aspektów. Bawarczycy lubują się przede wszystkim w mięsie — wołowinie, baraninie i wieprzowinie, a także daniach mącznych. Knedle bawarskie serwuje się tam jako dodatek do kotleta i kapusty. Ten typowy chłopski posiłek przygotowuje się z czerstwych bułek (chociaż istnieją też wersje ziemniaczane) i kilku innych składników. To, według nas, doskonały sposób na wykorzystanie starego pieczywa, którego przecież nikt z nas nie lubi wyrzucać.
Knedle bawarskie
Składniki:
- 6 czerstwych kajzerek,
- 3 jajka,
- 150 ml mleka,
- 150 g masła,
- natka pietruszki,
- 3 cebulki dymki + szczypiorek,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Czerstwe bułki pokrój w mniejsze kawałeczki. Następnie zalej je połączeniem roztrzepanych jajek, mleka i przypraw. Odstaw na 20-25 minut. Płyn powinien wsiąknąć w bułki.
- Dymkę posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Dodaj do bułek. Dorzuć również posiekaną natkę pietruszki, dopraw według uznania solą i pieprzem.
- Masę wymieszaj i uformuj je w dwa wałki. Zawiń w siatkę wędliniarską (możesz użyć też pończochy), zawiąż końce i wstaw do wrzącej, osolonej wody.
- Knedle bawarskie gotuj teraz przez około 30 minut. Następnie wyjmij je, ostudź i rozwiń z siatki. Podawaj tak, jak Bawarczycy — z mięsem i kapustą. Oczywiście, wzorem mieszkańców Monachium, możesz też polać do tego trochę pszenicznego piwa. Smacznego!