Czerstwe bułki nie muszą wylądować w koszu. W kilka chwil zrobisz z nich mięciutkie knedle

Jak wykorzystać czerstwe, twarde bułki w inny sposób, niż przerobienie ich na bułkę tartą? To bardzo proste. I bardzo pyszne. Kiedy poznasz przepis na knedle bawarskie, wszystko zrozumiesz. Oto pomysł na doskonałą przekąskę dla całej rodziny!

Knedle bawarskie. Niemiecki sposób na zużycie czerstwego pieczywaKnedle bawarskie. Niemiecki sposób na zużycie czerstwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

Sporo ostatnio rozmawialiśmy o regionalnych kuchniach Polski. Bujność ich kulinarnych propozycji wprawia nas w zachwyt za każdym razem, gdy o tym pomyślimy, ale nie oznacza to, że za granicami kraju nie znajdziemy równie ciekawych potraw. Dzisiaj chcemy odwiedzić niemiecką Bawarię i poznać tamtejszą kuchnię. Nic dziwnego, że pierwsze, co wpadło nam w oko, to knedle bawarskie — Semmelnknödel

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Kuchnia bawarska słynie z kilku aspektów. Bawarczycy lubują się przede wszystkim w mięsie — wołowinie, baraninie i wieprzowinie, a także daniach mącznych. Knedle bawarskie serwuje się tam jako dodatek do kotleta i kapusty. Ten typowy chłopski posiłek przygotowuje się z czerstwych bułek (chociaż istnieją też wersje ziemniaczane) i kilku innych składników. To, według nas, doskonały sposób na wykorzystanie starego pieczywa, którego przecież nikt z nas nie lubi wyrzucać.

Knedle bawarskie

Składniki:

  • 6 czerstwych kajzerek,
  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • natka pietruszki,
  • 3 cebulki dymki + szczypiorek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Czerstwe bułki? Zrób z nich knedle bawarskie
Czerstwe bułki? Zrób z nich knedle bawarskie © Canva | MaaraJuberte

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe bułki pokrój w mniejsze kawałeczki. Następnie zalej je połączeniem roztrzepanych jajek, mleka i przypraw. Odstaw na 20-25 minut. Płyn powinien wsiąknąć w bułki.
  2. Dymkę posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Dodaj do bułek. Dorzuć również posiekaną natkę pietruszki, dopraw według uznania solą i pieprzem.
  3. Masę wymieszaj i uformuj je w dwa wałki. Zawiń w siatkę wędliniarską (możesz użyć też pończochy), zawiąż końce i wstaw do wrzącej, osolonej wody.
  4. Knedle bawarskie gotuj teraz przez około 30 minut. Następnie wyjmij je, ostudź i rozwiń z siatki. Podawaj tak, jak Bawarczycy — z mięsem i kapustą. Oczywiście, wzorem mieszkańców Monachium, możesz też polać do tego trochę pszenicznego piwa. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej