PrzepisPrzekąskiCzerstwe bułki nie muszą wylądować w koszu. W kilka chwil zrobisz z nich mięciutkie knedle

Czerstwe bułki nie muszą wylądować w koszu. W kilka chwil zrobisz z nich mięciutkie knedle

Jak wykorzystać czerstwe, twarde bułki w inny sposób, niż przerobienie ich na bułkę tartą? To bardzo proste. I bardzo pyszne. Kiedy poznasz przepis na knedle bawarskie, wszystko zrozumiesz. Oto pomysł na doskonałą przekąskę dla całej rodziny!

Knedle bawarskie. Niemiecki sposób na zużycie czerstwego pieczywa
Knedle bawarskie. Niemiecki sposób na zużycie czerstwego pieczywa
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

13.02.2024 | aktual.: 14.03.2024 14:35

Sporo ostatnio rozmawialiśmy o regionalnych kuchniach Polski. Bujność ich kulinarnych propozycji wprawia nas w zachwyt za każdym razem, gdy o tym pomyślimy, ale nie oznacza to, że za granicami kraju nie znajdziemy równie ciekawych potraw. Dzisiaj chcemy odwiedzić niemiecką Bawarię i poznać tamtejszą kuchnię. Nic dziwnego, że pierwsze, co wpadło nam w oko, to knedle bawarskie — Semmelnknödel

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuchnia bawarska słynie z kilku aspektów. Bawarczycy lubują się przede wszystkim w mięsie — wołowinie, baraninie i wieprzowinie, a także daniach mącznych. Knedle bawarskie serwuje się tam jako dodatek do kotleta i kapusty. Ten typowy chłopski posiłek przygotowuje się z czerstwych bułek (chociaż istnieją też wersje ziemniaczane) i kilku innych składników. To, według nas, doskonały sposób na wykorzystanie starego pieczywa, którego przecież nikt z nas nie lubi wyrzucać.

Knedle bawarskie

Składniki:

  • 6 czerstwych kajzerek,
  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • natka pietruszki,
  • 3 cebulki dymki + szczypiorek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.
Czerstwe bułki? Zrób z nich knedle bawarskie
Czerstwe bułki? Zrób z nich knedle bawarskie© Canva | MaaraJuberte

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe bułki pokrój w mniejsze kawałeczki. Następnie zalej je połączeniem roztrzepanych jajek, mleka i przypraw. Odstaw na 20-25 minut. Płyn powinien wsiąknąć w bułki.
  2. Dymkę posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Dodaj do bułek. Dorzuć również posiekaną natkę pietruszki, dopraw według uznania solą i pieprzem.
  3. Masę wymieszaj i uformuj je w dwa wałki. Zawiń w siatkę wędliniarską (możesz użyć też pończochy), zawiąż końce i wstaw do wrzącej, osolonej wody.
  4. Knedle bawarskie gotuj teraz przez około 30 minut. Następnie wyjmij je, ostudź i rozwiń z siatki. Podawaj tak, jak Bawarczycy — z mięsem i kapustą. Oczywiście, wzorem mieszkańców Monachium, możesz też polać do tego trochę pszenicznego piwa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia niemieckaprzepisknedle
Wybrane dla Ciebie