Koleżanka przywiozła z Czech przepis na palaczinki. W życiu nie jadłam lepszych naleśników

Chyba odkryłam najlepsze naleśniki na świecie. Palaczinki pochodzą z Czech i są tak miękkie, tak cieniutkie i tak obłędne, że mogłabym je jeść cały czas. Dzięki mojej koleżance mam przepis i mogę nim się z tobą podzielić.

Palaczinki to najsmaczniejsze naleśnikiPalaczinki to najsmaczniejsze naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Czeskie palaczinki to więcej niż zwykłe naleśniki, to tradycja, która smakuje jak powrót do dzieciństwa. Koleżanka przywiozła ten przepis z Czech, twierdząc, że "tak dobrych jeszcze nie jadła". I faktycznie nie ma w tym cienia przesady. Czeskie naleśniki zachwycają swoją delikatną strukturą i intensywnym nadzieniem, które łączy w sobie aksamitność mleka, orzechową nutę i lekko słodki aromat.

To nie są naleśniki na szybko, bo przy tym przepisie trzeba się chwilę zatrzymać, ale efekt wynagradza wszystko. Złożone w kształt chusteczek, posmarowane domową masą są idealne na weekendowe śniadanie albo deser dla gości. Jeśli do tej pory myślałeś, że klasyczne naleśniki nie mogą cię zaskoczyć, palaczinki szybko zmienią twoje zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczne naleśniki. Najlepsze możliwe ciasto

Jak zrobić czeskie naleśniki?

Chociaż przepis nie różni się diametralnie od polskich naleśników, to w czeskiej wersji liczą się niuanse. Palaczinki są cieńsze, bardziej elastyczne i mają ten charakterystyczny, słodkawy aromat. Sekret tkwi w proporcjach ciasta i orzechowej masie, która nie tylko dosładza, ale i dodaje ciekawego smaku.

Masa ta przypomina kultowy krem orzechowy, ale pozbawiona jest wszelkich sztucznych i szkodliwych składników. Sztuką jest usmażyć palaczinki na tyle cienko, by się nie rwały, a jednocześnie zachowały swoją miękkość. Do tego potrzebujesz dobrej patelni i odrobiny wprawy.

Składniki na naleśniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Składniki na masę orzechową:

  • 1 szkl. cukru pudru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy orzechowej: podgrzej mleko z cukrem pudrem w rondelku. Gdy cukier się rozpuści, dodaj orzechy i zagotuj. Pod koniec dodaj żółtko i masło, dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką, kremową masę.
  2. Teraz pora na czeskie naleśniki. Roztrzep więc jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, cukier, roztopione masło i sól. Zmiksuj ciasto na jednolitą masę, postaraj się, aby nie było żadnych grudek.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż bardzo cienkie naleśniki.
  4. Każdy z nich złóż w trójkątną chusteczkę. Wierzch posmaruj obficie masą orzechową. Opcjonalnie udekoruj świeżymi owocami lub listkami mięty.

W przypadku tych naleśników ważne jest odpowiednie nagrzanie patelni. Jeśli o tym zapomnisz, palaczniki będą się strasznie rwać i w ogóle ci nie wyjdą. Na początku będzie trudno uzyskać pożądany efekt, ale z każdym kolejnym naleśnikiem będziesz śmigać jak zawodowiec.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki