Warstwowe ciasto Santoska z bezą. Idealny balans słodkości i chrupkości
Ciasto Santoska śmiało można okrzyknąć kulinarnym dziełem sztuki. Chrupiące i kremowe, słodkie, a jednocześnie zaskakujące w smaku. Każdy kęs to słodka przygoda, której goście oddają się z przyjemnością.
Ciasto Santoska to prawdziwa gwiazda rodzinnych spotkań i elegancka propozycja na deser, idealna na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jego przygotowanie, choć czasochłonne, wbrew pozorom nie jest trudne, a efekt końcowy jest spektakularny. Z pewnością zachwyci nawet tych gości, którzy niejedno ciasto w życiu już jedli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Santoska - warstwowa pychotka do kawy lub na specjalną okazję
Ciasto Santoska z bezą
Prawdziwą gwiazdą Santoski jest beza orzechowa. Pięknie pachnie, lekko chrupie, a orzechami włoskimi i wafelkami najeżona jest po brzegi. Bezę otacza aksamitny krem kawowy, bazujący na połączeniu puszystej śmietanki i delikatnego mascarpone. To właśnie on nadaje ciastu niepowtarzalną lekkość i elegancję, a dodatek kawy rozpuszczalnej wprowadza subtelną, ale wyczuwalną nutę, która doskonale równoważy słodycz bezy.
To nie koniec słodkiej rozpusty - w cieście nie mogło zabraknąć oczywiście spodu z kruchego ciasta i gęstej, słodkiej masy karmelowej.
Santoska to ciasto, które wymaga cierpliwości i dokładności w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli chodzi o idealne upieczenie kruchego spodu i bezy, oraz uzyskanie aksamitnego kremu. Jednak każda godzina spędzona na jego tworzeniu, a następnie chłodzeniu przez minimum cztery godziny, jest w pełni wynagradzana, gdy na stół wjeżdża ten deser. Jego efektowny wygląd i niezapomniany smak sprawiają, że z pewnością skradnie serca wszystkich gości.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 130 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 5 łyżek cukru pudru,
- szczypta soli.
Beza orzechowa:
- 7 białek,
- 150 g cukru,
- 100 g mielonych orzechów włoskich,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 90 g wafelków z nadzieniem orzechowym.
Krem kawowy:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 500 g mascarpone,
- 60 g cukru pudru,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki wrzątku.
Pozostałe składniki:
- 350 g masy kajmakowej,
- kakao do posypania.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, cukru oraz soli usyp kopczyk, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło. Posiekaj całość.
- Ponownie zrób wgłębienie, dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto.
- Owiń kruche ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Przejdź do przygotowania bezy. Wafelki z nadzieniem pokrój w mniejsze kawałki.
- Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
- Dorzuć posiekane i zmielone orzechy, wiórki kokosowe oraz wafelki i wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy ok. 28 × 18 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.
- Po tym czasie wyjmij bezę i odstaw do wystudzenia.
- Tę samą blaszkę wyłóż kruchym ciastem, tworząc spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Kawę rozpuszczalną połącz z wrzątkiem i odstaw do przestudzenia.
- Do miski wlej schłodzoną śmietankę, kawę oraz cukier i zacznij ubijać.
- W międzyczasie dodawaj stopniowo mascarpone, cały czas miksując masę.
- Przestudzony spód posmaruj masą kajmakową.
- Wyłóż połowę kremu kawowego, dodaj bezę i resztę kremu.
- Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowe ciasto udekoruj kakao oraz listkami mięty. Smacznego!