Warstwowe ciasto Santoska z bezą. Idealny balans słodkości i chrupkości

Ciasto Santoska śmiało można okrzyknąć kulinarnym dziełem sztuki. Chrupiące i kremowe, słodkie, a jednocześnie zaskakujące w smaku. Każdy kęs to słodka przygoda, której goście oddają się z przyjemnością.

Ciasto SantoskaCiasto Santoska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Santoska to prawdziwa gwiazda rodzinnych spotkań i elegancka propozycja na deser, idealna na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jego przygotowanie, choć czasochłonne, wbrew pozorom nie jest trudne, a efekt końcowy jest spektakularny. Z pewnością zachwyci nawet tych gości, którzy niejedno ciasto w życiu już jedli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Santoska - warstwowa pychotka do kawy lub na specjalną okazję

Ciasto Santoska z bezą

Prawdziwą gwiazdą Santoski jest beza orzechowa. Pięknie pachnie, lekko chrupie, a orzechami włoskimi i wafelkami najeżona jest po brzegi. Bezę otacza aksamitny krem kawowy, bazujący na połączeniu puszystej śmietanki i delikatnego mascarpone. To właśnie on nadaje ciastu niepowtarzalną lekkość i elegancję, a dodatek kawy rozpuszczalnej wprowadza subtelną, ale wyczuwalną nutę, która doskonale równoważy słodycz bezy.

Ciasto Santoska z chrupiącą bezą
Ciasto Santoska z chrupiącą bezą © Pyszności

To nie koniec słodkiej rozpusty - w cieście nie mogło zabraknąć oczywiście spodu z kruchego ciasta i gęstej, słodkiej masy karmelowej.

Santoska to ciasto, które wymaga cierpliwości i dokładności w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli chodzi o idealne upieczenie kruchego spodu i bezy, oraz uzyskanie aksamitnego kremu. Jednak każda godzina spędzona na jego tworzeniu, a następnie chłodzeniu przez minimum cztery godziny, jest w pełni wynagradzana, gdy na stół wjeżdża ten deser. Jego efektowny wygląd i niezapomniany smak sprawiają, że z pewnością skradnie serca wszystkich gości.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 130 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • szczypta soli.

Beza orzechowa:

  • 7 białek,
  • 150 g cukru,
  • 100 g mielonych orzechów włoskich,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 90 g wafelków z nadzieniem orzechowym.

Krem kawowy:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 500 g mascarpone,
  • 60 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżki wrzątku.

Pozostałe składniki:

  • 350 g masy kajmakowej,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, cukru oraz soli usyp kopczyk, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło. Posiekaj całość.
  2. Ponownie zrób wgłębienie, dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto.
  3. Owiń kruche ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Przejdź do przygotowania bezy. Wafelki z nadzieniem pokrój w mniejsze kawałki.
  5. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem.
  6. Dorzuć posiekane i zmielone orzechy, wiórki kokosowe oraz wafelki i wymieszaj.
  7. Przełóż masę do tortownicy o średnicy ok. 28 × 18 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.
  9. Po tym czasie wyjmij bezę i odstaw do wystudzenia.
  10. Tę samą blaszkę wyłóż kruchym ciastem, tworząc spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  11. Kawę rozpuszczalną połącz z wrzątkiem i odstaw do przestudzenia.
  12. Do miski wlej schłodzoną śmietankę, kawę oraz cukier i zacznij ubijać.
  13. W międzyczasie dodawaj stopniowo mascarpone, cały czas miksując masę.
  14. Przestudzony spód posmaruj masą kajmakową.
  15. Wyłóż połowę kremu kawowego, dodaj bezę i resztę kremu.
  16. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Gotowe ciasto udekoruj kakao oraz listkami mięty. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy