"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tym razem w książce siostry Anastazji moją uwagę zwróciło ciasto Dziwak. Myślę, że nazwa trafnie oddaje pomysł na wypiek. To właściwie połączenie dwóch ciast – makowca i szarlotki, które spaja maślany krem z galaretką.
Wypieki siostry Anastazji mają swoich wiernych fanów. Chociaż przygotowywane są z prostych składników, często posiadają wiele różnych komponentów, które należy przygotować osobno, a potem złożyć w jedną wymyślną konstrukcję. Gotująca zakonnica lubi przekładać wypieki kremami maślanymi, domowymi przetworami lub galaretką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans
Makowiec i szarlotka, czyli ciasto 2 w 1
Podstawą "Dziwaka" od siostry Anastazji jest klasyczne kruche ciasto, które należy podzielić na cztery placki. Najpierw w jednej blaszce pieczesz makowiec, czyli pomiędzy kruchymi blatami umieszczasz masę z makiem i miodem. Następnie w blaszce o tym samym wymiarze (albo w tej samej, ale po wyjęciu makowca), pieczesz jabłecznik na kruchym cieście. Przestudzone ciasta sklejasz ze sobą przy pomocy kremu maślanego z galaretką. Całość polewasz domową polewą kakaową.
Przepis na ciasto Dziwak od siostry Anastazji
Obydwa ciasta należy upiec w blasze o wymiarach 23 × 38 cm. W książce siostry Anastazji w składnikach widnieje margaryna, którą zamieniłam na masło.
Składniki na ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 250 g masła,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Masa makowa:
- 3 jajka,
- 50 g masła,
- 100 cukru pudru,
- 150 g zmielonego maku,
- 1 łyżka miodu,
- kilka kropelek olejku migdałowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g bakalii.
Nadzienie jabłkowe:
- 750 g jabłek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru.
Krem z galaretką:
- 1 opakowanie galaretki owocowej,
- 100 ml gorącej wody,
- 250 g masła,
- 50 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Szybko zagnieć składniki na ciasto kruche w kulę. Podziel na cztery równe części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotuj masę makową: utrzyj żółtka z masłem i cukrem. Dodaj mielony mak, miód, olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj na spójną masę. W osobnej misce ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj do masy makowej. Na końcu dodaj bakalie.
- Jedną porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Na wierzch wyłóż masę makową i przykryj drugim plackiem ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 35–40 minut.
- Jabłka starte na grubych oczkach upraż na patelni z dwiema łyżkami masła i 2 łyżkami cukru.
- Kiedy ciasto makowe będzie już gotowe, przełóż je z blachy na tacę, a w tej samej blasze przygotuj szarlotkę – dno wyłóż kolejnym plackiem kruchego ciasta, wyłóż jabłka i przykryj ostatnim plackiem. Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- W 100 ml gorącej wody rozpuść galaretkę i odstaw do całkowitego ostudzenia. W dużej misce utrzyj masło w temperaturze pokojowej z cukrem na puszysty krem. Zimną i lekką tężejącą galaretkę cienką strużką wlej do kremu i dobrze wymieszaj.
- Na ciasto z makiem wyłóż krem z galaretką, a na krem połóż szarlotkę. Całość przykryj domową polewą kakaową.
Jak zrobić polewę do ciasta?
Polewę możesz przygotować z tabliczki czekolady deserowej roztopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej z odrobiną śmietanki. Jednak siostra Anastazja przygotowałaby ją inaczej – tak jak robiły to nasze mamy i babcie, czyli z masła, cukru, wody i kakao w proszku. W rondelku podgrzej i energicznie wymieszaj 125 g masła, pół szklanki cukru, 2 łyżki wody i 2 łyżki kakao. Lekko przestudzoną polewą przykryj złożone ciasto.