"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie

Tym razem w książce siostry Anastazji moją uwagę zwróciło ciasto Dziwak. Myślę, że nazwa trafnie oddaje pomysł na wypiek. To właściwie połączenie dwóch ciast – makowca i szarlotki, które spaja maślany krem z galaretką.

Ciasto warstwowe z makiem i jabłkami od siostry Anastazji Ciasto warstwowe z makiem i jabłkami od siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Wypieki siostry Anastazji mają swoich wiernych fanów. Chociaż przygotowywane są z prostych składników, często posiadają wiele różnych komponentów, które należy przygotować osobno, a potem złożyć w jedną wymyślną konstrukcję. Gotująca zakonnica lubi przekładać wypieki kremami maślanymi, domowymi przetworami lub galaretką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Makowiec i szarlotka, czyli ciasto 2 w 1

Podstawą "Dziwaka" od siostry Anastazji jest klasyczne kruche ciasto, które należy podzielić na cztery placki. Najpierw w jednej blaszce pieczesz makowiec, czyli pomiędzy kruchymi blatami umieszczasz masę z makiem i miodem. Następnie w blaszce o tym samym wymiarze (albo w tej samej, ale po wyjęciu makowca), pieczesz jabłecznik na kruchym cieście. Przestudzone ciasta sklejasz ze sobą przy pomocy kremu maślanego z galaretką. Całość polewasz domową polewą kakaową.

Przepis na ciasto Dziwak od siostry Anastazji

Obydwa ciasta należy upiec w blasze o wymiarach 23 × 38 cm. W książce siostry Anastazji w składnikach widnieje margaryna, którą zamieniłam na masło.

Składniki na ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

Masa makowa:

  • 3 jajka,
  • 50 g masła,
  • 100 cukru pudru,
  • 150 g zmielonego maku,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka kropelek olejku migdałowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g bakalii.

Nadzienie jabłkowe:

  • 750 g jabłek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru.

Krem z galaretką:

  • 1 opakowanie galaretki owocowej,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 250 g masła,
  • 50 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Szybko zagnieć składniki na ciasto kruche w kulę. Podziel na cztery równe części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotuj masę makową: utrzyj żółtka z masłem i cukrem. Dodaj mielony mak, miód, olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj na spójną masę. W osobnej misce ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj do masy makowej. Na końcu dodaj bakalie.
  3. Jedną porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Na wierzch wyłóż masę makową i przykryj drugim plackiem ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 35–40 minut.
  4. Jabłka starte na grubych oczkach upraż na patelni z dwiema łyżkami masła i 2 łyżkami cukru.
  5. Kiedy ciasto makowe będzie już gotowe, przełóż je z blachy na tacę, a w tej samej blasze przygotuj szarlotkę – dno wyłóż kolejnym plackiem kruchego ciasta, wyłóż jabłka i przykryj ostatnim plackiem. Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  6. W 100 ml gorącej wody rozpuść galaretkę i odstaw do całkowitego ostudzenia. W dużej misce utrzyj masło w temperaturze pokojowej z cukrem na puszysty krem. Zimną i lekką tężejącą galaretkę cienką strużką wlej do kremu i dobrze wymieszaj.
  7. Na ciasto z makiem wyłóż krem z galaretką, a na krem połóż szarlotkę. Całość przykryj domową polewą kakaową.

Jak zrobić polewę do ciasta?

Polewę możesz przygotować z tabliczki czekolady deserowej roztopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej z odrobiną śmietanki. Jednak siostra Anastazja przygotowałaby ją inaczej – tak jak robiły to nasze mamy i babcie, czyli z masła, cukru, wody i kakao w proszku. W rondelku podgrzej i energicznie wymieszaj 125 g masła, pół szklanki cukru, 2 łyżki wody i 2 łyżki kakao. Lekko przestudzoną polewą przykryj złożone ciasto.   

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"