Kopiec Kreta z bananami. To ciasto nigdy się nie znudzi
Kopiec Kreta to deser, który od lat robi furorę na polskich stołach. To kultowe ciasto z bananami i aksamitnym, śmietankowym kremem smakuje o niebo lepiej niż gotowiec z pudełka. Jego niepowtarzalny smak i efektowny wygląd sprawiają, że ciasto kopiec kreta to idealny wybór na każdą okazję.
Charakterystyczny kształt i połączenie wilgotnego, czekoladowego biszkoptu, puszystej bitej śmietany i owoców sprawiają, że to ciasto to prawdziwy hit na każdym stole. Świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne podwieczorki. Deser zachwyca wyważoną słodyczą i lekką jak chmurka masą śmietankową, a jego przygotowanie, choć wydaje się skomplikowane, jest zaskakująco proste.
Przepis na Kopiec Kreta
Przygotowanie kopca kreta jest prostsze, niż myślisz, a efekt końcowy zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Wszystkie składniki na ciasto kopiec kreta bez problemu dostaniesz w każdym sklepie, a świeżo upieczony wypiek smakuje o wiele lepiej niż jego gotowe odpowiedniki. Poznaj nasz sprawdzony kopiec przepis i ciesz się smakiem prawdziwego domowego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczny Kopiec kreta z bananami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- pół szklanki wody,
- 6 jajek,
- 4 łyżeczki kakao,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie śmietankowe:
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 4 banany.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej olej roślinny oraz wodę, wsyp 3/4 szklanki cukru oraz kakao i podgrzej, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia
- Jajka wbij do miski i ubij wraz z połową szklanki cukru, aż powstanie puszysta jasna masa.
- Cienkim strumieniem wlewaj wystudzoną masę z kakao i oleju, miksując masę jajeczną.
- Dodaj proszek do pieczenia oraz partiami wsypuj mąkę. Miksuj, aż powstanie gładka masa bez grudek.
- Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy przelej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem.
- Dosyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Odetnij górną część biszkoptu i przy pomocy łyżki wydrąż wgłębienie.
- Włóż do środka banany i uformuj kopiec z bitej śmietany.
- Udekoruj pokruszonym biszkoptem i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Kopiec Kreta z truskawkami
Klasyczny kopiec kreta często przygotowuje się z bananami, ale jego wszechstronność pozwala na eksperymentowanie z różnymi owocami. Kopiec kreta z truskawkami to fantastyczna alternatywa, szczególnie w sezonie letnim. Słodkie i soczyste truskawki doskonale komponują się z czekoladą i bitą śmietaną, nadając ciastu lekkości i świeżości. Możesz również użyć malin, wiśni (odpowiednio odsączonych), a nawet brzoskwiń z puszki.