Kopiec Kreta z bananami. To ciasto nigdy się nie znudzi

Kopiec Kreta to deser, który od lat robi furorę na polskich stołach. To kultowe ciasto z bananami i aksamitnym, śmietankowym kremem smakuje o niebo lepiej niż gotowiec z pudełka. Jego niepowtarzalny smak i efektowny wygląd sprawiają, że ciasto kopiec kreta to idealny wybór na każdą okazję.

Kopiec KretaKopiec Kreta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Charakterystyczny kształt i połączenie wilgotnego, czekoladowego biszkoptu, puszystej bitej śmietany i owoców sprawiają, że to ciasto to prawdziwy hit na każdym stole. Świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne podwieczorki. Deser zachwyca wyważoną słodyczą i lekką jak chmurka masą śmietankową, a jego przygotowanie, choć wydaje się skomplikowane, jest zaskakująco proste.

Przepis na Kopiec Kreta

Przygotowanie kopca kreta jest prostsze, niż myślisz, a efekt końcowy zawsze wywołuje uśmiech na twarzy. Wszystkie składniki na ciasto kopiec kreta bez problemu dostaniesz w każdym sklepie, a świeżo upieczony wypiek smakuje o wiele lepiej niż jego gotowe odpowiedniki. Poznaj nasz sprawdzony kopiec przepis i ciesz się smakiem prawdziwego domowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczny Kopiec kreta z bananami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • pół szklanki wody,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie śmietankowe:

  • 600 ml śmietanki 36 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 4 banany.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej olej roślinny oraz wodę, wsyp 3/4 szklanki cukru oraz kakao i podgrzej, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw do wystudzenia
  2. Jajka wbij do miski i ubij wraz z połową szklanki cukru, aż powstanie puszysta jasna masa.
  3. Cienkim strumieniem wlewaj wystudzoną masę z kakao i oleju, miksując masę jajeczną.
  4. Dodaj proszek do pieczenia oraz partiami wsypuj mąkę. Miksuj, aż powstanie gładka masa bez grudek.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Do formy przelej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem.
  8. Dosyp posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  9. Odetnij górną część biszkoptu i przy pomocy łyżki wydrąż wgłębienie.
  10. Włóż do środka banany i uformuj kopiec z bitej śmietany.
  11. Udekoruj pokruszonym biszkoptem i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Domowy kopiec kreta
Domowy kopiec kreta © Pyszności

Kopiec Kreta z truskawkami

Klasyczny kopiec kreta często przygotowuje się z bananami, ale jego wszechstronność pozwala na eksperymentowanie z różnymi owocami. Kopiec kreta z truskawkami to fantastyczna alternatywa, szczególnie w sezonie letnim. Słodkie i soczyste truskawki doskonale komponują się z czekoladą i bitą śmietaną, nadając ciastu lekkości i świeżości. Możesz również użyć malin, wiśni (odpowiednio odsączonych), a nawet brzoskwiń z puszki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej