Wygląda, jak kopiec kreta, ale nim nie jest. Wnętrze zaskoczy każdego

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich niesamowitym deserem? Mam coś wyjątkowego na tę okazję. Sukces masz gwarantowany.

To ciasto stanie się hitem w każdym domuTo ciasto zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Zbliża się duża impreza rodzinna, a może na niedzielny obiad mają wpaść teściowie? Niezależnie od ostatecznej odpowiedzi przychodzę dziś z genialnym przepisem na ciasto, które zrobi prawdziwą furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji.

Dlatego jeśli lubisz słodkości lub czeka cię wizyta gości, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Na pewno nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Ciasto kopuła z owocową niespodzianką

Wiem, że początkowo wygląd bohatera dzisiejszego artykułu może kojarzyć ci się z kultowym już kopcem kreta. I choć podobieństwo wizualne rzeczywiście jest bardzo duże, to po przygotowaniu dzisiejszej propozycji, czekają cię zupełnie inne smakowe doznania

Znajdziesz tu przepyszne wiśnie i brzoskwinie. Do tego czeka na ciebie aksamitny krem na bazie śmietanki i mascarpone. Nie może też zabraknąć pysznego biszkoptu, który znajdziesz nie tylko na spodzie, ale i we wnętrzu samej kopuły. Jak sam więc widzisz, będzie się działo! 

Ciasto kopuła z owocami stanie się hitem w każdym domu
Ciasto kopuła z owocami stanie się hitem w każdym domu © Archiwum Własne | Pyszności

Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku?

Wiem, że początkowo może wydawać się, że przygotowanie dzisiejszego przepisu jest nie lada wyzwaniem. Nie martw się jednak na zapas, to tylko pozory, o czym przekonasz się już za moment. Z naszą sprawdzoną instrukcją, cały proces przebiegnie szybko i sprawnie. 

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 160 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g kakao,
  • 80 ml mleka,
  • 160 g cukru,
  • 60 g oleju. 

Krem:

  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g mascarpone,
  • 600 g śmietanki 36%.

Dodatki:

  • 3 brzoskwinie w syropie,
  • 100 g wiśni z kompotu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu połącz ze sobą jajka oraz cukier. Kiedy już uzyskasz konsystencję puszystej masy, wlej do niej mleko w kilku porcjach. 
  2. Jako kolejne składniki zacznij dodawać na raty przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  3. Na końcu w misce powinien znaleźć się olej. 
  4. Po dokładnym wymieszaniu przełóż mieszankę na płaską i dużą formę do pieczenia. Oczywiście wcześniej ułóż na niej papier do pieczenia.
  5. Formę z zawartością wstaw następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
  6. W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu połącz ze sobą śmietankę, mascarpone i cukier puder. Gotową mieszankę wstaw do lodówki.
  7. Wróć do pracy nad ciastem. Kiedy nie będzie już zbyt ciepłe, wytnij duże koło, ma mieć ono średnicę miski, w której przygotujesz genialne ciasto. 
  8. Kawałki ciasta, które zostały, oczywiście nie pójdą na zmarnowanie. Część potnij na mniejsze kawałki i zachowaj na później, bo jeszcze się przydadzą. Resztę delikatnie pokrusz i zachowaj do dekoracji.
  9. Dno miski wyłóż folią spożywczą. Umieść w środku krem wraz z dodatkami. 
  10. Po wypełnieniu całej miski, na wierzchu ułóż biszkoptowy blat. Ciasto wstaw do lodówki minimum na 8 godzin
  11.  Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto z miski, po czym usuń folię spożywczą. Powstałą w ten sposób kopułę posyp obficie pokruszonym wcześniej biszkoptem. Smacznego!

I to wszystkoj. Teraz już wiesz, co dokładnie zrobić, aby wyczarować w zaciszu własnego domu genialny deser. Po prostu palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni