Wygląda, jak kopiec kreta, ale nim nie jest. Wnętrze zaskoczy każdego
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich niesamowitym deserem? Mam coś wyjątkowego na tę okazję. Sukces masz gwarantowany.
06.10.2023 10:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zbliża się duża impreza rodzinna, a może na niedzielny obiad mają wpaść teściowie? Niezależnie od ostatecznej odpowiedzi przychodzę dziś z genialnym przepisem na ciasto, które zrobi prawdziwą furorę w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji.
Dlatego jeśli lubisz słodkości lub czeka cię wizyta gości, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Na pewno nie pożałujesz!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto kopuła z owocową niespodzianką
Wiem, że początkowo wygląd bohatera dzisiejszego artykułu może kojarzyć ci się z kultowym już kopcem kreta. I choć podobieństwo wizualne rzeczywiście jest bardzo duże, to po przygotowaniu dzisiejszej propozycji, czekają cię zupełnie inne smakowe doznania.
Znajdziesz tu przepyszne wiśnie i brzoskwinie. Do tego czeka na ciebie aksamitny krem na bazie śmietanki i mascarpone. Nie może też zabraknąć pysznego biszkoptu, który znajdziesz nie tylko na spodzie, ale i we wnętrzu samej kopuły. Jak sam więc widzisz, będzie się działo!
Jak zrobić genialne ciasto krok po kroku?
Wiem, że początkowo może wydawać się, że przygotowanie dzisiejszego przepisu jest nie lada wyzwaniem. Nie martw się jednak na zapas, to tylko pozory, o czym przekonasz się już za moment. Z naszą sprawdzoną instrukcją, cały proces przebiegnie szybko i sprawnie.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 160 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 40 g kakao,
- 80 ml mleka,
- 160 g cukru,
- 60 g oleju.
Krem:
- 150 g cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- 600 g śmietanki 36%.
Dodatki:
- 3 brzoskwinie w syropie,
- 100 g wiśni z kompotu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu połącz ze sobą jajka oraz cukier. Kiedy już uzyskasz konsystencję puszystej masy, wlej do niej mleko w kilku porcjach.
- Jako kolejne składniki zacznij dodawać na raty przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Na końcu w misce powinien znaleźć się olej.
- Po dokładnym wymieszaniu przełóż mieszankę na płaską i dużą formę do pieczenia. Oczywiście wcześniej ułóż na niej papier do pieczenia.
- Formę z zawartością wstaw następnie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu połącz ze sobą śmietankę, mascarpone i cukier puder. Gotową mieszankę wstaw do lodówki.
- Wróć do pracy nad ciastem. Kiedy nie będzie już zbyt ciepłe, wytnij duże koło, ma mieć ono średnicę miski, w której przygotujesz genialne ciasto.
- Kawałki ciasta, które zostały, oczywiście nie pójdą na zmarnowanie. Część potnij na mniejsze kawałki i zachowaj na później, bo jeszcze się przydadzą. Resztę delikatnie pokrusz i zachowaj do dekoracji.
- Dno miski wyłóż folią spożywczą. Umieść w środku krem wraz z dodatkami.
- Po wypełnieniu całej miski, na wierzchu ułóż biszkoptowy blat. Ciasto wstaw do lodówki minimum na 8 godzin.
- Po tym czasie wyjmij delikatnie ciasto z miski, po czym usuń folię spożywczą. Powstałą w ten sposób kopułę posyp obficie pokruszonym wcześniej biszkoptem. Smacznego!
I to wszystkoj. Teraz już wiesz, co dokładnie zrobić, aby wyczarować w zaciszu własnego domu genialny deser. Po prostu palce lizać!