Naleśniki po islandzku szybko stały się moimi ulubionymi. Kluczowy jest 1 dodatek

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie i deser, a ciasto na nie zna niemal każdy — to nic dziwnego, bo jest bardzo proste i składa się z kilku podstawowych składników. W islandzkiej wersji do klasycznej mieszanki dodajemy przyprawę, która wzbogaca smak naleśników, nadając im lekko korzenny, świeży akcent.

Naleśniki islandzkie Naleśniki islandzkie mają niesamowity aromat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki sprawdzają się nie tylko jako słodkie śniadanie czy deser, ale przy odpowiednim nadzieniu mogą być też pożywnym obiadem. Zazwyczaj skupiamy się na farszu, ale równie ważne jest ciasto. Najczęściej robimy je bez dodatków, co jest błędem – tu też można zaszaleć i spróbować różnych kombinacji.

W islandzkiej wersji wyjątkowość tkwi w jednym składniku – kardamonie. Ta przyprawa nadaje ciastu subtelny, korzenny smak, dzięki czemu naleśniki zyskują niecodzienny charakter. To świetny sposób, by odświeżyć tradycyjne naleśniki i zaskoczyć domowników nowym śniadaniem, a przy tym prostym do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Naleśniki po islandzku

Ten przepis wyróżnia się przede wszystkim dodatkiem kardamonu — przyprawy o delikatnym, korzennym smaku z lekką nutą cytrusową. Dzięki dłuższemu odpoczynkowi ciasta naleśniki stają się miękkie, cienkie i elastyczne, a dodatek sody nadaje im lekką, puszystą strukturę. W przepisie używamy sporo masła, ale dzięki temu ciasto zyskuje delikatniejszą konsystencję i lekko maślany posmak. Jeśli jednak chcesz ograniczyć tłuszcz lub oszczędzić, możesz użyć mniej masła albo sięgnąć po margarynę — naleśniki nadal będą smaczne.

Tradycyjnie podaje się je z dżemem rabarbarowym i bitą śmietaną, ale równie dobrze smakują z innymi dodatkami, na przykład z owocami, kremem czekoladowym czy w zdrowszej wersji z islandzkim jogurtem skyr. Mimo niewielkich zmian w przepisie, naleśniki zyskują nowy charakter, a korzenny akcent przyjemnie wybija się ponad inne smaki.

Przepis na islandzkie naleśniki

Składniki:

  • 400 ml mąki,
  • 3 jajka,
  • 700 ml mleka,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta kardamonu,
  • 60 g masła lub margaryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do mleka, dodaj mąkę, sodę i kardamon, i wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. Odstaw na 1-2 godziny, następnie rozpuść masło i wymieszaj z ciastem.
  3. Rozgrzej patelnie i lekko posmaruj ją odrobiną masła lub margaryny. Użyj do tego pędzelka kuchennego lub kawałka papierowego ręcznika, aby rozprowadzić tłuszcz równomiernie i w minimalnej ilości.
  4. Na patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z dżemem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy