Naleśniki po islandzku szybko stały się moimi ulubionymi. Kluczowy jest 1 dodatek

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie i deser, a ciasto na nie zna niemal każdy — to nic dziwnego, bo jest bardzo proste i składa się z kilku podstawowych składników. W islandzkiej wersji do klasycznej mieszanki dodajemy przyprawę, która wzbogaca smak naleśników, nadając im lekko korzenny, świeży akcent.

Naleśniki islandzkie Naleśniki islandzkie mają niesamowity aromat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki sprawdzają się nie tylko jako słodkie śniadanie czy deser, ale przy odpowiednim nadzieniu mogą być też pożywnym obiadem. Zazwyczaj skupiamy się na farszu, ale równie ważne jest ciasto. Najczęściej robimy je bez dodatków, co jest błędem – tu też można zaszaleć i spróbować różnych kombinacji.

W islandzkiej wersji wyjątkowość tkwi w jednym składniku – kardamonie. Ta przyprawa nadaje ciastu subtelny, korzenny smak, dzięki czemu naleśniki zyskują niecodzienny charakter. To świetny sposób, by odświeżyć tradycyjne naleśniki i zaskoczyć domowników nowym śniadaniem, a przy tym prostym do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Naleśniki po islandzku

Ten przepis wyróżnia się przede wszystkim dodatkiem kardamonu — przyprawy o delikatnym, korzennym smaku z lekką nutą cytrusową. Dzięki dłuższemu odpoczynkowi ciasta naleśniki stają się miękkie, cienkie i elastyczne, a dodatek sody nadaje im lekką, puszystą strukturę. W przepisie używamy sporo masła, ale dzięki temu ciasto zyskuje delikatniejszą konsystencję i lekko maślany posmak. Jeśli jednak chcesz ograniczyć tłuszcz lub oszczędzić, możesz użyć mniej masła albo sięgnąć po margarynę — naleśniki nadal będą smaczne.

Tradycyjnie podaje się je z dżemem rabarbarowym i bitą śmietaną, ale równie dobrze smakują z innymi dodatkami, na przykład z owocami, kremem czekoladowym czy w zdrowszej wersji z islandzkim jogurtem skyr. Mimo niewielkich zmian w przepisie, naleśniki zyskują nowy charakter, a korzenny akcent przyjemnie wybija się ponad inne smaki.

Przepis na islandzkie naleśniki

Składniki:

  • 400 ml mąki,
  • 3 jajka,
  • 700 ml mleka,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta kardamonu,
  • 60 g masła lub margaryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do mleka, dodaj mąkę, sodę i kardamon, i wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. Odstaw na 1-2 godziny, następnie rozpuść masło i wymieszaj z ciastem.
  3. Rozgrzej patelnie i lekko posmaruj ją odrobiną masła lub margaryny. Użyj do tego pędzelka kuchennego lub kawałka papierowego ręcznika, aby rozprowadzić tłuszcz równomiernie i w minimalnej ilości.
  4. Na patelni smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z dżemem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki