Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy

W Turcji placki nadziewane wytrawnymi farszami można dostać na rogu każdej większej ulicy. W środku najczęściej znajduje się szpinak z serem, ale popularne są również nadzienia z mięsem lub ziemniakami. Oryginalne gözleme smażone są na dużej płaskiej blasze – w domowych warunkach sprawdzi się także zwykła patelnia grillowa.

Gözleme to popularny turecki street food Gözleme to popularny turecki street food
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż z zewnątrz wyglądają jak naleśniki, tureckie gözleme przypominają bardziej hiszpańską quesadillę. W złożonym na pół pszennym placku znajduje się wyrazisty farsz, najczęściej z dodatkiem białego sera solankowego. Placki sprzedawane są z food trucków od rana do wieczora. Warto złapać na przekąskę podczas zwiedzania Stambułu lub Ankary.

Z czym podawać tureckie placki?

Do gözleme świetnie pasują wyraziste sosy ziołowe na bazie gęstego jogurtu – możesz przygotować greckie tzatziki lub bułgarską sneżankę, sprawdzi się także domowy sos z dziką miętą. W Turcji do placów często podawany jest ayran, czyli jogurtowy orzeźwiający napój z dodatkiem soli. Sprawdzi się także świeża sałatka z pomidorów, ogórków i zieleniny z własnego ogródka.

Przepis na gözleme ze szpinakiem i serem

Placki możesz nadziewać także mięsem mielonym, farszem ziemniaczanym lub grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g liści młodego szpinaku,
  • 150 g sera fety lub innego słonego białego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, a gdy zacznie ładnie pachnieć, dodaj szpinak. Zdejmij z patelni i wymieszaj z pokruszonym serem.
  3. Ciasto podziel na sześć równych części. Każdą rozwałkuj na cienki placek – może być w kształcie koło lub prostokąta. Na połowę każdego placka nałóż farsz i przykryj drugą połową.
  4. Smaż na suchej patelni grillowej przez 2–3 minuty z jednej i drugiej strony. Podawaj jeszcze ciepłe i chrupiące.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇