Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy

W Turcji placki nadziewane wytrawnymi farszami można dostać na rogu każdej większej ulicy. W środku najczęściej znajduje się szpinak z serem, ale popularne są również nadzienia z mięsem lub ziemniakami. Oryginalne gözleme smażone są na dużej płaskiej blasze – w domowych warunkach sprawdzi się także zwykła patelnia grillowa.

Gözleme to popularny turecki street food Gözleme to popularny turecki street food
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż z zewnątrz wyglądają jak naleśniki, tureckie gözleme przypominają bardziej hiszpańską quesadillę. W złożonym na pół pszennym placku znajduje się wyrazisty farsz, najczęściej z dodatkiem białego sera solankowego. Placki sprzedawane są z food trucków od rana do wieczora. Warto złapać na przekąskę podczas zwiedzania Stambułu lub Ankary.

Z czym podawać tureckie placki?

Do gözleme świetnie pasują wyraziste sosy ziołowe na bazie gęstego jogurtu – możesz przygotować greckie tzatziki lub bułgarską sneżankę, sprawdzi się także domowy sos z dziką miętą. W Turcji do placów często podawany jest ayran, czyli jogurtowy orzeźwiający napój z dodatkiem soli. Sprawdzi się także świeża sałatka z pomidorów, ogórków i zieleniny z własnego ogródka.

Przepis na gözleme ze szpinakiem i serem

Placki możesz nadziewać także mięsem mielonym, farszem ziemniaczanym lub grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g liści młodego szpinaku,
  • 150 g sera fety lub innego słonego białego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, a gdy zacznie ładnie pachnieć, dodaj szpinak. Zdejmij z patelni i wymieszaj z pokruszonym serem.
  3. Ciasto podziel na sześć równych części. Każdą rozwałkuj na cienki placek – może być w kształcie koło lub prostokąta. Na połowę każdego placka nałóż farsz i przykryj drugą połową.
  4. Smaż na suchej patelni grillowej przez 2–3 minuty z jednej i drugiej strony. Podawaj jeszcze ciepłe i chrupiące.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat