Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
W Turcji placki nadziewane wytrawnymi farszami można dostać na rogu każdej większej ulicy. W środku najczęściej znajduje się szpinak z serem, ale popularne są również nadzienia z mięsem lub ziemniakami. Oryginalne gözleme smażone są na dużej płaskiej blasze – w domowych warunkach sprawdzi się także zwykła patelnia grillowa.
Chociaż z zewnątrz wyglądają jak naleśniki, tureckie gözleme przypominają bardziej hiszpańską quesadillę. W złożonym na pół pszennym placku znajduje się wyrazisty farsz, najczęściej z dodatkiem białego sera solankowego. Placki sprzedawane są z food trucków od rana do wieczora. Warto złapać na przekąskę podczas zwiedzania Stambułu lub Ankary.
Z czym podawać tureckie placki?
Do gözleme świetnie pasują wyraziste sosy ziołowe na bazie gęstego jogurtu – możesz przygotować greckie tzatziki lub bułgarską sneżankę, sprawdzi się także domowy sos z dziką miętą. W Turcji do placów często podawany jest ayran, czyli jogurtowy orzeźwiający napój z dodatkiem soli. Sprawdzi się także świeża sałatka z pomidorów, ogórków i zieleniny z własnego ogródka.
Przepis na gözleme ze szpinakiem i serem
Placki możesz nadziewać także mięsem mielonym, farszem ziemniaczanym lub grzybami leśnymi.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g liści młodego szpinaku,
- 150 g sera fety lub innego słonego białego sera.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, a gdy zacznie ładnie pachnieć, dodaj szpinak. Zdejmij z patelni i wymieszaj z pokruszonym serem.
- Ciasto podziel na sześć równych części. Każdą rozwałkuj na cienki placek – może być w kształcie koło lub prostokąta. Na połowę każdego placka nałóż farsz i przykryj drugą połową.
- Smaż na suchej patelni grillowej przez 2–3 minuty z jednej i drugiej strony. Podawaj jeszcze ciepłe i chrupiące.