Zapomnij o kefirze czy maślance. W upał ten napój nawadnia najlepiej i wspiera jelita
Na Zachodzie jest mało znany, za to w Turcji bije rekordy popularności. Naukowcy potwierdzają, że działa lepiej niż izotonik. Świetnie nawadnia i pomaga uzupełnić elektrolity. Jest bogaty w białko i minerały. A najlepsze jest to, że nie musisz jechać do Turcji, aby móc się nim schładzać. Taki sam ayran możesz zrobić w domu.
W Turcji możesz kupić ayran w dwóch wersjach – w butelce lub zrobiony na świeżo. Wielu Turków nie przepada za produktami ze sklepu, uważając, że jedyny słuszny wybór to napój przygotowany w budce lub restauracji. W podróżowaniu po Turcji najciekawsze jest to, że za każdym razem można zetknąć się z innym smakiem. Niektórzy oprócz soli dodają miętę i wodę gazowaną, inni wrzucają nawet papryczkę chili. Napój często podawany jest w miedzianych kubkach, a jego elementem rozpoznawczym jest wybuchająca się środka piana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Napój, który schładza i uzupełnia elektrolity
O tureckim hicie wypowiada się profesor Barbaros Özer z Wydziału Rolnictwa Uniwersytetu w Ankarze na łamach CNN Travel:
"Spożywanie ayranu jest ważnym środkiem przywracającym równowagę mineralną utraconą w wyniku pocenia się latem, ze względu na naturalną zawartość minerałów i obecność dodanej soli" –
Ayran ma również korzystny wpływ na zdrowie układu trawiennego i pracę jelit. Jest wytwarzany z jogurtu naturalnego, więc znajdują się w nim bakterie probiotyczne, wspierające naturalną mikroflorę jelit. Dodatek soli i wody mineralnej pozwala uzupełnić elektrolity, które tracimy w upalny dzień.
Jak zrobić domowy ayran?
Napój najlepiej smakuje, kiedy jest mocno schłodzony, więc przed jego przygotowaniem wstaw jogurt i wodę do lodówki.
Składniki:
- 500 ml jogurtu typu greckiego,
- 250 ml wody mineralnej – może być gazowana,
- pół łyżeczki soli,
- opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty, mielona papryczki chili, cynamon.
Sposób przygotowania:
- Jogurt zmiksuj w blenderze z wodą mineralną i solą.
- Jeśli chcesz, dodaj świeżą miętę, papryczkę chili lub cynamon.
- Przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu.