Planujesz zaszaleć w Turcji. Poproś o szerbet, a obędzie się bez bólu głowy
Popularny turecki napój pochodzi z Persji i w środowiskach muzułmańskich nadal jest spożywany na specjalnie okazje, takie jak zaręczyny czy narodziny dziecka. W zachodniej Europie często jest mylony z sorbetem ze względu na podobne brzmienie nazwy. Jednak oryginalny napój przygotowywany jest zupełnie inaczej.
W internecie można znaleźć mnóstwo uproszczonych przepisów na turecki szerbet, jednak oryginalny napój jest przygotowywany z o wiele większą uważnością. To nie jest zwykła lemoniada z hibiskusem – z każdym kolejnym łykiem odkryjesz coraz to nowe niuanse smakowe. W środku znajdują się przyprawy korzenne, pasta z tamaryndowca, suszony hibiskus i sok z owoców granatu. Niektórzy dodają również wodę różaną lub płatki dzikiej róży.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Turecki napój o wielkim znaczeniu i właściwościach
Z tym napojem wiąże się legenda o Sulejmanie Wspaniałym, który podczas podróży w upalny dzień został poczęstowany pysznym i orzeźwiającym napojem. Tak bardzo był zadowolony, że po wypiciu wypełnił pustą szklankę złotem.
Szerbet do dziś jest bardzo popularny w Turcji i Iranie. W wielu domach w lodówce stale jest uzupełniany zapas słodkiego syropu z dodatkiem przypraw korzennych. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i wymieszać z lodem, aby przyniósł natychmiastowe ukojenie.
Sok z cytryny i granatu oraz przyprawy korzenne sprawiają, że napój przynosi natychmiastowe orzeźwienie i w mig przywraca siły witalne. Szerbet ma również znaczenie symboliczne – napój o jasnym kolorze Sulejman miał poddawać poddanym, z których był zadowolony, z kolei czerwony kolor oznaczał wyrok śmierci. Dzisiaj na weselach podaje się szerbet z wodą różaną. Popularny jest również z napój z sokiem wiśniowym lub na bazie lukrecji.
Przepis na turecki szerbet
Napój jest najlepszy na następny dzień.
Składniki:
- 1,5 litra wody,
- 5 goździków,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżka mielonego kardamonu,
- 1 łyżka suszonych płatków hibiskusa,
- 1 granat,
- sok z 1 cytryny,
- szklanka cukru,
- 2 gałązki świeżej mięty,
- lód w kostkach.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę, dodaj goździki, imbir, pastę tamaryndową i mielony kardamon. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Zestaw z kuchenki i dodaj suszony hibiskus. Przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
- Następnie dodaj owoce granatu przeciśnięte przez praskę i sok z cytryny.
- Całość wymieszaj z cukrem, a na koniec dodaj rozgniecione liście mięty.
- Napój przecedź przez sitko, a po przestudzeniu wstaw do lodówki.
- Szerbet podawaj na zimno z kostkami lodu.