Planujesz zaszaleć w Turcji. Poproś o szerbet, a obędzie się bez bólu głowy

Popularny turecki napój pochodzi z Persji i w środowiskach muzułmańskich nadal jest spożywany na specjalnie okazje, takie jak zaręczyny czy narodziny dziecka. W zachodniej Europie często jest mylony z sorbetem ze względu na podobne brzmienie nazwy. Jednak oryginalny napój przygotowywany jest zupełnie inaczej.

Turecki szerbet niesłusznie jest mylony z sorbetemTurecki szerbet niesłusznie jest mylony z sorbetem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W internecie można znaleźć mnóstwo uproszczonych przepisów na turecki szerbet, jednak oryginalny napój jest przygotowywany z o wiele większą uważnością. To nie jest zwykła lemoniada z hibiskusem – z każdym kolejnym łykiem odkryjesz coraz to nowe niuanse smakowe. W środku znajdują się przyprawy korzenne, pasta z tamaryndowca, suszony hibiskus i sok z owoców granatu. Niektórzy dodają również wodę różaną lub płatki dzikiej róży.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Turecki napój o wielkim znaczeniu i właściwościach

Z tym napojem wiąże się legenda o Sulejmanie Wspaniałym, który podczas podróży w upalny dzień został poczęstowany pysznym i orzeźwiającym napojem. Tak bardzo był zadowolony, że po wypiciu wypełnił pustą szklankę złotem.

Szerbet do dziś jest bardzo popularny w Turcji i Iranie. W wielu domach w lodówce stale jest uzupełniany zapas słodkiego syropu z dodatkiem przypraw korzennych. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i wymieszać z lodem, aby przyniósł natychmiastowe ukojenie.

Sok z cytryny i granatu oraz przyprawy korzenne sprawiają, że napój przynosi natychmiastowe orzeźwienie i w mig przywraca siły witalne. Szerbet ma również znaczenie symboliczne – napój o jasnym kolorze Sulejman miał poddawać poddanym, z których był zadowolony, z kolei czerwony kolor oznaczał wyrok śmierci. Dzisiaj na weselach podaje się szerbet z wodą różaną. Popularny jest również z napój z sokiem wiśniowym lub na bazie lukrecji.

Przepis na turecki szerbet

Napój jest najlepszy na następny dzień.

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka mielonego kardamonu,
  • 1 łyżka suszonych płatków hibiskusa,
  • 1 granat,
  • sok z 1 cytryny,
  • szklanka cukru,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • lód w kostkach.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj goździki, imbir, pastę tamaryndową i mielony kardamon. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  2. Zestaw z kuchenki i dodaj suszony hibiskus. Przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
  3. Następnie dodaj owoce granatu przeciśnięte przez praskę i sok z cytryny.
  4. Całość wymieszaj z cukrem, a na koniec dodaj rozgniecione liście mięty.
  5. Napój przecedź przez sitko, a po przestudzeniu wstaw do lodówki.
  6. Szerbet podawaj na zimno z kostkami lodu.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd