Planujesz zaszaleć w Turcji. Poproś o szerbet, a obędzie się bez bólu głowy

Popularny turecki napój pochodzi z Persji i w środowiskach muzułmańskich nadal jest spożywany na specjalnie okazje, takie jak zaręczyny czy narodziny dziecka. W zachodniej Europie często jest mylony z sorbetem ze względu na podobne brzmienie nazwy. Jednak oryginalny napój przygotowywany jest zupełnie inaczej.

Turecki szerbet niesłusznie jest mylony z sorbetemTurecki szerbet niesłusznie jest mylony z sorbetem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W internecie można znaleźć mnóstwo uproszczonych przepisów na turecki szerbet, jednak oryginalny napój jest przygotowywany z o wiele większą uważnością. To nie jest zwykła lemoniada z hibiskusem – z każdym kolejnym łykiem odkryjesz coraz to nowe niuanse smakowe. W środku znajdują się przyprawy korzenne, pasta z tamaryndowca, suszony hibiskus i sok z owoców granatu. Niektórzy dodają również wodę różaną lub płatki dzikiej róży.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Turecki napój o wielkim znaczeniu i właściwościach

Z tym napojem wiąże się legenda o Sulejmanie Wspaniałym, który podczas podróży w upalny dzień został poczęstowany pysznym i orzeźwiającym napojem. Tak bardzo był zadowolony, że po wypiciu wypełnił pustą szklankę złotem.

Szerbet do dziś jest bardzo popularny w Turcji i Iranie. W wielu domach w lodówce stale jest uzupełniany zapas słodkiego syropu z dodatkiem przypraw korzennych. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i wymieszać z lodem, aby przyniósł natychmiastowe ukojenie.

Sok z cytryny i granatu oraz przyprawy korzenne sprawiają, że napój przynosi natychmiastowe orzeźwienie i w mig przywraca siły witalne. Szerbet ma również znaczenie symboliczne – napój o jasnym kolorze Sulejman miał poddawać poddanym, z których był zadowolony, z kolei czerwony kolor oznaczał wyrok śmierci. Dzisiaj na weselach podaje się szerbet z wodą różaną. Popularny jest również z napój z sokiem wiśniowym lub na bazie lukrecji.

Przepis na turecki szerbet

Napój jest najlepszy na następny dzień.

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka mielonego kardamonu,
  • 1 łyżka suszonych płatków hibiskusa,
  • 1 granat,
  • sok z 1 cytryny,
  • szklanka cukru,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • lód w kostkach.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj goździki, imbir, pastę tamaryndową i mielony kardamon. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  2. Zestaw z kuchenki i dodaj suszony hibiskus. Przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
  3. Następnie dodaj owoce granatu przeciśnięte przez praskę i sok z cytryny.
  4. Całość wymieszaj z cukrem, a na koniec dodaj rozgniecione liście mięty.
  5. Napój przecedź przez sitko, a po przestudzeniu wstaw do lodówki.
  6. Szerbet podawaj na zimno z kostkami lodu.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie