Planujesz zaszaleć w Turcji. Poproś o szerbet, a obędzie się bez bólu głowy

Popularny turecki napój pochodzi z Persji i w środowiskach muzułmańskich nadal jest spożywany na specjalnie okazje, takie jak zaręczyny czy narodziny dziecka. W zachodniej Europie często jest mylony z sorbetem ze względu na podobne brzmienie nazwy. Jednak oryginalny napój przygotowywany jest zupełnie inaczej.

Turecki szerbet niesłusznie jest mylony z sorbetemTurecki szerbet niesłusznie jest mylony z sorbetem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W internecie można znaleźć mnóstwo uproszczonych przepisów na turecki szerbet, jednak oryginalny napój jest przygotowywany z o wiele większą uważnością. To nie jest zwykła lemoniada z hibiskusem – z każdym kolejnym łykiem odkryjesz coraz to nowe niuanse smakowe. W środku znajdują się przyprawy korzenne, pasta z tamaryndowca, suszony hibiskus i sok z owoców granatu. Niektórzy dodają również wodę różaną lub płatki dzikiej róży.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Turecki napój o wielkim znaczeniu i właściwościach

Z tym napojem wiąże się legenda o Sulejmanie Wspaniałym, który podczas podróży w upalny dzień został poczęstowany pysznym i orzeźwiającym napojem. Tak bardzo był zadowolony, że po wypiciu wypełnił pustą szklankę złotem.

Szerbet do dziś jest bardzo popularny w Turcji i Iranie. W wielu domach w lodówce stale jest uzupełniany zapas słodkiego syropu z dodatkiem przypraw korzennych. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i wymieszać z lodem, aby przyniósł natychmiastowe ukojenie.

Sok z cytryny i granatu oraz przyprawy korzenne sprawiają, że napój przynosi natychmiastowe orzeźwienie i w mig przywraca siły witalne. Szerbet ma również znaczenie symboliczne – napój o jasnym kolorze Sulejman miał poddawać poddanym, z których był zadowolony, z kolei czerwony kolor oznaczał wyrok śmierci. Dzisiaj na weselach podaje się szerbet z wodą różaną. Popularny jest również z napój z sokiem wiśniowym lub na bazie lukrecji.

Przepis na turecki szerbet

Napój jest najlepszy na następny dzień.

Składniki:

  • 1,5 litra wody,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka mielonego kardamonu,
  • 1 łyżka suszonych płatków hibiskusa,
  • 1 granat,
  • sok z 1 cytryny,
  • szklanka cukru,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • lód w kostkach.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj goździki, imbir, pastę tamaryndową i mielony kardamon. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  2. Zestaw z kuchenki i dodaj suszony hibiskus. Przykryj i zaparzaj przez 10 minut.
  3. Następnie dodaj owoce granatu przeciśnięte przez praskę i sok z cytryny.
  4. Całość wymieszaj z cukrem, a na koniec dodaj rozgniecione liście mięty.
  5. Napój przecedź przez sitko, a po przestudzeniu wstaw do lodówki.
  6. Szerbet podawaj na zimno z kostkami lodu.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki