Tyle słyszałam o naleśnikach holenderskich, że w końcu je zrobiłam. Z tego przepisu wyrastają ogromne

Naleśniki holenderskie zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ten przepis na puszyste "dutch baby" to sposób na spektakularne śniadanie lub deser bez kombinowania. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Naleśniki holenderskie wychodzą puszyste jak chmurkaNaleśniki holenderskie wychodzą puszyste jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są dania, które robią furorę w social mediach, ale po spróbowaniu okazują się przereklamowane. Naleśniki holenderskie to nie ten przypadek. Wyglądają spektakularnie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie zaskakuje prostotą. Każdy cienki placek chowa się przy dutch baby, które zachwyca po wyjęciu z piekarnika.

Choć nazwa może sugerować Holandię, naleśniki holenderskie nie mają z nią nic wspólnego. To amerykański wynalazek sprzed ponad 100 lat, a określenie "dutch baby" powstało przez przypadek. Z tym wiąże się niesamowicie ciekawa historia. Otóż córeczka restauratora nie potrafiła wymówić słowa deutsch. I mówiła je jako dutch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

A jak smakuje taki placek? W rzeczywistości danie przypomina bardziej pieczony omlet niż typowe naleśniki, ale jego smak i forma szybko podbiły świat. Naleśniki holenderskie cieszą się ogromną popularnością na całym globie, również w Polsce. Nic dziwnego, bo jest smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.

Jak zrobić naleśniki holenderskie?

Masę na dutch baby przygotujesz szybko, a resztę zrobi za ciebie piekarnik. Odpowiednio dobrane składniki, trochę cierpliwości i będziesz cieszyć się bardzo puszystym naleśnikiem.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego),
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i wstaw do środka żeliwną patelnię lub żaroodporne naczynie.
  2. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, sól i cukier, i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Gdy naczynie będzie gorące, ostrożnie je wyjmij i natłuść masłem.
  4. Wlej ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika.
  5. Piecz przez 20-25 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie.

Podawaj od razu. Może być na słodko (z owocami, dżemem, cukrem pudrem) lub na wytrawnie (z szynką, warzywami, serem feta). Obie wersje są przepyszne.

To jeden z tych przepisów, które robią ogromne wrażenie, a są banalnie proste. Za każdym razem spodziewaj się "efektu wow". Możesz dowolnie modyfikować smak, dodać do ciasta cynamon, wanilię, skórkę cytrynową lub ulubione dodatki. To świetny pomysł na śniadanie, brunch lub deser, który można przygotować w mniej niż pół godziny. A co najważniejsze: za każdym razem wychodzą!

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka