Tyle słyszałam o naleśnikach holenderskich, że w końcu je zrobiłam. Z tego przepisu wyrastają ogromne

Naleśniki holenderskie zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ten przepis na puszyste "dutch baby" to sposób na spektakularne śniadanie lub deser bez kombinowania. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Naleśniki holenderskie wychodzą puszyste jak chmurkaNaleśniki holenderskie wychodzą puszyste jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Są dania, które robią furorę w social mediach, ale po spróbowaniu okazują się przereklamowane. Naleśniki holenderskie to nie ten przypadek. Wyglądają spektakularnie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie zaskakuje prostotą. Każdy cienki placek chowa się przy dutch baby, które zachwyca po wyjęciu z piekarnika.

Choć nazwa może sugerować Holandię, naleśniki holenderskie nie mają z nią nic wspólnego. To amerykański wynalazek sprzed ponad 100 lat, a określenie "dutch baby" powstało przez przypadek. Z tym wiąże się niesamowicie ciekawa historia. Otóż córeczka restauratora nie potrafiła wymówić słowa deutsch. I mówiła je jako dutch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia

A jak smakuje taki placek? W rzeczywistości danie przypomina bardziej pieczony omlet niż typowe naleśniki, ale jego smak i forma szybko podbiły świat. Naleśniki holenderskie cieszą się ogromną popularnością na całym globie, również w Polsce. Nic dziwnego, bo jest smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.

Jak zrobić naleśniki holenderskie?

Masę na dutch baby przygotujesz szybko, a resztę zrobi za ciebie piekarnik. Odpowiednio dobrane składniki, trochę cierpliwości i będziesz cieszyć się bardzo puszystym naleśnikiem.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego),
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i wstaw do środka żeliwną patelnię lub żaroodporne naczynie.
  2. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, sól i cukier, i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Gdy naczynie będzie gorące, ostrożnie je wyjmij i natłuść masłem.
  4. Wlej ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika.
  5. Piecz przez 20-25 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie.

Podawaj od razu. Może być na słodko (z owocami, dżemem, cukrem pudrem) lub na wytrawnie (z szynką, warzywami, serem feta). Obie wersje są przepyszne.

To jeden z tych przepisów, które robią ogromne wrażenie, a są banalnie proste. Za każdym razem spodziewaj się "efektu wow". Możesz dowolnie modyfikować smak, dodać do ciasta cynamon, wanilię, skórkę cytrynową lub ulubione dodatki. To świetny pomysł na śniadanie, brunch lub deser, który można przygotować w mniej niż pół godziny. A co najważniejsze: za każdym razem wychodzą!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯