Tyle słyszałam o naleśnikach holenderskich, że w końcu je zrobiłam. Z tego przepisu wyrastają ogromne
Naleśniki holenderskie zachwycają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ten przepis na puszyste "dutch baby" to sposób na spektakularne śniadanie lub deser bez kombinowania. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.
Są dania, które robią furorę w social mediach, ale po spróbowaniu okazują się przereklamowane. Naleśniki holenderskie to nie ten przypadek. Wyglądają spektakularnie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie zaskakuje prostotą. Każdy cienki placek chowa się przy dutch baby, które zachwyca po wyjęciu z piekarnika.
Choć nazwa może sugerować Holandię, naleśniki holenderskie nie mają z nią nic wspólnego. To amerykański wynalazek sprzed ponad 100 lat, a określenie "dutch baby" powstało przez przypadek. Z tym wiąże się niesamowicie ciekawa historia. Otóż córeczka restauratora nie potrafiła wymówić słowa deutsch. I mówiła je jako dutch.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki 3w1 to kulinarne spełnienie marzeń. Smakują o każdej porze dnia
A jak smakuje taki placek? W rzeczywistości danie przypomina bardziej pieczony omlet niż typowe naleśniki, ale jego smak i forma szybko podbiły świat. Naleśniki holenderskie cieszą się ogromną popularnością na całym globie, również w Polsce. Nic dziwnego, bo jest smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.
Jak zrobić naleśniki holenderskie?
Masę na dutch baby przygotujesz szybko, a resztę zrobi za ciebie piekarnik. Odpowiednio dobrane składniki, trochę cierpliwości i będziesz cieszyć się bardzo puszystym naleśnikiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C i wstaw do środka żeliwną patelnię lub żaroodporne naczynie.
- W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, sól i cukier, i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Gdy naczynie będzie gorące, ostrożnie je wyjmij i natłuść masłem.
- Wlej ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika.
- Piecz przez 20-25 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie.
Podawaj od razu. Może być na słodko (z owocami, dżemem, cukrem pudrem) lub na wytrawnie (z szynką, warzywami, serem feta). Obie wersje są przepyszne.
To jeden z tych przepisów, które robią ogromne wrażenie, a są banalnie proste. Za każdym razem spodziewaj się "efektu wow". Możesz dowolnie modyfikować smak, dodać do ciasta cynamon, wanilię, skórkę cytrynową lub ulubione dodatki. To świetny pomysł na śniadanie, brunch lub deser, który można przygotować w mniej niż pół godziny. A co najważniejsze: za każdym razem wychodzą!