Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Kiedy sezon na jagody nabiera tempa, a krzaczki w lesie ciemnieją od owoców, czas zabrać się za pieczenie. Jagodzianki to nie wszystko, co można wyczarować z leśnych skarbów.
Sezon na jagody jest krótki, więc warto nacieszyć się nim w pełni, zapisując ich smak na zimne dni. W cukierniach królują wszelakiej maści jagodzianki, od tych klasycznych, po bardziej szalone, na przykład z dodatkiem kremu budyniowego. Ja stawiam jednak na bułeczki, które po brzegi wypełniam fioletowym kremem. Już na samą myśl można poczuć napływającą do ust ślinkę. To deser na miano kulinarnego Oscara, smak lata zamknięty w parzonym cieście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają
Bułeczki z kremem jagodowym
Ten deser zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. W szczególności, gdy pomiędzy dwie części ciasta włożymy solidną porcję kremu, okraszonego hojną liczbą jagód. To ciastko na bogato, które świetnie sprawdzi się również na specjalne okazje. Może być także inspiracją do stworzenia letniej alternatywy dla klasycznego tortu. Bazą jest tutaj lekkie i delikatne ciasto parzone, znane z klasycznych ptysiów i eklerków.
Składniki:
Ciasto parzone:
- 250 ml wody,
- 125 g masła,
- szczypta soli,
- 150 g mąki pszennej,
- 4 duże jajka.
Krem jagodowy z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki,
- 150-200 g świeżych jagód,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Do dekoracji:
- świeże jagody,
- cukier puder do oprószenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem i solą.
- Kiedy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
- Wsyp całą mąkę naraz i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka kula ciasta, która będzie odchodzić od ścianek garnka.
- Postaw garnek z powrotem na małym ogniu i parz ciasto przez około 1-2 minuty, ciągle mieszając.
- Odstaw do przestudzenia na około 10-15 minut. Ciasto powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Do przestudzonego ciasta stopniowo dodawaj jajka, miksując masę.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciśnij dwa duże okręgi ciasta, o średnicy około 15-20 cm (lub takiej, jakiej wielkości chcesz mieć swoje "bułki"). Zrób je dość płaskie, aby łatwiej było je później przekroić. Pamiętaj, aby zostawić odstępy, bo ciasto znacznie urośnie. Jeśli nie masz rękawa, możesz wyłożyć masę łyżką.
- Piecz przez około 25-35 minut w 200 stopniach Celsjusza aż ciasto będzie złociste, puszyste i suche w środku.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w środku na około 10-15 minut do przestudzenia.
- Wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.
- Jagody umieść w blenderze i zmiksuj na gładkie purée. Jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji, przetrzyj je przez sito.
- W dużej misce ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodaj schłodzony serek mascarpone, cukier puder i wymieszaj lub krótko zmiksuj.
- Do kremu dodaj przygotowane purée jagodowe oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- Każdy z upieczonych i wystudzonych okręgów ciasta parzonego przekrój ostrym nożem na pół.
- Dolną część jednego ciasta wyłóż obficie kremem jagodowym z mascarpone. Możesz użyć rękawa cukierniczego, aby nadać kremowi ładny kształt.
- Posyp świeżymi jagodami i wyłóż krem. Znów dodaj jagody.
- Przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Powtórz czynność z drugą porcją ciasta.
Na wierzchu deseru ułóż świeże jagody. Całość możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Schłódź w lodówce. Smacznego!