Do jagodzianek dodaję ten krem. O zwykłych nikt nie chce nawet słyszeć
Sezon na jagody ruszył, a wraz z nim w ruch poszło ciasto drożdżowe. Jagodzianki w cukierni kosztują fortunę, a przygotowanie ich w domu jest nie tylko tańsze, ale przy tym też proste.
O ile same jagody rzadko pojawiają się w moim domu jako prosta przekąska, ustępując większym i słodszym borówkom, to nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek. Ceny w cukierniach bywają naprawdę szalone, ale ja wypiekam je niemal hurtowo w domu. Rodzina nie chce słyszeć o kupnych bułeczkach. Sekret tkwi nie tylko w cieście i owocach, ale również w kremie budyniowym. To właśnie on sprawia, że moje jagodzianki są tak wyjątkowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały
Jagodzianki z kremem
Jagodowi puryści niech zasłonią oczy! W tych bułeczkach to nie tylko owoce skrywają się pod ciastem. Towarzyszy im kremowy budyń, który wprowadza słodką, aksamitną nutę. To już nie jest drożdżówka, a pełnoprawny, bogaty deser. Krem patissiere sam w sobie jest tak smaczny, że można wyjadać go łyżeczką. Wspaniale kontrastuje z lekko kwaśnymi jagodami i miękkim ciastem.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g drożdży,
- 50 g cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 125 g masła,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 jajko do posmarowania jagodzianek,
- 1 łyżka mleka do posmarowania jagodzianek.
Kruszonka:
- 60 g zimnego masła,
- 75 g mąki,
- 40 g cukru pudru.
Nadzienie:
- 500 g jagód,
- cukier do smaku,
- bułka tarta.
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 1 laska wanilii,
- 6 żółtek,
- 35 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kremu. Do rondelka wlej 450 ml mleka, wsyp cukier i zagotuj. Dodaj laskę wanilii (jeśli używasz) i zagotuj mleko z cukrem. Po zagotowaniu wyjmij wanilię.
- Do miski przełóż żółtka, dodaj pozostałe mleko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mieszankę jajeczną wlej na gorące mleko, stale mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Gotuj, ciągle mieszając budyń, aż zgęstnieje.
- Przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i odstaw do wystudzenia.
- Przejdź do ciasta. Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i czubatą łyżkę mąki.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw rozczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.
- W międzyczasie rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
- Żółtka utrzyj wraz z pozostałym cukrem, aż będą puszyste i jasne.
- Do ubitych żółtek dodaj rozczyn oraz sól i wymieszaj.
- Stopniowo dosypuj mąkę i wlej masło, wyrabiając ciasto.
- Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj zimne masło z mąką i cukrem pudrem, aż uzyskasz sypką konsystencję (możesz użyć palców lub malaksera).
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę i podziel na około 16 kawałków.
- Każdą porcję rozpłaszcz na okrągły placek.
- Wyłóż pół łyżeczki bułki tartej, porcję jagód i cukier. Dokładnie zalep bułeczkę, formując podłużny kształt. Jagodzianka powinna być dobrze sklejona, żeby owoce nie wypływały.
- Tak przygotowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut, aby podrosły. Przykryj je czystą ściereczką.
- Posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20-23 minuty.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- Wystudzony krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego.
- Wypełnij wnętrze wystudzonych jagodzianek.
Jagodzianki z kremem patissiere są gotowe do jedzenia. Smacznego!