WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

To najprostszy przepis na jagodzianki. Udadzą się każdemu i za każdym razem

Mięciutkie drożdżówki z wilgotnym nadzieniem i chrupiącą kruszonką są jednym z ulubionych smaków dzieciństwa. Ten łatwy przepis na domowe jagodzianki pozwoli ci szybko cieszyć się aromatem świeżo upieczonych bułeczek i smakiem pełnym wspomnień.

Jak szybko i łatwo zrobić jagodzianki?Jak szybko i łatwo zrobić jagodzianki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janusz_Rys

Prosty przepis na jagodzianki pozwala każdemu cieszyć się drożdżówką pełną soczystych owoców. Choć na sklepowych półkach znajdziemy wiele gotowców, żaden nie dorówna domowemu wypiekowi – nie tylko smakiem. Zapach unoszący się w domu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać sezon i spróbować upiec je samodzielnie – to nie tylko łatwe, ale i pełne pięknych wspomnień z dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Jagodzianki – prosty wypiek, który wraca co lato

To jeden z najbardziej wyczekiwanych smaków lata — sezon na jagody trwa krótko, więc warto korzystać z nich, póki są świeże i soczyste. W wielu polskich domach pojawiają się natychmiast, gdy w runie leśnym dojrzewają pierwsze owoce. Ich zapach i smak przywołują wspomnienia dzieciństwa, wakacji u babci i rodzinnych spotkań przy stole. Choć wielu wydaje się, że przygotowanie jagodzianek to trudne zadanie, prosty przepis pozwoli poradzić sobie z nim każdemu — nawet tym, którzy rzadko sięgają do piekarnika. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się miękkimi, domowymi bułeczkami pełnymi jagód.

Przepis na domowe jagodzianki z kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko, szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki,
  • 30 g masła,
  • 30 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru, odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, jajko, żółtko i zaczyn.
  3. Zagnieć ciasto, dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotuj nadzienie: wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną, odstaw na chwilę, by puściły sok.
  6. Kruszonkę zrób, rozcierając palcami mąkę, masło i cukier, aż powstaną drobne grudki.
  7. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 10–12 części.
  8. Każdą rozciągnij w dłoniach, nałóż porcję nadzienia i zlep dokładnie brzegi. Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, zostaw na 20 minut do napuszenia.
  9. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp kruszonką i piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą złociste i pachnące.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie