WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Naleśniki z dwóch składników. Nie potrzebujesz mleka, ani wody, a są bardzo elastyczne

Przepis na naleśniki jest prosty i znany wszem i wobec – a jednak potrafi zaskoczyć. Choć większość z nas przygotowuje je według utartego schematu, z mlekiem lub wodą w roli bazy, tym razem proponujemy coś nieco innego. Dzięki małej zmianie w składnikach tradycyjne naleśniki zyskują nowy, ciekawszy smak i delikatniejszą konsystencję.

Naleśniki z dodatkiem, który zastąpi wodę i mlekoNaleśniki z dodatkiem, który zastąpi wodę i mleko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki muszą się czymś związać, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję i dało się łatwo rozprowadzić na patelni. Najczęściej wybieramy do tego wodę lub mleko, ale nie zawsze musisz się do nich ograniczać — istnieje wiele innych, ciekawych sposobów. Napoje roślinne to roślinne alternatywy dla mleka krowiego, które coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.

Możesz ich używać nie tylko do kawy, ale też do wypieków, takich jak naleśniki. Są one lekkostrawne, często mniej kaloryczne i nie zawierają laktozy, co czyni je doskonałym wyborem dla osób z nietolerancją lub dbających o lekką dietę. Dzięki temu, że mają różne smaki i konsystencje, łatwo dopasujesz je do swoich kulinarnych potrzeb, wzbogacając naleśniki o ciekawy aromat i delikatność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykany jak za dawnych lat – przepis babci na kultowe ciasteczka

Jaki napój roślinny wybrać?

Do najpopularniejszych napojów roślinnych należą migdałowy, owsiany, sojowy, kokosowy i ryżowy – każdy z nich różni się smakiem, konsystencją i właściwościami. Migdałowy jest lekki i ma delikatny, orzechowy posmak, który nadaje naleśnikom subtelną słodycz. Napój owsiany jest bardziej kremowy i naturalnie słodki, dzięki czemu sprawia, że ciasto jest miękkie i wilgotne. Sojowy to klasyka – ma neutralny smak, kremową konsystencję i jest bogaty w białko, więc świetnie sprawdzi się, gdy zależy Ci na bardziej pożywnych naleśnikach. Kokosowy napój wyróżnia się tropikalnym aromatem i lekką konsystencją, dodając daniu egzotycznego charakteru, szczególnie dobrze komponując się ze słodkimi lub owocowymi dodatkami. Natomiast ryżowy jest bardzo lekki, słodki i nieco rzadszy, co sprawia, że świetnie nadaje się, gdy szukasz delikatnego i niskotłuszczowego zamiennika mleka.

Przepis na naleśniki

Składniki:

  • 2 szklanki napoju roślinnego,
  • 180 g szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj wybrany napój roślinny i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
  2. Odstaw je na 15–30 minut, aby odpoczęło; w międzyczasie rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem.
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewaj chochelką porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie przez obracanie patelni.
  4. Smaż naleśniki z obu stron na jasnozłoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje