Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Naleśniki zajadać można nie tylko na słodko. Ten farsz zamieni je w pyszne danie obiadowe, po którym do kuchni wrócą tylko puste talerze.
Na naleśniki nigdy nie brakuje chętnych. To świetna baza do kulinarnych eksperymentów. W moim domu ostatnio hitem stały się naleśniki z pieczarkami, serem i szpinakiem. Świetnie sprawdzą się w roli pysznego obiadu lub ciepłej kolacji. Na dodatek przygotowanie jest proste i ekspresowe, więc uratują popołudnie, gdy w brzuchu zaburczy, a na długie gotowanie brakuje chęci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato
Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które możemy przygotować na nieskończoną liczbę sposobów. Chociaż często kojarzone są ze słodkimi dodatkami, to właśnie w wersji wytrawnej królują w moim domu.
Zapomnij na chwilę o słodkich naleśnikach z dżemem czy czekoladą. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć danie, które podbije serca nawet najwybredniejszych domowników. To propozycja, która idealnie sprawdzi się jako sycący obiad, ciepła kolacja, a nawet na późne śniadanie.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki pszennej,
- 125 ml wody gazowanej,
- 125 ml mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju.
Farsz
- 500 g pieczarek,
- 200 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, rozmrożonego i odciśniętego),
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 duża łyżka masła,
- 100-150 g startego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę gazowaną, mleko, olej i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody, jeśli za rzadkie, dodaj łyżkę mąki.
- Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju. Możesz zrobić to silikonowym pędzelkiem lub przy pomocy ręcznika papierowego.
- Wlej na patelnię niewielką chochelkę ciasta, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni, przechylając patelnię
- Smaż naleśniki po około 1-2 minuty z każdej strony.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na złoty kolor.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zmiękną i odparuje z nich woda
- Dorzuć szpinak i podsmażaj, aż liście stracą objętość.
- Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż farsz lekko zgęstnieje.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty ser do farszu. Mieszaj, aż ser zacznie się topić i połączy się z pozostałymi składnikami.
- Na naleśniki wykładaj porcje farszu i zawijaj.
Jeśli chcesz, aby ser był bardziej ciągnący, możesz podgrzać gotowe naleśniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut lub krótko na patelni pod przykryciem, aż ser w środku dobrze się roztopi. Smacznego!