Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować

Naleśniki zajadać można nie tylko na słodko. Ten farsz zamieni je w pyszne danie obiadowe, po którym do kuchni wrócą tylko puste talerze.

Naleśniki na słonoNaleśniki na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na naleśniki nigdy nie brakuje chętnych. To świetna baza do kulinarnych eksperymentów. W moim domu ostatnio hitem stały się naleśniki z pieczarkami, serem i szpinakiem. Świetnie sprawdzą się w roli pysznego obiadu lub ciepłej kolacji. Na dodatek przygotowanie jest proste i ekspresowe, więc uratują popołudnie, gdy w brzuchu zaburczy, a na długie gotowanie brakuje chęci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które możemy przygotować na nieskończoną liczbę sposobów. Chociaż często kojarzone są ze słodkimi dodatkami, to właśnie w wersji wytrawnej królują w moim domu.

Zapomnij na chwilę o słodkich naleśnikach z dżemem czy czekoladą. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć danie, które podbije serca nawet najwybredniejszych domowników. To propozycja, która idealnie sprawdzi się jako sycący obiad, ciepła kolacja, a nawet na późne śniadanie.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 125 ml wody gazowanej,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz

  • 500 g pieczarek,
  • 200 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, rozmrożonego i odciśniętego),
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 100-150 g startego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę gazowaną, mleko, olej i szczyptę soli.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody, jeśli za rzadkie, dodaj łyżkę mąki.
  3. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
  4. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju. Możesz zrobić to silikonowym pędzelkiem lub przy pomocy ręcznika papierowego.
  5. Wlej na patelnię niewielką chochelkę ciasta, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni, przechylając patelnię
  6. Smaż naleśniki po około 1-2 minuty z każdej strony.
  7. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  8. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na złoty kolor.
  9. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
  10. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zmiękną i odparuje z nich woda
  11. Dorzuć szpinak i podsmażaj, aż liście stracą objętość.
  12. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż farsz lekko zgęstnieje.
  13. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty ser do farszu. Mieszaj, aż ser zacznie się topić i połączy się z pozostałymi składnikami.
  14. Na naleśniki wykładaj porcje farszu i zawijaj.

Jeśli chcesz, aby ser był bardziej ciągnący, możesz podgrzać gotowe naleśniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut lub krótko na patelni pod przykryciem, aż ser w środku dobrze się roztopi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa