Używa jej nawet Anna Lewandowska. Świetna do słodkich wypieków

Mąka kokosowa ma delikatny smak i aromat, nie zawiera glutenu, za to dostarcza dużo cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach czy naleśnikach, ale możemy ją też wykorzystać jako panierkę czy zagęstnik do zupy. Co jeszcze warto wiedzieć o mące kokosowej?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Palma kokosowa to nie tylko ozdoba tropikalnych plaż, ale przede wszystkim drzewo cenione za możliwość wszechstronnego wykorzystania. Jej liście stosuje się jako pokrycie dachu, włókna służą do produkcji lin, a łupiny orzechów bywają cenną walutą.

Jednak największe znaczenie mają właśnie owoce, niekiedy osiągające wagę nawet 3 kilogramów. Wewnątrz orzecha kokosowego kryje się biały miąższ, w młodych owocach soczysty i delikatny, w starszych kruchy i chrupiący. Po jego przetarciu z gorącą wodą uzyskuje się mleczko kokosowe, zaś w wyniku tłoczenia – olej kokosowy.

Produktem ubocznym tych procesów jest mąka wytwarzana z wysuszonego i zmielonego miąższu kokosa. Wyglądem przypomina mąkę pszenną, choć odróżnia się od niej żółtym kolorem oraz niepowtarzalnym, lekko kokosowym smakiem. To nie jedyny powód, dla którego warto po nią sięgnąć.

Mąka kokosowa – wartości odżywcze

Mąka kokosowa to źródło  łatwo przyswajalnego białka. 100 g kokosowego wyrobu dostarcza aż 18 g cennych aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapewniających solidną dawkę energii, potrzebnych do budowy i regeneracji tkanki mięśniowej czy ścięgien, a także obniżających stężenie złego cholesterolu (LDL) i ciśnienia tętniczego oraz wpływających na spadek poziomu glukozy we krwi.

Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość błonnika pokarmowego – 33 g w 100 g mąki kokosowej, dwukrotnie więcej niż choćby w otrębach. Dzięki temu produkt zapewnia uczucie sytości, reguluje perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego oraz redukuje stężenie „złego” cholesterolu LDL, odpowiedzialnego m.in. za rozwój schorzeń układu krążenia.

Duża dawka białka i błonnika pokarmowego, przy równocześnie niskim stężeniu węglowodanów, sprawia, że mąka kokosowa jest często wybierana przez osoby uprawiające sport czy dbające o linię. Jedną z osób, które chętnie używają tego rodzaju mąki, jest Anna Lewandowska. Na uwagę zasługuje także jej niski indeks glikemiczny, który wynosi 35 (dla porównania w przypadku mąki pszennej ten wskaźnik jest ponad dwukrotnie wyższy). To oznacza, że po spożyciu mąki kokosowej wolniej podnosi się poziom cukru we krwi, co powinni docenić diabetycy.

W produkcie nie znajdziemy natomiast glutenu. Dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby zmagające się z nietolerancją tej mieszanki białek oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.

Mąka kokosowa dostarcza sporo składników mineralnych, przede wszystkim żelaza transportującego tlen do wszystkich komórek (jego niedoborom towarzyszy osłabienie, zmęczenie, problemy z koncentracją, bóle głowy) oraz potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, bierze udział w przewodzeniu impulsów oraz aktywuje enzymy uczestniczące w metabolizmie węglowodanów i białek.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Zastosowanie mąki kokosowej w kuchni

To produkt, który na pewno sprawdzi się w naszej kuchni, ale stosując ją, należy pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim, ze względu na brak glutenu, nie sprawdzi się w wypiekach jako pełny zamiennik tradycyjnej mąki pszennej, którą tylko w maksymalnie 20 proc. można zastąpić mąką kokosową, dobrze komponującą się także z mąką migdałową, mąką z manioku albo orzechów laskowych.

Przed użyciem mąkę kokosową warto „roztrzepać” widelcem, ponieważ wykazuje tendencję do zbrylania. Podczas pieczenia wchłania więcej płynów niż tradycyjne mąki, dlatego należy użyć więcej wody i mleka, niż wynika to z przepisu. Jeśli są w nim jajka, to żółtka warto wymieszać z mąką kokosową, a białka dodać dopiero po ubiciu.

Jak wykorzystać mąkę kokosową? Jest uniwersalna, dlatego sprawdza się w wypiekach (ciastach, babeczkach, tortach), naleśnikach, pierogach ze słodkim farszem czy omletach. Można ją dodać do koktajlu, smoothie lub jogurtu. Świetnie pasuje do rozmaitych deserów, szczególnie, że może być jedzona nawet na surowo.

Mąkę kokosową wykorzystamy do panierowania mięsa, ryb czy warzyw. Będzie dobrym zagęstnikiem sosu albo zupy, np. pomidorowej albo kremu z dyni.

<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej