Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik

Każdy w Polsce wie, jak zrobić klasyczne naleśniki. Jednak nie każdemu odpowiadają w takiej wersji. Wiele osób zastanawia się, czym zastąpić małowartościową mąkę. Poszukałam chwilę i mam – ten przepis jest chyba najprostszy z możliwych. Poza wodą i szczyptą soli wymaga tylko jednego składnika.

Naleśniki można zrobić także ze zmiksowanej kaszyNaleśniki można zrobić także ze zmiksowanej kaszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nikt nie zarzuci tym naleśnikom, że zawierają tylko puste kalorie i zero wartościowych składników odżywczych. Zamiast mąki, mleka i jajek ciasto robione jest z niepalonej kaszy gryczanej. Spokojnie, nawet nic nie musisz gotować. Wystarczy namoczyć kaszę w zimnej wodzie i poczekać, aż namięknie. Placuszki usmażysz standardowo na patelni do naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Właściwości kaszy gryczanej i zastosowanie w kuchni

Niepalona kasza gryczana to niedoceniany skarb, za który zapłacisz zaledwie kilka złotych. W odróżnieniu od białej mąki, która składa się przede wszystkim z węglowodanów, stanowi wartościowe źródło białka i błonnika pokarmowego. Dobra wiadomość jest również taka, że nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla osób chorujących na celiakię i wszystkich tych, którzy ograniczają gluten w diecie.

To cenne źródło witamin z grupy B, beta-karotenu, a także krzemu, który dba o zdrowe i mocne kości, elastyczne stawy i jest ogromnym wsparciem dla układu krążenia. Co więcej, kasza gryczana niepalona ma neutralny smak (nie mylić z prażoną kaszą gryczaną), co pozwala na wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz z nią przygotować nie tylko naleśniki, ale także budyń. Sprawdzi się również do zagęszczania zup i sosów.

Przepis na naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną na naleśniki trzeba moczyć przez 24 godziny, więc jedyne, co musisz zrobić dzisiaj, to zaplanować je na następny dzień.

Składniki:

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przesyp do garnka i zalej sporą ilością chłodnej wody. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Następnego dnia odcedź kaszę i kilkukrotnie przepłucz pod bieżącą wodą z kranu.
  3. Przełóż do kielicha blendera, dodaj 1,5 szklanki wody i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę – w razie potrzeby dodaj więcej wody.
  4. Smaż jak klasyczne naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej