Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Każdy w Polsce wie, jak zrobić klasyczne naleśniki. Jednak nie każdemu odpowiadają w takiej wersji. Wiele osób zastanawia się, czym zastąpić małowartościową mąkę. Poszukałam chwilę i mam – ten przepis jest chyba najprostszy z możliwych. Poza wodą i szczyptą soli wymaga tylko jednego składnika.
Nikt nie zarzuci tym naleśnikom, że zawierają tylko puste kalorie i zero wartościowych składników odżywczych. Zamiast mąki, mleka i jajek ciasto robione jest z niepalonej kaszy gryczanej. Spokojnie, nawet nic nie musisz gotować. Wystarczy namoczyć kaszę w zimnej wodzie i poczekać, aż namięknie. Placuszki usmażysz standardowo na patelni do naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Właściwości kaszy gryczanej i zastosowanie w kuchni
Niepalona kasza gryczana to niedoceniany skarb, za który zapłacisz zaledwie kilka złotych. W odróżnieniu od białej mąki, która składa się przede wszystkim z węglowodanów, stanowi wartościowe źródło białka i błonnika pokarmowego. Dobra wiadomość jest również taka, że nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla osób chorujących na celiakię i wszystkich tych, którzy ograniczają gluten w diecie.
To cenne źródło witamin z grupy B, beta-karotenu, a także krzemu, który dba o zdrowe i mocne kości, elastyczne stawy i jest ogromnym wsparciem dla układu krążenia. Co więcej, kasza gryczana niepalona ma neutralny smak (nie mylić z prażoną kaszą gryczaną), co pozwala na wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz z nią przygotować nie tylko naleśniki, ale także budyń. Sprawdzi się również do zagęszczania zup i sosów.
Przepis na naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną na naleśniki trzeba moczyć przez 24 godziny, więc jedyne, co musisz zrobić dzisiaj, to zaplanować je na następny dzień.
Składniki:
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
- 1,5 szklanki wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Kaszę przesyp do garnka i zalej sporą ilością chłodnej wody. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Następnego dnia odcedź kaszę i kilkukrotnie przepłucz pod bieżącą wodą z kranu.
- Przełóż do kielicha blendera, dodaj 1,5 szklanki wody i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę – w razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Smaż jak klasyczne naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju.