O wiele zdrowsza od kaszy gryczanej palonej. Omijamy na sklepowych półkach, a wspiera serce i obniża cholesterol

Biała kasza gryczana jest o wiele mniej popularna od prażonej wersji. Zupełnie niesłusznie – dzięki temu, że nie została poddana obróbce w wysokiej temperaturze, ziarna zachowały więcej witamin z grupy B i minerałów, takich jak magnez czy żelazo. Jest o wiele delikatniejsza w smaku, więc doskonale sprawdzi się nie tylko do dań wytrawnych, ale też do deserów. Dzieci ją uwielbiają.

Biała kasza gryczana ma o wiele większe zastosowanie w kuchniBiała kasza gryczana ma o wiele większe zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób myśląc o kaszy gryczanej widzi prażone ziarna, które w dzieciństwie potrafiły skutecznie zniechęcić do obiadu. Charakterystyczna goryczka jednym pasuje, innych odstrasza. Tymczasem na sklepowych półkach obok prażonej wersji znajduje się jej łagodniejsza siostra. Biała kasza gryczana doskonale sprawdzi się do sałatek, deserów i zagęszczenia zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Biała kasza gryczana – bogactwo zdrowia

Nieprażona kasza gryczana zachowuje więcej cennych witamin i minerałów niż po obróbce termicznej, w wyniku której ziarna stają się brązowe i lekko gorzkie. Dzięki temu, że nie jest palona, zachowuje bardziej delikatny smak. Ma podobną ilość błonnika co prażona, więc jest równie pożądanym produktem dla osób na diecie odchudzającej. Błonnik pęcznieje w jelitach, zapewniając uczucie sytości. Pomaga też oczyścić je z zalegających substancji.

Biała kasza jest dobrym źródłem białka roślinnego. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, więc jest idealnym wyborem dla wegetarian i wegan, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego.

Wsparcie dla serca i redukcja cholesterolu

Regularne spożywanie białej kaszy gryczanej może przyczynić się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu, co jest korzystne dla pracy serca i układu krążenia. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze pomagają neutralizować wpływ wolnych rodników, co wspomaga ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Biała czy palona kasza gryczana – którą wybrać?

Główna różnica między białą a paloną kaszą gryczaną polega na procesie ich obróbki. Prażenie kaszy nie tylko zmienia jej smak, czyniąc go bardziej intensywnym, ale również prowadzi do utraty niektórych wartości odżywczych. Biała kasza gryczana zachowuje więcej składników mineralnych, takich jak magnez i żelazo. Charakteryzuje ją także niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi.

Szerokie zastosowanie w kuchni

Dzięki delikatnemu smakowi biała kasza gryczana doskonale komponuje się w różnych daniach. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, zup, dań głównych, a nawet deserów. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że nie zmienia smaku potraw.

Białą kaszę gryczaną możesz wykorzystać do zagęszczenia zupy krem, na przykład brokułowej. Wystarczy, że zmiksujesz ugotowaną kaszę z bulionem i warzywami. Jest neutralna w smaku, więc nie zaburzy balansu twojej ulubionej zupy, a sprawi, że będzie pełniejsza i o wiele bardziej sycąca.

Z dodatkiem białej kaszy możesz przygotować także pyszny deser z piekarnika. Wymieszaj ją z prażonymi jabłkami, cynamonem i cukrem trzcinowym. Zalej budyniem waniliowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Masz ochotę na wersję deluxe? Podaj deser z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Jak ugotować białą kaszę gryczaną?

Idealne proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.

  1. Wodę wstaw do zagotowania z 1 łyżeczką soli. W tym czasie wypłucz kaszę, zalewając ją bieżącą wodą. Wylej wodę i powtórz tę czynność.
  2. Do wrzącej wody wsyp wypłukaną kaszę i gotuj przez 15 minut.
  3. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką i odstaw na 5-10 minut, aby kasza wchłonęła resztę wody.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej