W piątek serwuję postne kotlety. Są smaczniejsze od mielonych, a składniki kosztują grosze
Tanie, pyszne i szybkie do zrobienia — te kotlety mają sporo zalet, dlatego często robię je, kiedy mam ochotę na wegetariański obiad. Niektórzy twierdzą, że są nawet lepsze od klasycznych mielonych. Warto ich spróbować.
22.11.2024 19:15
Mielone już wkrótce mogą przestać być synonimem mięsnych kotletów. Ich opcje wegetariańskie są coraz bardziej znane i lubiane. Wcale nie potrzeba wymyślnych składników, by je przygotować. Popularne są kotlety z warzyw czy jajek, ale o tej porze roku najlepiej sprawdzają się te na bazie kaszy gryczanej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasza gryczana jest idealna na jesień
Kasza gryczana kiedyś była bardzo często wykorzystywana w kuchni, ale straciła na popularności. Całkiem niesłusznie. Jest świetnym źródłem składników odżywczych, a zwłaszcza białka i błonnika. Zawiera też krzem, który wzmacnia włosy i paznokcie, które o tej porze roku często są osłabione. Kasza gryczana w jesiennych posiłkach wspiera również funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki temu można uniknąć infekcji. W składzie kasze są witaminy z grupy B oraz magnez i cynk.
Poprawia nawet nastrój
Jesienią, kiedy bardzo brakuje nam słońca, zdarza się mieć gorszy nastrój częściej niż zwykle. I tu kasza gryczana również może pomóc. Jest ona źródłem tryptofanu, aminokwasu, który wpływa na produkcję serotoniny, co przekłada się na poprawę nastroju. Dzięki temu wzbogacenie diety o ten produkt nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Nie bez powodu kawę gryczaną nazywa się najzdrowszą z wszystkich kasz.
Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety na bazie kaszy gryczanej potrzebują jeszcze kilku dodatków. Pierwszym z nich jest twaróg. To połączenie jest znane w kuchni polskiej i zawsze się sprawdza. Takie kotlety są sycące, bardzo smaczne i pasują do większości surówek.
Składniki:
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną wymieszaj z rozkruszonym twarogiem.
- Bardzo drobno posiekaj cebulę, a czosnek przepuść przez praskę. Dodaj do masy z kaszy i sera.
- Masę dopraw solą i pieprzem, i dodaj drobno pokrojoną zieleninę.
- Wbij jajko do masy. Jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj.
- Formuj kotlety, a potem obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż je na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.