W piątek serwuję postne kotlety. Są smaczniejsze od mielonych, a składniki kosztują grosze
Tanie, pyszne i szybkie do zrobienia — te kotlety mają sporo zalet, dlatego często robię je, kiedy mam ochotę na wegetariański obiad. Niektórzy twierdzą, że są nawet lepsze od klasycznych mielonych. Warto ich spróbować.
Mielone już wkrótce mogą przestać być synonimem mięsnych kotletów. Ich opcje wegetariańskie są coraz bardziej znane i lubiane. Wcale nie potrzeba wymyślnych składników, by je przygotować. Popularne są kotlety z warzyw czy jajek, ale o tej porze roku najlepiej sprawdzają się te na bazie kaszy gryczanej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Kasza gryczana jest idealna na jesień
Kasza gryczana kiedyś była bardzo często wykorzystywana w kuchni, ale straciła na popularności. Całkiem niesłusznie. Jest świetnym źródłem składników odżywczych, a zwłaszcza białka i błonnika. Zawiera też krzem, który wzmacnia włosy i paznokcie, które o tej porze roku często są osłabione. Kasza gryczana w jesiennych posiłkach wspiera również funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki temu można uniknąć infekcji. W składzie kasze są witaminy z grupy B oraz magnez i cynk.
Poprawia nawet nastrój
Jesienią, kiedy bardzo brakuje nam słońca, zdarza się mieć gorszy nastrój częściej niż zwykle. I tu kasza gryczana również może pomóc. Jest ona źródłem tryptofanu, aminokwasu, który wpływa na produkcję serotoniny, co przekłada się na poprawę nastroju. Dzięki temu wzbogacenie diety o ten produkt nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, ale i psychiczne. Nie bez powodu kawę gryczaną nazywa się najzdrowszą z wszystkich kasz.
Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety na bazie kaszy gryczanej potrzebują jeszcze kilku dodatków. Pierwszym z nich jest twaróg. To połączenie jest znane w kuchni polskiej i zawsze się sprawdza. Takie kotlety są sycące, bardzo smaczne i pasują do większości surówek.
Składniki:
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 g twarogu,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną wymieszaj z rozkruszonym twarogiem.
- Bardzo drobno posiekaj cebulę, a czosnek przepuść przez praskę. Dodaj do masy z kaszy i sera.
- Masę dopraw solą i pieprzem, i dodaj drobno pokrojoną zieleninę.
- Wbij jajko do masy. Jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj.
- Formuj kotlety, a potem obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż je na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.