Krem z brokułów. Zdrowy przepis z kilku składników

Pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotujesz z zaledwie kilku składników? Sprawdź przepis na krem z brokułów. Prosta i nieskomplikowana w przygotowaniu zupa z pewnością będzie świetnym daniem obiadowym.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Zupa-krem z brokułów

Zupa z brokułów to gęsta i kremowa zupa przygotowana z purée z gotowanych brokułów. Zazwyczaj jest to zupa warzywna, ale może też zawierać dodatki takie jak mięso, ser, śmietanę lub zioła.

Aby przygotować zupę z brokułów, brokuły są zazwyczaj gotowane w bulionie warzywnym lub mięsnym, a następnie zmiksowane na gładkie purée. Do zupy można dodać również mleko lub śmietanę, aby nadać jej kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Zupa-krem z brokułów jest popularnym daniem na całym świecie i często podawana jako przystawka lub danie główne w restauracjach.

Smaczna zupa z brokułów - przepis

Składniki:

  • duży brokuł
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować krem z brokułów? Najpierw umyj brokuł, rozdrobnij na mniejsze kawałki, a następnie łodygi obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, a w międzyczasie w garnku rozgrzej masło i wrzuć cebulę i czosnek. Smaż tak, aby uzyskać złoty kolor.
  2. Dodaj brokuła i mieszaj przez 2-3 minuty, a następnie wlej bulion i gotuj, aż brokuł będzie miękki.
  3. Zmiksuj zawartość garnka blenderem na gładki krem, po czym wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzej przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Krem z brokułów można podawać z grzankami, pestkami dyni lub ziarnami ziela angielskiego. Smacznego!

Rzuć okiem na ten przepis na pyszny chleb. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej