Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli
02.10.2023 09:23, aktual.: 02.10.2023 09:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste wypieki można przygotować w taki sposób, aby nie tylko smakowały dobrze, ale również cieszył oko. Brioszka w leopardzie cętki jest na to najlepszym dowodem.
Brioszka leopard świetnie sprawdzi się na podwieczorek. Dzięki temu, że w tym cieście nie ma żadnych kremów, staje się idealnym dodatkiem do pudełka na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Drożdżowe ciasto wzbogacone kakaowymi cętkami nie tylko wygląda uroczo, ale również smakuje naprawdę super.
Brioszka przypomina nieco w smaku popularną chałkę. Możesz jeść ją samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dżemu, miodu czy kremu czekoladowego. Jeśli upieczesz jej za dużo i na koniec zostanie kawałek- możesz zanurzyć ją w roztrzepanym jajku z mlekiem i usmażyć na patelni, jako francuski tost. Nie gwarantuję jednak, że doczeka tej chwili, bo jest tak smaczna, że w moim domu znika do ostatniego okruszka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Brioszka leopard
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 25 g mąki kukurydzianej,
- 60 g masła,
- 70 g cukru,
- 15 g świeżych drożdży,
- 400 g mąki tortowej,
- łyżka ciemnego kakao,
- łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Mleko podgrzewam wraz z mąką kukurydzianą do momentu, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Dorzucam masło, mieszam i odstawiam, aby wystygło.
Krok 2: Do drożdży dodaję łyżkę ciepłej wody oraz cukru i mieszam. Wlewam do mąki, dodaję cukier i przestudzoną masę z mąki mieszam. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto. Dzielę je na dwie połówki. Jedną z nich dodatkowo przekrawam na dwie części.
Krok 3: Ciemne kakao mieszam z dwoma łyżkami mleka. Obie mniejsze porcje ciasta rozpłaszczam ręką, rozprowadzam kakaową masę i zagniatam, aby powstało czekoladowe ciasto. Do drugiego kawałka dodaję mniej kakao z mlekiem, aby uzyskać jaśniejszy kolor.
Krok 4: Ciasta przekładam do misek, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 5: Wyrośnięte kawałki ciasta dzielę na mniejsze kulki. Największy rozmiar ma masa bez kakao, mniejsze kulki z jasnej masy kakaowej, a najmniejsze z ciemnej masy kakaowej. Każdą z nich zamieniam w długi rulon. Jasną bez kakao i jasną z kakao rozwałkowuję na prostokąt.
Krok 6: Ciemny wałek ciasta otulam rozwałkowanym jasnym ciastem kakaowym. Następnie układam powstały kształt na masie bez kakao i zawijam. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 7: Tak powstałe wałki roluję, aby były nieco dłuższe i przekrawam na pół. Układam w foremce i odstawiam na 20 minut, aby ciasto podrosło.
Krok 8: Smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 9: Gotowe ciasto odstawiam do wystudzenia. Wyciągam z foremki i kroję na kawałki. Smacznego!