WAŻNE
TERAZ

Warszawa potwierdza. Reżim Łukaszenki uwolnił trzech Polaków

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Proste wypieki można przygotować w taki sposób, aby nie tylko smakowały dobrze, ale również cieszył oko. Brioszka w leopardzie cętki jest na to najlepszym dowodem.

Brioszka leopard- PysznościBrioszka leopard- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Brioszka leopard świetnie sprawdzi się na podwieczorek. Dzięki temu, że w tym cieście nie ma żadnych kremów, staje się idealnym dodatkiem do pudełka na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Drożdżowe ciasto wzbogacone kakaowymi cętkami nie tylko wygląda uroczo, ale również smakuje naprawdę super.

Brioszka przypomina nieco w smaku popularną chałkę. Możesz jeść ją samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dżemu, miodu czy kremu czekoladowego. Jeśli upieczesz jej za dużo i na koniec zostanie kawałek- możesz zanurzyć ją w roztrzepanym jajku z mlekiem i usmażyć na patelni, jako francuski tost. Nie gwarantuję jednak, że doczeka tej chwili, bo jest tak smaczna, że w moim domu znika do ostatniego okruszka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Brioszka leopard

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 25 g mąki kukurydzianej,
  • 60 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki tortowej,
  • łyżka ciemnego kakao,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mleko podgrzewam wraz z mąką kukurydzianą do momentu, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Dorzucam masło, mieszam i odstawiam, aby wystygło.

Mleko z mąką kukurydzianą- Pyszności
Mleko z mąką kukurydzianą- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do drożdży dodaję łyżkę ciepłej wody oraz cukru i mieszam. Wlewam do mąki, dodaję cukier i przestudzoną masę z mąki mieszam. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto. Dzielę je na dwie połówki. Jedną z nich dodatkowo przekrawam na dwie części.

krojenie ciasta
© Licencjodawca

Krok 3: Ciemne kakao mieszam z dwoma łyżkami mleka. Obie mniejsze porcje ciasta rozpłaszczam ręką, rozprowadzam kakaową masę i zagniatam, aby powstało czekoladowe ciasto. Do drugiego kawałka dodaję mniej kakao z mlekiem, aby uzyskać jaśniejszy kolor.

Krok 4: Ciasta przekładam do misek, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto na brioszkę do wyrastania- Pyszności
Ciasto na brioszkę do wyrastania- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Wyrośnięte kawałki ciasta dzielę na mniejsze kulki. Największy rozmiar ma masa bez kakao, mniejsze kulki z jasnej masy kakaowej, a najmniejsze z ciemnej masy kakaowej. Każdą z nich zamieniam w długi rulon. Jasną bez kakao i jasną z kakao rozwałkowuję na prostokąt.

Krok 6: Ciemny wałek ciasta otulam rozwałkowanym jasnym ciastem kakaowym. Następnie układam powstały kształt na masie bez kakao i zawijam. Na filmiku z przepisem dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Brioszka leopard- Pyszności
Brioszka leopard- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Tak powstałe wałki roluję, aby były nieco dłuższe i przekrawam na pół. Układam w foremce i odstawiam na 20 minut, aby ciasto podrosło.

Krok 8: Smaruję ciasto mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut, aż do suchego patyczka.

Brioszka leopard- Pyszności.PNG
Brioszka leopard- Pyszności.PNG © Licencjodawca

Krok 9: Gotowe ciasto odstawiam do wystudzenia. Wyciągam z foremki i kroję na kawałki. Smacznego!

Brioszka leopard- Pyszności
Brioszka leopard- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit