Genialna chałka drożdżowa zapleciona

Nasza chałka drożdżowa totalnie zawróci Ci w głowie. I nie chodzi tu jedynie o jej wyjątkowy smak, ale genialne sploty!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 300 ml mleko ciepłe
  2. 50 g masło roztopione
  3. 20 g świeże drożdże
  4. 50 g cukier
  5. 550 g mąka luksusowa typ 550
  6. 1/2 szkl. mleko
  7. 1 szt. żółtko

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą letnie mleko, cukier, świeże drożdże i roztopione masło.

Obrazek

2. Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę.

Obrazek

3. Umieść w misce i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Obrazek

4. Podziel ciasto na 8 równych części.

Obrazek

5. Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).

Obrazek

6. Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇