PrzepisŚniadanieGenialna chałka drożdżowa zapleciona

Genialna chałka drożdżowa zapleciona

Genialna chałka drożdżowa zapleciona
Pyszności

01.03.2023 17:00, aktual.: 20.03.2024 10:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasza chałka drożdżowa totalnie zawróci Ci w głowie. I nie chodzi tu jedynie o jej wyjątkowy smak, ale genialne sploty!

Składniki:

  1. 300 ml mleko ciepłe
  2. 50 g masło roztopione
  3. 20 g świeże drożdże
  4. 50 g cukier
  5. 550 g mąka luksusowa typ 550
  6. 1/2 szkl. mleko
  7. 1 szt. żółtko

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą letnie mleko, cukier, świeże drożdże i roztopione masło.

Obraz

2. Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę.

Obraz

3. Umieść w misce i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Obraz

4. Podziel ciasto na 8 równych części.

Obraz

5. Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).

Obraz

6. Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz