Genialna chałka drożdżowa zapleciona

Nasza chałka drożdżowa totalnie zawróci Ci w głowie. I nie chodzi tu jedynie o jej wyjątkowy smak, ale genialne sploty!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 300 ml mleko ciepłe
  2. 50 g masło roztopione
  3. 20 g świeże drożdże
  4. 50 g cukier
  5. 550 g mąka luksusowa typ 550
  6. 1/2 szkl. mleko
  7. 1 szt. żółtko

Sposób przygotowania:

1. Połącz ze sobą letnie mleko, cukier, świeże drożdże i roztopione masło.

Obrazek

2. Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę.

Obrazek

3. Umieść w misce i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Obrazek

4. Podziel ciasto na 8 równych części.

Obrazek

5. Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).

Obrazek

6. Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej