Tomasz Strzelczyk robi surówkę z młodej kapusty w trzy minuty. Chrupie aż miło i jest przepyszna

Szukasz szybkiego i pysznego sposobu na wykorzystanie młodej kapusty? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie! Tomasz Strzelczyk, znany kucharz, zdradza swój sekret na błyskawiczną surówkę, która zachwyci cię świeżością i smakiem. Wystarczy kilka prostych składników i 3 minuty twojego czasu, a na stole zagości prawdziwa uczta dla podniebienia!

Tomasz Strzelczyk robi surówkę z młodej w trzy minuty. Chrupie aż miło i jest przepysznaTomasz Strzelczyk robi surówkę z młodej w trzy minuty. Chrupie aż miło i jest przepyszna
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Witaj w kulinarnym świecie Tomasza Strzelczyka, gdzie nawet najzwyklejsze dania nabierają wyjątkowego smaku i szybkości wykonania. Dziś poznasz jego niezawodny przepis na surówkę z młodej kapusty, która zaskoczy cię swoją chrupkością i doskonałym smakiem. Gotowy na kulinarne odkrycia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Szybka i łatwa surówka z młodej kapusty - idealna na każdy obiad

Młoda kapusta to sezonowy warzywo, bogate w witaminy i minerały, które idealnie sprawdza się do przygotowania pysznych i zdrowych potraw. Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu, który doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs, a także znakomicie sprawdzi się podczas grillowania.

Tomasz Strzelczyk proponuje nam przepis na surówkę z młodej kapusty, która jest nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczna. Wykonanie jej zajmie ci zaledwie 3 minuty, a efekt z pewnością zachwyci twoich bliskich.

Składniki na surówkę z młodej kapusty:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 młode marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula.

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 20 g octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka listków mięty,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty w 3 minuty?

  1. Kapustę poszatkuj i przełóż do dużej miski.
  2. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w piórka. Dodaj je do kapusty.
  3. W misce zetrzyj czosnek na tarce o małych oczkach. Dodaj jogurt, majonez, ocet, miód, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  4. Posiekaj natkę pietruszki i miętę. Dodaj je do surówki.
  5. Zalej surówkę sosem i dokładnie wymieszaj.

Gotowe! Twoja pyszna i chrupiąca surówka z młodej kapusty jest już gotowa do podania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z młodej kapusty w 3 min / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki