Kup koszyk truskawek i zrób ten dżem. Nutella odejdzie w zapomnienie

Domowe przetwory to prawdziwy skarb zamknięty w słoiczkach. Gdy tylko na rynku pojawiają się soczyste, polskie truskawki, to zabieram się za uzupełnienie półki z dżemami w mojej spiżarce. Nie może wtedy zabraknąć pysznego dżemu z czekoladą. Aż ciężko powstrzymać się od wyjadania prosto ze słoiczka.

Dżem truskawkowy z czekoladą  -  PysznościDżem truskawkowy z czekoladą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz
Ewa Malinowska

Truskawki i czekolada to połączenie po prostu idealne. Nic więc dziwnego, że sprawdzają się również w formie dżemu. Wystarczy posmarować nimi tosty, naleśniki lub gofry i nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Ten przepis to must have corocznej akcji "wekowanie" w moim domu. Ile słoiczków bym nie zrobiła, wszystkie znikają w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka produktów i w mgnieniu oka na stole pojawia się różowy makaron. Każdy się nim zachwyca

Dżem truskawkowy z czekoladą

Przełom maja i czerwca to czas, gdy kobiałki wypełniają się pysznymi owocami. Truskawki trafiają nie tylko do deserów, ale również słoiczków. Domowy dżem truskawkowy z czekoladą to idealny sposób na zachowanie letniego smaku truskawek i wzbogacenie go o wyrazistą nutę czekolady. Możesz użyć mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady - w zależności od preferencji. Ja najchętniej wybieram czekoladę gorzką, która dodaje głębi smaku i podkręca słodkie owoce.

Dżem truskawkowy.
Dżem truskawkowy. © Pixabay

Dżem truskawkowy z czekoladą to coś więcej niż tylko owocowy przetwór w słoiku - to pyszny deser, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Szybko zastąpi uwielbianą Nutellę i stanie się najlepszym dodatkiem do naleśników.

Składniki:

  • 900 g truskawek,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 1 opakowanie żelfixu,
  • 350 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i osusz. Usuń szypułki.
  2. Włóż owoce do dużego garnka z grubym dnem. Dodaj żelfix i wymieszaj.
  3. Zagotuj całość, mieszając zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło.
  4. Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Nie zapominaj o mieszaniu.
  5. Czekoladę posiekaj drobno i dorzuć do truskawek.
  6. Gdy czekolada się roztopi, przelej dżem do czystych, wyparzonych słoiczków.
  7. Szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Gotowy dżem truskawkowy z czekoladą przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟