Kompot i ciasto to nie wszystko. Biorę rabarbar i robię zupę na ciepłe dni

Kwaśno-słodki smak sprawia, że różowe łodygi, pochodzącej z Azji rośliny świetnie sprawdzają się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych specjałach. Co, oprócz kompotu czy ciasta, można przyrządzić z rabarbaru? Pomysłów nie brakuje.

rabarbarrabarbar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grillowany rabarbar

Rabarbar świetnie znosi obróbkę termiczną, podczas której uwalnia pełnię smaków i aromatów.

Grillowanie tego produktu jest bardzo proste. Kilka łodyg kroimy na mniejsze kawałki, polewamy octem balsamicznym, posypujemy cukrem, szczyptą soli i pieprzu, a następnie umieszczamy na ruszcie. Po paru minutach mamy już pyszny dodatek do mięs, np. wątróbki cielęcej, której smak świetnie komponuje się ze słodyczą i kwaśnością rabarbaru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Chutney z rabarbaru

Pyszny dodatek do mięs, zarówno zimnych wędlin, jak i ciepłych – kotleta schabowego lub smażonej polędwiczki wieprzowej. Rabarbarowy chutney znakomicie komponuje się z grillowanym drobiem i rybami, zwłaszcza białymi. Wzbogaci też deskę serów.

W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie drobno posiekaną czerwoną cebulę i czosnek (2 ząbki) oraz starty imbir (łyżka). Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar (około kilograma), wymoczone wcześniej rodzynki (100 g) i taką samą ilość suszonej żurawiny. Dosypujemy niepełną szklankę cukru (najlepiej trzcinowego lub jeszcze lepiej Muscovado), dolewamy po pół szklanki wody i octu (winnego, balsamicznego lub jabłkowego). Na koniec wsypujemy przyprawy: sól (2 łyżeczki), świeżo zmielony pieprz (łyżeczka), pieprz kajeński, mielone goździki i kolendrę (szczypta). Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 1-1,5 godz. Co pewien czas mieszamy. Gdy rabarbar się rozpadnie, a masa zgęstnieje, chutney jest gotowy.

Chłodnik z rabarbaru

Szukasz pomysłu na delikatny obiad lub kolację w ciepły dzień? Przygotuj chłodnik o urzekającym, odświeżającym smaku…

Rabarbar (kilogram) kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem (można go zastąpić miodem lub syropem klonowym), podsmażamy na patelni, a później zalewamy wodą (ok. 400 ml) i dusimy aż do miękkości. Przecieramy przez sito, w razie potrzeby dosładzamy i doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki oraz szczyptą cynamonu. Chłodzimy w lodówce przez minimum dwie godziny. Podajemy z kleksem słodkiej śmietany lub gałką lodów śmietankowych. Rabarbarowy chłodnik świetnie smakuje także z groszkiem ptysiowym.

Sałatka z rabarbarem

Ze względu na wysoką zawartość szczawianów zaleca się, by rabarbar jeść po obróbce termicznej. Jednak w niewielkich ilościach można go wykorzystać również na surowo, choćby jako dodatek do sałatki.

Zadanie nie jest skomplikowane. Łodygi rabarbaru kroimy na drobną kostkę, po czym mieszamy z roszponką, pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, startą na grubych oczkach rzodkiewką i czarną rzepą, po czym polewamy prostym dressingiem z oliwy, octu balsamicznego i soku cytrynowego. Sałatkę możemy też wzbogacić kuskusem albo niepaloną kaszą gryczaną.

Sos rabarbarowy

Znakomicie wzbogaci smak grillowanej piersi z kurczaka, smażonego sznycla cielęcego albo upieczonego pstrąga. Jak przygotować pyszny sos na bazie rabarbaru?

rabarbar
rabarbar © Adobe Stock

Warzywo (2-3 duże łodygi) pozbawiamy włókien, kroimy w dość drobną kostkę, po czym podsmażamy przez kilka minut na patelni (bez tłuszczu). Następnie dodajemy cukier (1-2 łyżki), sok wyciśnięty z cytryny, garść suszonej żurawiny i szczyptę sproszkowanego imbiru. Dusimy na małym ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2-3 łyżeczki ostrej musztardy i blendujemy na gładką masę.

Rabarbarowy fool

Jeden z ulubionych deserów mieszkańców Wysp Brytyjskich, który na pewno zachwyci również podniebienia polskich łasuchów.

Pokrojony na dość grube plasterki dojrzały rabarbar zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dusimy do miękkości (w niektórych przepisach jest pieczony w piekarniku). Później masę odsączamy, a uzyskany sok podgotowujemy, aż do zgęstnienia. Rabarbarową pulpę miksujemy. Wystudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do pucharków, a następnie powoli dodajemy sok i mus, by uzyskać marmurkowy efekt.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy