PrzepisDeseryGdy podałam gościom zupę z rabarbaru, od razu złapali za telefony. Nie znali tego przepisu

Gdy podałam gościom zupę z rabarbaru, od razu złapali za telefony. Nie znali tego przepisu

Prosta zupa z rabarbaru.
Prosta zupa z rabarbaru.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Silvia Bogdanski

11.05.2024 11:53, aktual.: 11.05.2024 13:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa owocowa to smak dorastania w czasach PRL-u. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jadało się je przez całe lato. Dziś nie cieszą się już taką popularnością. Chcesz wrócić do smaku dzieciństwa? Przygotuj prostą zupę z rabarbaru. Smakuje niczym wykwintny deser.

Słodka i zarazem kwaśna. Delikatnie cierpka i niezwykle kojąca. Zupa z rabarbaru to smak dzieciństwa. Przygotowywały ją nasze mamy i babcie. Chciałbyś na chwilę przenieść się do przeszłości? Skorzystaj z sezonu na rabarbar i przygotuj prostą zupę rabarbarową z trzech składników. Prościej się już nie da.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z rabarbaru, czyli sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa

Ulubiona piosenka, zapach świeżo zmielonej kawy czy smak świeżego mleka — wspomnienia to piękna rzecz. To zasługa zmysłów, które pozwalają doświadczać otaczającego nas świata. Pajda chleba z masłem czy świeże mleko może przenieść nas w czasy beztroskiego dzieciństwa. Smak ma niezwykłą moc. Jednym z takich sentymentalnych dań jest zupa z rabarbaru. W czasach PRL-u serwowano ją przez cały sezon. Dodawano do niej kluski, śmietanę albo odrobinę twarogu.

Zupa z rabarbaru przypomina bardziej deser niż pełnoprawny obiad. A gdyby tak nieco unowocześnić jej wersję? Wystarczy, że dodasz do niej ekstraktu z wanilii i laskę cynamonu, a całość zwieńczysz gałką lodów lub słodkim kremem mascarpone. Kwaśny rabarbar doskonale komponuje się ze słodkim kremem i lodami. To dekadencka wersja popularnej zupy, która zasmakuje każdemu.

Zupa z rabarbaru — przepis

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie: mascarpone, lody waniliowe.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  2. Wrzuć go garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj 2/3 szklanki cukru.
  3. Całość gotuj przez 30-35 minut aż rabarbar zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj ekstrakt z wanilii i cynamon.
  4. Przecedź zupę przez sito, aby pozbyć się włókien. Możesz też ją zblendować na gładki krem.
  5. Mascarpone wymieszaj z cukrem.
  6. Podawaj z gałką lodów i słodkim kremem mascarpone.

Porady:

  1. Niezjedzone resztki zupy możesz rozcieńczyć z wodą. W ten sposób otrzymasz aromatyczny kompot z rabarbaru.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także