Gdy podałam gościom zupę z rabarbaru, od razu złapali za telefony. Nie znali tego przepisu
Zupa owocowa to smak dorastania w czasach PRL-u. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jadało się je przez całe lato. Dziś nie cieszą się już taką popularnością. Chcesz wrócić do smaku dzieciństwa? Przygotuj prostą zupę z rabarbaru. Smakuje niczym wykwintny deser.
11.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 13:32
Słodka i zarazem kwaśna. Delikatnie cierpka i niezwykle kojąca. Zupa z rabarbaru to smak dzieciństwa. Przygotowywały ją nasze mamy i babcie. Chciałbyś na chwilę przenieść się do przeszłości? Skorzystaj z sezonu na rabarbar i przygotuj prostą zupę rabarbarową z trzech składników. Prościej się już nie da.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z rabarbaru, czyli sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa
Ulubiona piosenka, zapach świeżo zmielonej kawy czy smak świeżego mleka — wspomnienia to piękna rzecz. To zasługa zmysłów, które pozwalają doświadczać otaczającego nas świata. Pajda chleba z masłem czy świeże mleko może przenieść nas w czasy beztroskiego dzieciństwa. Smak ma niezwykłą moc. Jednym z takich sentymentalnych dań jesttarget="_blank"> zupa z rabarbaru. W czasach PRL-u serwowano ją przez cały sezon. Dodawano do niej kluski, śmietanę albo odrobinę twarogu.
Zupa z rabarbaru przypomina bardziej deser niż pełnoprawny obiad. A gdyby tak nieco unowocześnić jej wersję? Wystarczy, że dodasz do niej ekstraktu z wanilii i laskę cynamonu, a całość zwieńczysz gałką lodów lub słodkim kremem mascarpone. Kwaśny rabarbar doskonale komponuje się ze słodkim kremem i lodami. To dekadencka wersja popularnej zupy, która zasmakuje każdemu.
Zupa z rabarbaru — przepis
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
- szklanka cukru,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie: mascarpone, lody waniliowe.
Przygotowanie:
- Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
- Wrzuć go garnka i zalej dwoma litrami wody. Dodaj 2/3 szklanki cukru.
- Całość gotuj przez 30-35 minut aż rabarbar zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj ekstrakt z wanilii i cynamon.
- Przecedź zupę przez sito, aby pozbyć się włókien. Możesz też ją zblendować na gładki krem.
- Mascarpone wymieszaj z cukrem.
- Podawaj z gałką lodów i słodkim kremem mascarpone.
Porady:
- Niezjedzone resztki zupy możesz rozcieńczyć z wodą. W ten sposób otrzymasz aromatyczny kompot z rabarbaru.