PrzepisSernik na zimnoNie znalazłam łatwiejszego przepisu na sernik. Jest kremowy i bajecznie smakuje

Nie znalazłam łatwiejszego przepisu na sernik. Jest kremowy i bajecznie smakuje

Sernik na zimno
Sernik na zimno
Źródło zdjęć: © Pixabay
06.05.2024 09:52, aktualizacja: 06.05.2024 10:12

Zamiast klasycznego deseru na zimno z serków homogenizowanych zrób tym razem coś nie bardziej pracochłonnego, za to pozostawiającego gości z rozdziawionymi z wrażenia ustami. Kremowość tego sernika to jedno. Ale ten smak.

Trudno oprzeć się deserom na zimno, ale ten sernik to coś więcej. Dzięki temu, że w serowej masie uwzględniony jest dodatek serka mascarpone, całość wchodzi na wyższy poziom. To niby nic, ale diametralnie zmienia konsystencję deseru. Sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty sernik na zimno. Idealny na każdą okazję

Na spotkanie w plenerze, weekend wśród znajomych czy imprezę urodzinową - to ciasto pasuje do każdej okazji. Uwielbiamy przecież serniki i w jakiej by nie wystąpiły wariacji, ze stołu znikają jako pierwsze. Podobnie będzie z tym kremowym sernikiem na zimno. Plus jest taki, że deser ten przygotuje nawet laik.

Sernik na zimno przygotuj najlepiej dzień wcześniej, a udekoruj tuż przed podaniem. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce: borówki, maliny czy truskawki. Możesz wypróbować też brzoskwiń, kiwi czy banana. Im więcej będzie się działo na górze, tym lepiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wierzch przyozdobić czekoladowymi wiórkami lub kawałkami ciastek czy batoników. Wybór należy do ciebie.

Sernik na zimno możesz udekorować dowolnie
Sernik na zimno możesz udekorować dowolnie © Pixabay

Sernik na zimno z mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 250 g mascarpone,
  • 500 g sera z wiaderka,
  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki (winogronowej, gruszkowej, cytrynowej),
  • 200 g herbatników,
  • świeże owoce na wierzch lub starta czekolada.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokrusz na proszek, np. za pomocą blendera.
  2. Masło delikatnie podgrzej, by się rozpuściło, a następnie zalej nim zmielone herbatniki. Wymieszaj i wyłóż przygotowaną masą spód tortownicy (wcześniej pokryj ją papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki.
  3. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
  4. Mascarpone i twaróg z wiaderka wymieszaj, do masy dodaj przestudzoną galaretkę. Wymieszaj ponownie.
  5. Gotową masę serową przełóż do tortownicy. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  6. Kiedy ciasto stężeje, udekoruj je świeżymi owocami lub np. startą czekoladą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także