Nie znalazłam łatwiejszego przepisu na sernik. Jest kremowy i bajecznie smakuje

Zamiast klasycznego deseru na zimno z serków homogenizowanych zrób tym razem coś nie bardziej pracochłonnego, za to pozostawiającego gości z rozdziawionymi z wrażenia ustami. Kremowość tego sernika to jedno. Ale ten smak.

Sernik na zimnoSernik na zimno
Źródło zdjęć: © Pixabay

Trudno oprzeć się deserom na zimno, ale ten sernik to coś więcej. Dzięki temu, że w serowej masie uwzględniony jest dodatek serka mascarpone, całość wchodzi na wyższy poziom. To niby nic, ale diametralnie zmienia konsystencję deseru. Sprawdź ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tą zupą zajadałam się co roku u babci na wakacjach. Mogłam jeść ją bez końca

Prosty sernik na zimno. Idealny na każdą okazję

Na spotkanie w plenerze, weekend wśród znajomych czy imprezę urodzinową - to ciasto pasuje do każdej okazji. Uwielbiamy przecież serniki i w jakiej by nie wystąpiły wariacji, ze stołu znikają jako pierwsze. Podobnie będzie z tym kremowym sernikiem na zimno. Plus jest taki, że deser ten przygotuje nawet laik.

Sernik na zimno przygotuj najlepiej dzień wcześniej, a udekoruj tuż przed podaniem. Najlepiej sprawdzą się świeże owoce: borówki, maliny czy truskawki. Możesz wypróbować też brzoskwiń, kiwi czy banana. Im więcej będzie się działo na górze, tym lepiej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wierzch przyozdobić czekoladowymi wiórkami lub kawałkami ciastek czy batoników. Wybór należy do ciebie.

Sernik na zimno możesz udekorować dowolnie
Sernik na zimno możesz udekorować dowolnie © Pixabay

Sernik na zimno z mascarpone. Przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 250 g mascarpone,
  • 500 g sera z wiaderka,
  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki (winogronowej, gruszkowej, cytrynowej),
  • 200 g herbatników,
  • świeże owoce na wierzch lub starta czekolada.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki pokrusz na proszek, np. za pomocą blendera.
  2. Masło delikatnie podgrzej, by się rozpuściło, a następnie zalej nim zmielone herbatniki. Wymieszaj i wyłóż przygotowaną masą spód tortownicy (wcześniej pokryj ją papierem do pieczenia). Odstaw do lodówki.
  3. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody. Odstaw galaretkę do ostygnięcia.
  4. Mascarpone i twaróg z wiaderka wymieszaj, do masy dodaj przestudzoną galaretkę. Wymieszaj ponownie.
  5. Gotową masę serową przełóż do tortownicy. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  6. Kiedy ciasto stężeje, udekoruj je świeżymi owocami lub np. startą czekoladą.
Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟