Wrzucam kilka składników i zalewam. W parę chwil mam obiad dla całej rodziny
Chodzi oczywiści o zapiekankę. Przepisów na takie potrawy z piekarnika jest mnóstwo, ale ten szczególnie przyda się w sezonie grillowym. Komu nie zdarzyło się kupić za dużo kiełbasy? A właśnie ten składnik jest tu kluczowy.
08.05.2024 | aktual.: 08.05.2024 14:36
Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na zapiekankę. Takie danie niejednokrotnie ratuje sytuację, gdy brakuje czasu na gotowanie. Dodatkowa zaleta? Jest ekonomiczne i w typie zero waste, bo można wykorzystać zalegające w lodówce resztki.
Będzie ekonomicznie
Trudno sobie wyobrazić bez niej sezon grillowy. Po kiełbasę wiosną i latem sięgają nawet ci, którzy jesienią i zimą o niej zapominają. Dlatego gdy urządzamy biesiadę za znajomymi czy rodziną staramy się kupić kiełbasę dobrej jakości i w takiej ilości, by dla nikogo nie zabrakło. I tu zdarza się nam przesadzić. I wtedy właśnie przyda się przepis na tą zapiekankę.
Nie czekaj, zapiekaj
Kiełbasa nie ma bardzo krótkiego terminu do spożycia. Gdy kupujemy ją luzem, jest bezpieczna w lodówce przez 5-7 dni. Jednak lepiej nie wyczekiwać do ostatniego dnia, tylko jeśli zostanie nam kiełbasa, na poniedziałek lub wtorek zaplanować zapiekankę. Trzeba jeszcze dokupić do niej pieczarki i żółty ser, bo pozostałe składniki z reguły mamy w kuchennej szafce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzą się rurki
Drugi ważny składnik tej zapiekanki to makaron. Nadaje się każdy, może z wyjątkiem bardzo drobnych. Jednak gdy trzeba go dokupić, polecam penne. Jest bardzo często wykorzystywany w daniach włoskich, ma kształt lekko ściętych rurek. Doskonale sprawdza się w zapiekankach. Trzeba go ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i pilnować czasu. Makaron do zapiekanki nie może być rozgotowany.
Przepis na zapiekankę z kiełbasą
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 400 g kiełbasy,
- 250 g pieczarek,
- 200 g żółtego, startego sera,
- cebula,
- szklanka passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- łyżka masła,
- olej do smażenia,
- kilka gałązek natki pietruszki lub bazylii.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na maśle podsmaż pokrojone pieczarki aż odparuje z nich wody, pod koniec dopraw je solą oraz pieprzem.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a potem dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Gdy się podsmaży dołóż przygotowane wcześniej pieczarki.
- Wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika. Kiełbasę z pieczarkami połącz z makaronem i połową starego sera.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem. Zapiekaj bez przykrycia w temperaturze 180 stopni C, użyj funkcji góra dół bez termoobiegu. Po ok. 20 minutach zapiekanka będzie gotowa, powinna być zarumieniona.
- Podawaj ją posypaną drobno pokrojoną natką lub bazylią.