Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Kiedy pogoda za oknem ma swoje kaprysy, a temperatura spada, do łask wracają zupy. Zamiast jednak znów gotować rosół czy ogórkową, postaw na sycącą zalewajkę, inspirowaną łódzkim klasykiem.
Jesień bez wątpienia kojarzy się z grzybobraniem, a chłodne dni sprawiają, że chętniej wracamy do rozgrzewających klasyków. Zalewajka z grzybami to idealne połączenie intensywnego, pełnego umami i nieco ziemistego smaku prawdziwków, podgrzybków i kurek z kwaśną nutą żuru. Grzyby dodają zupie głębi, bogactwa smaku i konsystencji, zamieniając prostą, wiejską potrawę w danie godne najlepszej restauracji.
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Zalewajka z grzybami
Zalewajka to tradycyjna, wiejska zupa. Największą popularnością cieszy się w centralnej Polsce, a łodzianie z dumą przypisują ją do swojego miasta. Była to potrawa chłopska, niezwykle prosta, tania i sycąca, oparta na łatwo dostępnych składnikach: ziemniakach i zakwasie (żurze). Nazwa wzięła się od czynności "zalewania" ugotowanych ziemniaków czystym żurem lub zakwasem na barszcz biały.
To podrasowany i wzbogacony przepis, który pokocha każdy miłośnik domowych smaków. Dodatek grzybów oraz wędzonego boczku czy kiełbasy wnoszą ją na nowy poziom. Po porcji takiej zupy nikt nie będzie domagał się dokładki.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 2 litry wody,
- 500 ml zakwasu na żur lub barszcz biały,
- 30-50 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków lub borowików).
- 100 g boczku,
- 100 g białej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na godzinę, aby namiękły.
- Po tym czasie wyjmij grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki, a wodę z namaczania zachowaj na później.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Przełóż do dużego garnka, wlej 2 litry wody oraz wodę z namaczania grzybów, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- W międzyczasie boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i wytop na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Cebulę posiekaj i wrzuć na patelnię z tłuszczem. Smaż do zeszklenia.
- Do gotujących się ziemniaków dodaj pokrojone grzyby.
- Następnie dodaj usmażony boczek i kiełbasę wraz z cebulą i wytopionym tłuszczem.
- Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj jeszcze przez około 5-10 minut.
- Żur lub barszcz biały dokładnie wymieszaj i wlej powoli do zupy, cały czas mieszając, aby się nie zważył. Doprowadź do ponownego wrzenia i zdejmij z ognia.
- Śmietanę zahartuj w oddzielnej miseczce, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy.
- Następnie wlej zahartowaną śmietanę do garnka i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw zupę solą i pieprzem. W razie potrzeby, jeśli jest zbyt kwaśna, można dodać odrobinę cukru.
Zalewajkę podawaj gorącą, najlepiej z kawałkiem świeżego, razowego chleba. Smacznego!