PrzepisZupyZupa z bani dziś zapomniana. Kiedyś przyrządzano ją w Łódzkiem każdej jesieni

Zupa z bani dziś zapomniana. Kiedyś przyrządzano ją w Łódzkiem każdej jesieni

Kuchnie regionalne w dużej mierze opierały się na tym, co dawała ziemia. Przygotowywane przez gospodynie potrawy ze znalezionych w ogródku warzyw był podstawą żywienia całej rodziny. Kiedy więc pojawiały się dorodne banie, oznaczało to wielki gar rozgrzewającej zupy. Jak znalazł na jesienną niepogodę i chłód na dworze.

Zupa bania - Pyszności
Zupa bania - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.10.2024 11:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na to danie z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sieradzkie gospodynie. Zupa z bani od lat gości na stołach, rozgrzewając jesienią po powrocie do domu. Jak na kuchnię regionalną przystało, jest prosto i tanio. Nie oznacza jednak, że brakuje w niej smaku - to pyszna potrawa, którą pokocha cała rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa bania - regionalny przysmak

Bania, czyli dynia, była niegdyś powszechnie uprawiana w Łódzkiem, stąd też wzięła się nazwa zupy. Dynia wykorzystywana była nie tylko do przygotowania obiadu, ale również jako pasza dla zwierząt.

Zupa z dyni
Zupa z dyni© Pexels

Zupa z bani była daniem pożywnym i sycącym, idealnym na jesienne i zimowe dni. Nie ma w niej popularnego mleczka kokosowego, bo dawniej nikt o tym nie słyszał. Kremowy, śmietankowy smak nadaje z kolei mleko, które na wsiach było dostępne i popularne. Zupę najczęściej podawano z kluskami lanymi, aby była bardziej sycąca.

Choć zupa z bani nie jest już tak popularna jak kiedyś, to wciąż można ją znaleźć na stołach w niektórych domach na ziemi sieradzkiej. To danie, które warto przywrócić do łask i docenić jego wyjątkowy smak i historię.

Składniki:

  • 1/4 dyni,
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki,
  • mąka,
  • woda,
  • mleko,
  • 1 jajko,
  • sól i cukier według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, usuń miąższ wraz z pestkami.
  2. Pokrojoną w drobną kostkę dynię włóż do garnka.
  3. Zalej dynię mieszanką wody i mleka w proporcji 1:1, tak aby płyn całkowicie zakrył warzywa. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż dynia stanie się miękka i łatwo będzie się rozpadać.
  4. Ugotowaną dynię rozgnieć dokładnie przy pomocy drewnianej tłuczki lub blendera, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęść ją niewielką ilością mąki.

Jak podać zupę z bani?

Aby była bardziej sycąca, warto dodać do niej kruszonki, czyli coś podobnego do lanych klusek. Do przygotowania kruszonek wystarczy mąka i woda. Mąkę przesiej do miski i stopniowo dodawaj wodę, mieszając, aż powstanie twarde ciasto. Następnie pokrusz je lub zetrzyj na tarce. Wrzuć kruszonki do gotującej się zupy. Smacznego!

Lane kluski
Lane kluski© YouTube | Środa Gotuje
przepiskulinarna stolica Polskizupa