Zupa z bani dziś zapomniana. Kiedyś przyrządzano ją w Łódzkiem każdej jesieni
Kuchnie regionalne w dużej mierze opierały się na tym, co dawała ziemia. Przygotowywane przez gospodynie potrawy ze znalezionych w ogródku warzyw był podstawą żywienia całej rodziny. Kiedy więc pojawiały się dorodne banie, oznaczało to wielki gar rozgrzewającej zupy. Jak znalazł na jesienną niepogodę i chłód na dworze.
09.10.2024 11:11
Przepis na to danie z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sieradzkie gospodynie. Zupa z bani od lat gości na stołach, rozgrzewając jesienią po powrocie do domu. Jak na kuchnię regionalną przystało, jest prosto i tanio. Nie oznacza jednak, że brakuje w niej smaku - to pyszna potrawa, którą pokocha cała rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa bania - regionalny przysmak
Bania, czyli dynia, była niegdyś powszechnie uprawiana w Łódzkiem, stąd też wzięła się nazwa zupy. Dynia wykorzystywana była nie tylko do przygotowania obiadu, ale również jako pasza dla zwierząt.
Zupa z bani była daniem pożywnym i sycącym, idealnym na jesienne i zimowe dni. Nie ma w niej popularnego mleczka kokosowego, bo dawniej nikt o tym nie słyszał. Kremowy, śmietankowy smak nadaje z kolei mleko, które na wsiach było dostępne i popularne. Zupę najczęściej podawano z kluskami lanymi, aby była bardziej sycąca.
Zobacz także
Choć zupa z bani nie jest już tak popularna jak kiedyś, to wciąż można ją znaleźć na stołach w niektórych domach na ziemi sieradzkiej. To danie, które warto przywrócić do łask i docenić jego wyjątkowy smak i historię.
Składniki:
- 1/4 dyni,
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki,
- mąka,
- woda,
- mleko,
- 1 jajko,
- sól i cukier według uznania.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, usuń miąższ wraz z pestkami.
- Pokrojoną w drobną kostkę dynię włóż do garnka.
- Zalej dynię mieszanką wody i mleka w proporcji 1:1, tak aby płyn całkowicie zakrył warzywa. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż dynia stanie się miękka i łatwo będzie się rozpadać.
- Ugotowaną dynię rozgnieć dokładnie przy pomocy drewnianej tłuczki lub blendera, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęść ją niewielką ilością mąki.
Jak podać zupę z bani?
Aby była bardziej sycąca, warto dodać do niej kruszonki, czyli coś podobnego do lanych klusek. Do przygotowania kruszonek wystarczy mąka i woda. Mąkę przesiej do miski i stopniowo dodawaj wodę, mieszając, aż powstanie twarde ciasto. Następnie pokrusz je lub zetrzyj na tarce. Wrzuć kruszonki do gotującej się zupy. Smacznego!