W starej książce kucharskiej znalazłam przepis na dynię. Lepszej nigdy nie jadłam

Jesienią dynie zalewają sklepy i targowiska, ale wiele osób nie wie, jak wykorzystać je w kuchni. Najpopularniejszym przepisem jest zupa krem, jednak warto postawić na zupełnie inną potrawę, idealną na sycący obiad.

Zapiekanka z dyniąZapiekanka z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że popularność dyni dopiero teraz przybiera na sile, ale przepisy z wykorzystaniem tego warzywa znaleźć można również w innych książkach kucharskich. Na półce u mojej babci znalazłam "Kuchnię polską" Stanisława Bergera wydaną w 1988 roku. Wertując kartki, natrafiłam na przepis z wykorzystaniem dyni. Skąpana w sosie pomidorowym i posypana żółtym serem zamienia się w pyszną zapiekankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Siła tkwi w prostocie, bo lista składników potrzebnych do przygotowania tej zapiekanki jest bardzo krótka. Na dodatek całość robi się błyskawicznie. Wykorzystać tutaj można domowy sos pomidorowy, na przykład taki ze słoika. Jeśli jednak w spiżarce nie masz takich zapasów, równie dobrze może być to passata pomidorowa. Do tego dynia, ser, przyprawy i wegetariański obiad gotowy.

Dynia
Dynia © Adobe Stock

Dynię doprawić możesz ulubionymi ziołami, na przykład tymiankiem, rozmarynem czy oregano. Sprawdzi się również dodatek curry lub papryczki chilli, które podkręcą całe danie.

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 350 ml passaty pomidorowej,
  • 30 g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię opłucz i obierz ze skórki.
  2. Usuń pestki pokrój w średniej wielkości kostkę.
  3. Przełóż do żaroodpornego naczynia, skropl wodą, posyp przyprawami.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut, aż będzie miękka.
  5. Podpieczoną dynię zalej sosem pomidorowym lub passatą.
  6. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zarumieni.

Zapiekanka dyniowa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem