PrzepisZapiekankiW starej książce kucharskiej znalazłam przepis na dynię. Lepszej nigdy nie jadłam

W starej książce kucharskiej znalazłam przepis na dynię. Lepszej nigdy nie jadłam

Zapiekanka z dynią
Zapiekanka z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności

09.10.2024 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesienią dynie zalewają sklepy i targowiska, ale wiele osób nie wie, jak wykorzystać je w kuchni. Najpopularniejszym przepisem jest zupa krem, jednak warto postawić na zupełnie inną potrawę, idealną na sycący obiad.

Mogłoby się wydawać, że popularność dyni dopiero teraz przybiera na sile, ale przepisy z wykorzystaniem tego warzywa znaleźć można również w innych książkach kucharskich. Na półce u mojej babci znalazłam "Kuchnię polską" Stanisława Bergera wydaną w 1988 roku. Wertując kartki, natrafiłam na przepis z wykorzystaniem dyni. Skąpana w sosie pomidorowym i posypana żółtym serem zamienia się w pyszną zapiekankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Siła tkwi w prostocie, bo lista składników potrzebnych do przygotowania tej zapiekanki jest bardzo krótka. Na dodatek całość robi się błyskawicznie. Wykorzystać tutaj można domowy sos pomidorowy, na przykład taki ze słoika. Jeśli jednak w spiżarce nie masz takich zapasów, równie dobrze może być to passata pomidorowa. Do tego dynia, ser, przyprawy i wegetariański obiad gotowy.

Dynia
Dynia© Adobe Stock

Dynię doprawić możesz ulubionymi ziołami, na przykład tymiankiem, rozmarynem czy oregano. Sprawdzi się również dodatek curry lub papryczki chilli, które podkręcą całe danie.

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 350 ml passaty pomidorowej,
  • 30 g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz i ulubione zioła do smaku,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię opłucz i obierz ze skórki.
  2. Usuń pestki pokrój w średniej wielkości kostkę.
  3. Przełóż do żaroodpornego naczynia, skropl wodą, posyp przyprawami.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut, aż będzie miękka.
  5. Podpieczoną dynię zalej sosem pomidorowym lub passatą.
  6. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zarumieni.

Zapiekanka dyniowa jest już gotowa. Smacznego!

przepisobiad bez mięsazapiekanka