W starej książce kucharskiej znalazłam przepis na dynię. Lepszej nigdy nie jadłam
Jesienią dynie zalewają sklepy i targowiska, ale wiele osób nie wie, jak wykorzystać je w kuchni. Najpopularniejszym przepisem jest zupa krem, jednak warto postawić na zupełnie inną potrawę, idealną na sycący obiad.
09.10.2024 09:52
Mogłoby się wydawać, że popularność dyni dopiero teraz przybiera na sile, ale przepisy z wykorzystaniem tego warzywa znaleźć można również w innych książkach kucharskich. Na półce u mojej babci znalazłam "Kuchnię polską" Stanisława Bergera wydaną w 1988 roku. Wertując kartki, natrafiłam na przepis z wykorzystaniem dyni. Skąpana w sosie pomidorowym i posypana żółtym serem zamienia się w pyszną zapiekankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Siła tkwi w prostocie, bo lista składników potrzebnych do przygotowania tej zapiekanki jest bardzo krótka. Na dodatek całość robi się błyskawicznie. Wykorzystać tutaj można domowy sos pomidorowy, na przykład taki ze słoika. Jeśli jednak w spiżarce nie masz takich zapasów, równie dobrze może być to passata pomidorowa. Do tego dynia, ser, przyprawy i wegetariański obiad gotowy.
Dynię doprawić możesz ulubionymi ziołami, na przykład tymiankiem, rozmarynem czy oregano. Sprawdzi się również dodatek curry lub papryczki chilli, które podkręcą całe danie.
Składniki:
- 1,2 kg dyni
- 350 ml passaty pomidorowej,
- 30 g startego sera żółtego,
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku,
- olej lub oliwa.
Sposób przygotowania:
- Dynię opłucz i obierz ze skórki.
- Usuń pestki pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia, skropl wodą, posyp przyprawami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 10 minut, aż będzie miękka.
- Podpieczoną dynię zalej sosem pomidorowym lub passatą.
- Posyp startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zarumieni.
Zapiekanka dyniowa jest już gotowa. Smacznego!