Ten jesienny koktajl czyści jelita jak miotełka i wzmacnia organizm. W dodatku świetnie smakuje

Doskonale smakuje oraz świetnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Skomponowany jest z wszystkiego, co najlepsze. Na liście składników oczyszczającego jesiennego koktajlu znajdziemy m.in. kefir, płatki owsiane, siemię lniane i purée z dyni. Koniecznie wypróbuj.

Jesienny koktajl oczyszczająco-wzmacniający Jesienny koktajl oczyszczająco-wzmacniający
Źródło zdjęć: © Canva | Africa images

Osoby, które nie przepadają za jedzeniem śniadań, mogą wypić szklankę tego koktajlu przed wyjściem z domu, by wzmocnić organizm i pobudzić metabolizm. Można też podać go na drugie śniadanie lub podwieczorek, a także cieszyć się nim po obiedzie, w ramach deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Koktajl na jesień. Dobry na odporność i jelita

Jesienny rozgrzewający koktajl to mieszanka składników, które zadbają o dobrostan naszych jelit i wzmocnią organizm. Kompozycja składa się z m.in. kefiru, który korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego, wspiera regulowanie rytmu wypróżnień, redukuje wzdęcia i wspomaga motorykę jelit. Warto dodać, że regularne spożywanie kefiru pomaga zrównoważyć florę bakteryjną w jelitach, co przekłada się zarówno na funkcje trawienne jak i odporność całego organizmu.

Obowiązkowym składnikiem jesiennego koktajlu jest również dynia - warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie jesienne menu. Dynia, za sprawą błonnika pokarmowego, zapobiega zaparciom oraz obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z kolei siemię lniane zmniejsza istniejące stany zapalne w organizmie oraz reguluje perystaltykę jelit. Pamiętaj jednak, że najlepiej przyswaja się siemię lniane zmielone. Nie kupuj jednak gotowego, zmielonego już siemienia lnianego, a zmiel ziarna tuż przed spożyciem.

Jesienny koktajl wzmocni i usprawni pracę jelit
Jesienny koktajl wzmocni i usprawni pracę jelit © Canva | Mizina

Jesienny koktajl z dyni i kefiru. Przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 ml kefiru,
  • pół szklanki purée z dyni,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki płatków owsianych, 
  • 1 łyżka siemienia lnianego (zmielonego),
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie odrobina wody.

Przygotowanie: składniki zblenduj na gładką masę, jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco wody.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat