Nie woda czy mleko. Wymocz suszone grzyby w tym płynie, a mocno się zdziwisz, jak mogą być pyszne i miękkie

Chociaż kusiło, aby od razu po grzybobraniu rozkoszować się pysznymi potrawami z darami lasu, na szczęście udało mi się zachować trochę zapasów na później. Suszone borowiki i podgrzybki mają teraz okazję zabłysnąć w wigilijnych potrawach. Wrzucę odrobinę do barszczu, dodam do kapusty, a z reszty przygotuję aromatyczny farsz do pierogów. Zanim jednak na całego rozpalę palniki, obudzę grzyby z jesiennego snu.

Grzyby moczone w bulionie są wręcz aksamitne w smakuGrzyby moczone w bulionie są wręcz aksamitne w smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sposobów na moczenie grzybów jest wiele, ale i tak najczęściej wybieramy ten najprostszy. Wiele osób po prostu zalewa je wodą. Jednak w przypadku dań na Wigilię warto nieco wyjść poza schemat. Dodatek cebuli? Liście laurowe? Można wrzucić, ale tym, co nie tylko zmiękcza grzyby, ale nadaje im także delikatnego finiszu, jest dobry warzywny bulion.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Zdrowy bulion w kostce zawsze pod ręką

Oczywiście możesz ugotować bulion na włoszczyźnie. Z części przygotować zupę, a część odlać do zalania suszonych grzybów. Jednak prostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po domową kostkę rosołową z zamrażalnika. Ten pełen smaku dodatek przygotujesz z pieczonych warzyw i świeżych ziół. Kostkę wystarczy zalać gorącą wodę i wywar do moczenia grzybów masz już gotowy.

Jak nie należy moczyć grzybów?

Zalewając grzyby bulionem zwróć uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim sprawdź, czy grzyby są czyste. Jeśli mają piasek, delikatnie usuń zabrudzenia przy pomocy szczoteczki. Kolejną sprawą, jest temperatura wywaru do moczenia grzybów –powinien być ciepły, ale nie może być gorący. Zbyt wysoka temperatura zabije ich naturalny aromat. Uważaj także na ilość. Bulion ma tylko przykrywać kapelusze. Jeśli będzie go za dużo, przejmie od nich cały smak, a takie jałowe grzyby zupełnie nie sprawdzą się w farszu do pierogów wigilijnych.

Bulion do moczenia grzybów – rozwiązanie 2 w 1

Moczenie grzybów w bulionie ma też dodatkową zaletę. W ten sposób masz już gotową bazę do przygotowania zupy grzybowej lub sosu do krokietów. Bulion grzybowy możesz dodać nie tylko do dań wigilijnych, ale także do mięsnych potraw – pieczonego schabu lub bigosu staropolskiego.

Alternatywne płyny do moczenia grzybów

Aromat grzybów suszonych można wzbogacić jeszcze bardziej. Jeśli zależy ci na głębszym smaku, warto zastanowić się nad wykorzystaniem sosu sojowego lub mleka kokosowego. Sos sojowy dodaje charakterystycznego smaku umami, a odrobina mleka kokosowego nadaje grzybom subtelnej słodyczy i kremowej konsystencji. Ten dodatek świetnie sprawdza się w daniach azjatyckich oraz jako baza do wegańskich sosów i zup.

Z klasycznych rozwiązań warto dodać 2 ćwiartki cebuli, która usuwa ewentualną goryczką lub 2-3 liście laurowe, które podkręcają aromat grzybów. Ważne jest, by zachować umiar w ilości składników. Nie powinny one zdominować ich naturalnego smaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"