WAŻNE
TERAZ

Policja pokazała wizerunki dywersantów

Pierogi wigilijne mogą mieć różne farsze. Ważne, aby nie zawierały jednego składnika

Idealne ciasto na pierogi wigilijne powinno być miękkie i delikatne. Nie może przytłaczać smakiem tego, co najważniejsze, czyli farszu z grzybami leśnymi, kapustą, pieczarkami, suszoną śliwką lub śledziem. Na szczęście już wiem, jaki składnik psuje delikatną strukturę ciasta.

Pierogi to podstawa wigilijnej kolacjiPierogi to podstawa wigilijnej kolacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Anna Galuhn

Pomysłów na nadzienie do pierogów wigilijnych jest wiele. Różnią się one w zależności od regionu. Największa popularnością w Polsce cieszą się pierogi z kapustą i grzybami, ale w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Jedni dodają więcej przypraw, inni korzennych aromatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Jaki farsz do pierogów wigilijnych?

Pierogi wigilijne w Polsce najczęściej pojawiają się w trzech wersjach – z kapustą i grzybami, z samą kapustą lub samymi grzybami. Mogą to być grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulką.

W niektórych domach na wschodzie kraju można posmakować pierogów ze śledziem lub z kaszą gryczaną. Czasem miesza się z kaszą pieczarki lub siemię lniane. Na Kurpiach wielokrotnie miałam okazję rozkoszować się smakiem pierogów na słodko z makiem i bakaliami.

Ostatnio w Małopolsce odkryłam nowy przepis na pierogi z suszonymi śliwkami. Moczone z przyprawami korzennymi, doskonale uzupełniały świąteczny klimat. Myślę, że świetnie smakowałyby z sosem waniliowym, podawanym na ciepło.

Z czym nie robić ciasta na pierogi?

Podstawą wszystkich pierogów wigilijnych jest ciasto. Robiłam je wielokrotnie i wiem, że najlepsze wychodzi z mąki i wrzątku. Do ciasta dodaję tylko szczyptę soli i odrobinę maślanki, czasem łyżkę stopionego masła, aby pierogi były bardziej elastyczne i łatwiejsze w lepieniu. Jednak nigdy nie dodaję jajka. Dlaczego?

Jajko sprawia, że ciasto na pierogi jest bardziej zwarte i spójne. Pozornie to dobra cecha, ale w praktyce okazuje się, że trudno jest je rozwałkować na cienkie placki. W konsekwencji pierogi są grubsze, a po ugotowaniu ciasto staje się twarde.

Dodatkowym atutem pierogów bez jajka jest to, że są odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej.

Kiedy lepić pierogi na wigilię?

Najlepiej nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Jeśli nie musisz przewozić pierogów, może zrobić je kilka dni wcześniej i zamrozić. Aby były miękkie po rozmrożeniu, warto je wcześniej zblanszować, to znaczy wrzucić dosłownie na 30 sekund do wrzątku, a następnie ostudzić.

Żeby nie posklejały się w zamrażalniku, przestudzone pierogi ułóż płasko na tacy. Po 2-3 godzinach możesz je przełożyć do szczelnych woreczków.

Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀