PoradyDodaj go do pierogów zamiast jajek. Ciasto będzie elastyczne, miękkie i gładkie

Dodaj go do pierogów zamiast jajek. Ciasto będzie elastyczne, miękkie i gładkie

Ciasto na pierogi - Pyszności, Foto Canva.com
Ciasto na pierogi - Pyszności, Foto Canva.com
11.11.2022 07:52

Domowe pierogi to przysmak, na który najczęściej decydujemy się wtedy, kiedy najdzie nas to ochota. Tradycyjne receptury naszych babć to te, w których ciasto na pierogi wyrabia się, dodając jajka. A czy wiesz, że świetnym rozwiązaniem może okazać się również ich brak?

Ciasto na pierogi bez jajka - czy odczujemy różnicę w smaku?

Ciężko jest sobie wyobrazić przygotowanie ciasta na pierogi bez użycia jajek. To receptura dobrze znana od lat i ciężko jest nieco inaczej przygotowywać pierogi. Okazuje się jednak, że dzięki temu wyjdzie ono idealnie miękkie, gładkie i elastyczne. Oznacza to, że zupełnie nie będzie wyczuwalny tu brak jajek, a ciasto na pierogi będzie można nadziewać swoim ulubionym dodatkiem.

Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com
Sklejanie pierogów - Pyszności; Foto: Canva.com

Ten patent jest również o tyle wygodny, że ciasto bardzo łatwo się wałkuje, a pierogi nie ulegają sklejeniu tuż po ugotowaniu. Co prawda, zdania w tej kwestii są podzielone, ale my pokażemy Wam, że naprawdę warto. Co zatem dajemy tu zamiast jajek? Wystarczy sama mąka, sól i wrzątek. Niektórzy decydują się urozmaicić ciasto, dodając olej, masło.

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?

Jeśli chcesz wypróbować tę recepturę, to służymy pomocą. Sam proces jest niezwykle prosty, a z podanych proporcji otrzymasz około 40 sztuk pierogów.

Składniki:

  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • szklanka wrzątku
  • odrobina masła (25 g).

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi bez jajka to bardzo skuteczny patent. Stanie się ono elastyczne i smaczne. Rozpoczynamy od przesiania mąki do miski, następnie dodajemy sól. Rozpuszczone we wrzątku masło bardzo powoli wlewamy do mąki, dokładnie mieszając do połączenia się składników. Wszystko przekładamy na podsypaną mąką - stolnicę. Teraz kolej na wyrabianie ciasta. Robimy to rękoma przez około 8 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi - Pyszności; Foto Canva.com

Po tym czasie odpoczywamy i my i nasze ciasto na pierogi. Wkładamy je do miseczki i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiając na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i ugniatamy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dobrze jest je podzielić na 3-4 części, które należy rozwałkować na cienki placek. Przy pomocy szklanki, wycinamy kółka, nadziewamy, sklejamy i następnie gotujemy nasze pierogi!

Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się w domowych pierogach ukraińskich. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także