Dodaj go do pierogów zamiast jajek. Ciasto będzie elastyczne, miękkie i gładkie
Domowe pierogi to przysmak, na który najczęściej decydujemy się wtedy, kiedy najdzie nas to ochota. Tradycyjne receptury naszych babć to te, w których ciasto na pierogi wyrabia się, dodając jajka. A czy wiesz, że świetnym rozwiązaniem może okazać się również ich brak?
Ciasto na pierogi bez jajka - czy odczujemy różnicę w smaku?
Ciężko jest sobie wyobrazić przygotowanie ciasta na pierogi bez użycia jajek. To receptura dobrze znana od lat i ciężko jest nieco inaczej przygotowywać pierogi. Okazuje się jednak, że dzięki temu wyjdzie ono idealnie miękkie, gładkie i elastyczne. Oznacza to, że zupełnie nie będzie wyczuwalny tu brak jajek, a ciasto na pierogi będzie można nadziewać swoim ulubionym dodatkiem.
Ten patent jest również o tyle wygodny, że ciasto bardzo łatwo się wałkuje, a pierogi nie ulegają sklejeniu tuż po ugotowaniu. Co prawda, zdania w tej kwestii są podzielone, ale my pokażemy Wam, że naprawdę warto. Co zatem dajemy tu zamiast jajek? Wystarczy sama mąka, sól i wrzątek. Niektórzy decydują się urozmaicić ciasto, dodając olej, masło.
Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka?
Jeśli chcesz wypróbować tę recepturę, to służymy pomocą. Sam proces jest niezwykle prosty, a z podanych proporcji otrzymasz około 40 sztuk pierogów.
Składniki:
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- szklanka wrzątku
- odrobina masła (25 g).
Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi bez jajka to bardzo skuteczny patent. Stanie się ono elastyczne i smaczne. Rozpoczynamy od przesiania mąki do miski, następnie dodajemy sól. Rozpuszczone we wrzątku masło bardzo powoli wlewamy do mąki, dokładnie mieszając do połączenia się składników. Wszystko przekładamy na podsypaną mąką - stolnicę. Teraz kolej na wyrabianie ciasta. Robimy to rękoma przez około 8 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Po tym czasie odpoczywamy i my i nasze ciasto na pierogi. Wkładamy je do miseczki i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiając na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i ugniatamy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dobrze jest je podzielić na 3-4 części, które należy rozwałkować na cienki placek. Przy pomocy szklanki, wycinamy kółka, nadziewamy, sklejamy i następnie gotujemy nasze pierogi!
Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się w domowych pierogach ukraińskich. Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: