PrzepisBoże NarodzenieNie tylko postne gołąbki. Robię postne krokieciki i mrożę na Wigilię

Nie tylko postne gołąbki. Robię postne krokieciki i mrożę na Wigilię

Przed samą Wigilią zazwyczaj jest bardzo mało czasu na przygotowanie potraw. Żeby zdążyć ze wszystkim, niektóre dania robię nawet 2 tygodnie przed świętami, na przykład krokiety z pieczarkami. Już wiem, jak je zamrozić, aby podać chrupiące do wigilijnego barszczu.

Krokiety z postnym nadzieniem to podstawa kolacji wigilijnej
Krokiety z postnym nadzieniem to podstawa kolacji wigilijnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.12.2024 09:58

Postne krokiety z pieczarkami to pyszne danie, które nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy sprawdzony przepis na naleśniki i dobrze doprawiony farsz. Gotowe krokiety możesz zamrozić przed lub po usmażeniu w panierce. Sprawdziłam, które smakują lepiej po rozmrożeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać krokiety w zamrażalniku?

W przypadku mrożenia krokietów postępuj podobnie jak z pierogami na wigilię. W pierwszym wariancie, po zawinięciu farszu w naleśniki, rozłóż je obok siebie na tacy. Uważaj, aby nie stykały się bokami. Tacę z krokietami wsuń do zamrażarki. Po 2 godzinach, gdy krokiety będą już twarde, przełóż je do szczelnie zamykanego woreczka lub pojemnika.

W drugiej wariancie, umieść w zamrażalniku krokiety już po usmażeniu ich w panierce. Gdy ostygną, tak samo jak w pierwszym przypadku, rozłóż je na tacy, a po 2 godzinach przełóż do zamykanych pojemników.

Który sposób mrożenia jest lepszy?

Jeden i drugi wariant ma swoje zalety. W przypadku mrożonych krokietów z panierką, masz już gotowe danie, który wystarczy tylko odgrzać w piekarniku. Jednak przygotowane w ten sposób krokiety nie będą już tak chrupiące, jak w przypadku mrożenia ich bez panierki i usmażenia w panierce tuż przed podaniem.

Przepis na postne krokiety z pieczarkami

Ciasto na naleśniki zrobisz z:

  • 2 jajek,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżkę oleju,
  • szczypty soli.

Na farsz potrzebujesz:

  • 600 g pieczarek,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g żółtego sera,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu,
  • 15 ml oleju

Panierka:

  • 2 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 30 ml oleju.

Jak przygotować krokiety z pieczarkami krok po kroku?

  1. W dużej misce zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie placki na patelni do naleśników.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone na małe kawałki. Smaż do momentu aż woda odparuje, a pieczarki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Przełóż farsz do miski i wymieszaj ze startym serem żółtym.
  4. Nałóż farsz na naleśniki, zostawiając kilka centymetrów marginesu od ich krawędzi. Najpierw złóż boki naleśników, a następnie zawiń w rulony.
  5. Zwinięte krokiety obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i usmaż je z jednej oraz drugiej strony na złoty kolor.
krokietypotrawy wigilijneprzepis
Wybrane dla Ciebie