Nie tylko postne gołąbki. Robię postne krokieciki i mrożę na Wigilię
Przed samą Wigilią zazwyczaj jest bardzo mało czasu na przygotowanie potraw. Żeby zdążyć ze wszystkim, niektóre dania robię nawet 2 tygodnie przed świętami, na przykład krokiety z pieczarkami. Już wiem, jak je zamrozić, aby podać chrupiące do wigilijnego barszczu.
01.12.2024 09:58
Postne krokiety z pieczarkami to pyszne danie, które nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy sprawdzony przepis na naleśniki i dobrze doprawiony farsz. Gotowe krokiety możesz zamrozić przed lub po usmażeniu w panierce. Sprawdziłam, które smakują lepiej po rozmrożeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać krokiety w zamrażalniku?
W przypadku mrożenia krokietów postępuj podobnie jak z pierogami na wigilię. W pierwszym wariancie, po zawinięciu farszu w naleśniki, rozłóż je obok siebie na tacy. Uważaj, aby nie stykały się bokami. Tacę z krokietami wsuń do zamrażarki. Po 2 godzinach, gdy krokiety będą już twarde, przełóż je do szczelnie zamykanego woreczka lub pojemnika.
W drugiej wariancie, umieść w zamrażalniku krokiety już po usmażeniu ich w panierce. Gdy ostygną, tak samo jak w pierwszym przypadku, rozłóż je na tacy, a po 2 godzinach przełóż do zamykanych pojemników.
Który sposób mrożenia jest lepszy?
Jeden i drugi wariant ma swoje zalety. W przypadku mrożonych krokietów z panierką, masz już gotowe danie, który wystarczy tylko odgrzać w piekarniku. Jednak przygotowane w ten sposób krokiety nie będą już tak chrupiące, jak w przypadku mrożenia ich bez panierki i usmażenia w panierce tuż przed podaniem.
Przepis na postne krokiety z pieczarkami
Ciasto na naleśniki zrobisz z:
- 2 jajek,
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody gazowanej,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżkę oleju,
- szczypty soli.
Na farsz potrzebujesz:
- 600 g pieczarek,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g żółtego sera,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu,
- 15 ml oleju
Panierka:
- 2 jajka,
- 200 g bułki tartej,
- 30 ml oleju.
Jak przygotować krokiety z pieczarkami krok po kroku?
- W dużej misce zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie placki na patelni do naleśników.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone na małe kawałki. Smaż do momentu aż woda odparuje, a pieczarki zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
- Przełóż farsz do miski i wymieszaj ze startym serem żółtym.
- Nałóż farsz na naleśniki, zostawiając kilka centymetrów marginesu od ich krawędzi. Najpierw złóż boki naleśników, a następnie zawiń w rulony.
- Zwinięte krokiety obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i usmaż je z jednej oraz drugiej strony na złoty kolor.